Osho ne invata sa ne ascultam inima! “Stapanul e inima, iar capul e doar servitor – asta inseamna inteligenta. Cand capul devine stapan si inima e uitata de tot, asta e prostie.”

“Sa fii parinte inseamna sa iti iubesti copilul mai mult decat te-ai iubit vreodata pe tine.” Trei fii au plecat de acasa in momentul in care au terminat facultatea; au decis ca este timpul sa se descurce pe cont propriu. Ei au ajuns persoane importante, iar banii nu mai erau o problema, ci din contra - aveau foarte multi si nu stiau cum sa ii cheltuiasca. De Craciun, cei trei barbati au decis sa trimita mamei lor cate un cadou frumos. In ziua ajunului, acestia s-au intalnit la un restaurant si au sarbatorit impreuna cu familiile lor. Venind vorba de cadouri, primul fiu a spus: "Eu i-am cumparat mamei o casa mare. Este chiar langa casa batraneasca, asa ca nu ii va lua foarte mult sa se mute in ea." Al doilea a spus: "Eu i-am trimis o masina nou nouta cu tot cu sofer." Al treilea a zambit si a spus: "Eu sunt mai tare decat voi. Va amintiti cum mama se bucura cand citea Biblia? Stiti ca acum nu mai vede asa bine, asa ca i-am trimis un papagal care recita intreaga biblie. Un preot a avut nevoie de 12 ani ca sa il invete, iar mama acum trebuie doar sa spuna capitolul si versetul, iar papagalul va recita tot." La scurt timp dupa primirea cadourilor, mama a trimis trei scrisori de multumire, cu acelasi continut. Pe plicurile acestora era scris cu litere tremurande "Pentru cei trei fii ai mei". "Dragii mei, v-am invatat bine in aceasta viata. Multumesc tare mult pentru cadourile minunate. Casa este atat de mare, inca uneori ajung sa ma pierd in ea. Din pacate eu am nevoie de o singura camera. Va multumesc si pentru masina, dar stiti ca in satul asta nu ai nevoie de o masina pentru a te deplasa. In plus, eu nu mai am pe nimeni... unde sa merg? Multumesc si pentru papagal, el imi tine de urat atunci cand ma simt trista. Imi pare rau ca nu ati reusit sa ma vizitati nici anul acesta. Au trecut 5 ani de cand nu v-am mai vazut, nici nu stiu daca v-as mai recunoaste pe strada. Inteleg ca sunteti ocupati, insa poate ca de Paste aveti timp sa imi faceti o vizita scurta. Imi este tare dor de voi si am o singura dorinta: vreau sa va mai vad o data inainte de a pleca din aceasta lume. Sa nu uitati ca va iubesc mai mult decat orice pe lumea asta." Cei trei fii au fost foarte tristi dupa ce au citit aceste randuri scrise de mama lor si au decis ca de Paste sa mearga sa o viziteze. La o saptamana de la primirea scrisorii, ei au fost anuntati ca mama lor a decedat. Morala: Indiferent de cat de ocupati sunteti, gasiti-va timp si mergeti sa va vizitati parintii. Pentru ei voi sunteti totul. “Sa fii mama este o alegere pe care o faci in fiecare zi de a pune fericirea si multumirea altcuiva inaintea celei proprii, sa inveti lectii grele, sa faci lucrul corect (chiar si atunci cand nu esti sigura care este acesta) si sa te ierti tot mereu pentru ca faci totul gresit.”
Publicitate

“Creatorul nostru ne-a făcut unici , și a rezervat pentru fiecare dintre noi, răspunsuri unice la această provocare care este viața.”

Inima este centrul, capul e doar periferia. Inteligenta capului nu e deloc inteligenta; ea este calitatea de a fi bine informat. Adevarata inteligenta este inteligenta inimii, singura inteligenta care exista. Capul este doar un acumulator.

El e vesnic vechi, niciodata nou, niciodata original. Este bun la anumite scopuri; ca fisier, e foarte bun. Si in viata e nevoie de asta – multe lucruri trebuie tinute minte. Acumuleaza intr-una cunostinte in el si ori de cate ori ai nevoie de ele, le scoti. Capul e bun pentru matematica, pentru socoteli, pentru viata de zi cu zi.

Dar daca tu crezi ca asta e toata viata ta, ai sa ramai prost. N-ai sa cunosti niciodata frumusetea simtirii, n-ai sa cunosti niciodata binecuvantarile inimii. Nu vei cunoaste niciodata harul care coboara numai in inima, dumnezeirea care intra numai in inima. Nu vei cunoaste niciodata rugaciunea, nu vei cunoaste niciodata poezia, nu vei cunoaste niciodata iubirea.

Inteligenta inimii aduce poezie in viata ta, iti invata pasii sa danseze, iti face viata o bucurie, o sarbatoare, un ras continuu. Iti da simtul umorului. Te face capabil de iubire. Asta e adevarata viata.

Viata care e traita cu capul e o viata mecanica. Devii un robot – poate foarte eficient. Robotii sunt foarte eficienti, masinariile sunt mai eficiente decat omul. Cu capul poti castiga multe, dar nu vei trai multe. Poti avea un standard de viata mai bun, dar nu vei mai avea viata. Viata este a inimii. Viata poate creste numai in inima.

Publicitate

Viata, dragostea, spiritul cresc numai in solul inimii. Tot ce este frumos, tot ce este cu adevarat valoros, tot ce este plin de inteles, important vine din inima. Inima este centrul, capul e doar periferia. A trai cu capul inseamna a trai la periferie, fara sa ajungi sa cunosti vreodata frumusetile si culorile centrului. A trai cu inima si a te folosi de cap ori de cate ori este nevoie inseamna inteligenta.

Dar centrul, stapanul, se afla in miezul fiintei tale. Stapanul e inima, iar capul e doar servitor – asta inseamna inteligenta. Cand capul devine stapan si inima e uitata de tot, asta e prostie. E la latitudinea ta sa alegi. Tine minte, capul ca sclav e un sclav frumos, foarte util. Dar ca stapan e un stapan periculos si iti va distruge toata viata, iti va otravi toata viata.

Priveste in jurul tau. Viata oamenilor e total otravita, otravita de cap. Ei nu mai simt, nu mai sunt sensibili, nimic nu-i mai emotioneaza. Soarele rasare, dar in ei nu tresalta nimic; se uita la soare cu ochii pustii. Cerul se umple de stele, dar inima lor ramane insensibila la frumusetea nemarginita presarata de stele, niciun cantec nu se inalta din inima lor.

Omul a uitat sa cante. Norii vin pe cer si paunii danseaza, dar omul nu stie sa danseze. A ajuns un infirm. Pomii dau in floare – dar omul gandeste, niciodata nu simte, si fara simtire inflorirea e cu neputinta.

Iesi din starea asta! Lasa viata sa aiba romantism, putina aventura. Exploreaza! Milioane de frumuseti si de splendori te asteapta. Continui sa te misti in cerc, fara sa intri in tempul vietii. Usa templului este inima…

Osho


Publicitate


Alte Articole