Pâinea cu lapte este atât de moale și fragedă încât seamănă cu vata de zahăr: se topește pe limbă…

Pâinea cu lapte este atât de moale și fragedă încât seamănă cu vata de zahăr: se topește pe limbă…

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 December 2022 in Retete

Abilitatea brutarilor japonezi este ceva la care mulți oameni doar visează, și totuși chiar și un copil poate prepara așa ceva. Oricine a fost în Japonia știe ce fel de pâine se vinde acolo: moale ca puful și aerisită ca un nor. Acest aluat de drojdie și lapte nu este la fel ca pâinea obișnuită cu o crustă parfumată, dar tare. Se topește în gură…

O astfel de frăgezime este obținută cu ajutorul unei tehnici speciale „tangzhong”, în care, în ciuda unicității sale, nu este nimic complicat: o parte din aluat este pur și simplu preparată și apoi adăugată la restul masei. Această pastă va fi responsabilă de câte ori va crește aluatul și de cât de aerisit va fi. În unele privințe, seamănă cu prăjiturile sau brioșele mănăstirii.

Tangzhong („tang zhon”, tangzhong) este o tehnică asiatică de preparare a aluatului, care implică „prepararea” preliminară a unei părți din făină cu apă/lapte. Amestecul preparat sub formă de pastă este apoi adăugat în aluatul de pâine, împreună cu alte ingrediente. În făina prepreparată, glutenul începe să se formeze și să se dezvolte (temperatura optimă pentru aceasta este de 65 ° C), care absoarbe și reține bine umiditatea.

Adăugarea de tangzhong în aluat crește cantitatea de apă pe care aluatul o poate absorbi. Cu cât aluatul absoarbe și menține mai lichid, cu atât produsul finit va fi mai moale și mai fraged, deoarece este mai dificil să se usuce în timpul procesului de coacere.

 

Ingrediente:

  • lapte 250 ml
  • făină de grâu 360 g
  • drojdie uscată un sfert de linguriță.
  • zahăr 2 linguri.
  • sare 1 lingură.
  • ouă 2.
  • unt 20 g

Mod de preparare:

1. Adaugă zahărul și drojdia în 150 ml de lapte cald, amestecă bine și așteaptă 15 minute până când drojdia crește, punând un capac peste.

2. În acest timp, pregătește „tangzhong”. Amestecă 100 ml lapte cu 20 g făină și pune amestecul la foc mediu până ajunge la consistența unei budinci. Apoi oprește focul și lasă pasta să se răcească puțin.

3. Amestecă 340g de faină cernută cu sare, un ou, untul și drojdia cu lapte. Se amestecă puțin ingredientele, apoi adaugă pasta „tangzhong”  preparată și se frământă până ajunge să fie un aluat moale, flexibil.

4. Pune aluatul într-un bol uns cu ulei și lasă-l să crească. Va dura o oră și jumătate. Apoi aluatul trebuie frământat bine, împărțit în trei părți egale și pus într-o formă.

5. Bate al doilea ou cu 2 linguri de lapte și unge acest amestec pe pâine. Se coace timp de 30 de minute la 180 de grade.

Poftă bună!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!