Oamenii de prisos din viața noastră. Cum să știi când e timpul să te desparți de cei care îți consumă timpul inutil

Oamenii de prisos din viața noastră. Cum să știi când e timpul să te desparți de cei care îți consumă timpul inutil

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 April 2024 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Mama mi-a spus întotdeauna: „Scapă de oamenii de prisos din viața ta, ei îți absorb energia…”. Din punctul ei de vedere, aceștia erau oameni complet inutili pentru mine, dar eu eram incredibil de „util” pentru ei, ca o baterie, încărcându-le corpurile și sufletele letargice cu energia mea inepuizabilă… Pe atunci nu se vorbea și nu se scria încă despre vampiri energetici și nici internetul nu exista…

Astăzi s-a scris mult, atât interesant cât și neinteresant, despre acești „consumatori de energie”.  Și noi înșine putem fi în același timp donatori față de o persoană și vampiri față de alta. Însă acest lucru este bun doar atunci când există un schimb egal. Asta este armonia. Este rău când ești pur și simplu exploatat. Uneori, pentru ani de zile. De ce este rău? Să nu vorbim despre pierderea energiei și alte prostii. Pierdem timp, și asta este cel mai important.

Iată semnele care diferențiază Oamenii de Prisos de cei buni:

1. Te sună întotdeauna primul

Ai un prieten sau o prietenă cu care conversația începe cu fraza: „Chiar voiam să te sun, și tu ai sunat!” Ai așa ceva? Fii sigur că, cu această persoană ai un schimb egal, acesta este partenerul tău de viață de drept. Acesta nu este un om de prisos.

Omul de Prisos te sună el și tu aproape niciodată nu îl suni pe el. Surprinzător, de obicei, „vampirul” te sună mereu la un moment nepotrivit. Fie că ai mâinile pline, fie că te uiți la un film sau parchezi… Pe scurt, tu faci ceva al tău, și atunci – sună telefonul. În cele din urmă, pierzi timp.

2. Te face întotdeauna să-l aștepți

Sau aproape întotdeauna. Adesea te face să aștepți chiar și în timpul unei convorbiri telefonice. „Oh, așteaptă puțin, mă sună altcineva… Te voi suna înapoi…” Iar tu privești cu tristețe telefonul și realizezi că te va suna înapoi, dar tu chiar nu vrei asta…

Sau te face să-l aștepți când vine să te viziteze. Este incredibil de nepunctual față de tine. Chiar și la sosire, Omul de Prisos găsește ceva de făcut, fie că este un duș urgent… Sau o lungă convorbire telefonică pentru muncă sau alt motiv… Și tu privești cu tristețe ceasul și începi să simți pierderea timpului. Da! În cele din urmă, pierzi timp.

3. Are întotdeauna probleme

Problemele frecvente ale Omului de Prisos, dacă este femeie – probleme de sănătate. Fie că ești bărbat sau femeie, dacă ești un donator psihologic, vei fi la curent cu problemele de sănătate ale Omului de Prisos. Iar problemele lui sunt cele mai grave, aproape fatale… (după cuvintele lui)

Omul de Prisos, desigur, are probleme și la serviciu. Și toată lumea este de vină – de la șeful prost până la clienți. Toate încercările tale de a consola pe nefericitul sau nefericita și de a-l încuraja să se bucure de un salariu bun și alte condiții excelente, sunt de asemenea respinse categoric. Omul de Prisos trebuie să sufere în fața ochilor tăi. Și tu, în final – pierzi timp.

4. Este foarte dificil să-i ceri ceva

Uneori se întâmplă să ai nevoie să-i ceri Omului de Prisos ceva. Cererea pare foarte simplă. Și rămâi surprins realizând că este extrem de dificil să faci asta. Dintr-un motiv oarecare. Mai târziu, când cererea sau cererile sunt exprimate, simți un fel de paralizie care apare la interlocutorul tău și imediat îți dai seama că nu îți dorești să-i ceri nimic. El, Omul de Prisos, parcă nu vrea să ajute. Deși ar face un efort, ar face asta pentru tine, dar este așa de încărcat. Are atâtea probleme… Iar tu îți pierzi dorința de a-i cere ceva… Îți rezolvi problema singur, iar în final – pierzi timp.

5. Are întotdeauna are nevoie de tine

Omul de Prisos te înfășoară în „iubirea” sa. Îți dă constant de înțeles cât de necesar îi ești. Trăiește sub protecția ta și uneori nu poate face nici cele mai simple lucruri fără tine. Uneori acest lucru te surprinde, alteori te enervează. Omul de Prisos își face fața de Pisica din Shrek și spune: „Te rog…”. Acesta cere mereu ceva. Și tu treptat te obișnuiești cu ideea că el nu poate face nimic fără tine. Însă când apare o problemă serioasă, acesta se mobilizează instant și rezolvă totul calitativ și rapid, iar tu ești uimit de agilitatea lui și din nou îți dai seama că pierzi timp.

6. Este incredibil de neinteresant

Și în final, semnul principal al Omului de Prisos în viața ta. El este incredibil de neinteresant. Cel puțin pentru tine. Este un povestitor slab, nu este captivant, nu are legături comune cu tine, de fapt nu are niciun hobby. Este o ființă extrem de plictisitoare, apatică și monotonă. Cu alte cuvinte, pur și simplu nu îți face plăcere să stai cu el.

Rezumat

Dacă ai descoperit că lângă tine se învârte constant un Om de Prisos iar acesta nu este o prietenă enervantă „făcută” într-o excursie în Turcia, cu care pur și simplu poți înceta treptat să comunici, ci o legătură mai serioasă; încearcă următoarele.

Începe să prețuiești și să EVALUEZI timpul petrecut cu această persoană. Acest lucru se referă la convorbirile telefonice, interacțiunile personale și chiar schimburile de mesaje.

Nu lăsa pe nimeni să abuzeze de timpul tău, acesta este singurul lucru pe care nu-l poți cumpăra mai târziu cu bani. Succes!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!