O pildă extraordinară despre o furnică salvatoare. Citiți și trageți concluziile corecte!

O pildă extraordinară despre o furnică salvatoare. Citiți și trageți concluziile corecte!

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 March 2023 in De SufletPildeViata

Sunteți de părere că trebuie să intervenim atunci când cineva vorbește urât cu alte persoane? Când cineva este acuzat de un anumit lucru pe nedrept sau este calomniat? Când cineva sare la bătaie la o persoană? Când cineva bârfește și râde de cineva apropiat pe la spate?

Există o mulțime de persoane care fac rău. Iar tu ești singur. Există mai multe variante: să te retragi, să te prefaci că nu auzi și să lași universul să-și facă treaba, să lași persoana însăși se se apere sau să intervii chiar tu. Dar care este cea mai bună variantă din toate acestea?

Există o veche poveste despre o furnică cu privire la această temă.

Un rege rău a dat poruncă servitorilor săi să ardă un profet. Pe vremuri, acest lucru se întâmpla destul de des cu profeții. Așadar, servitorii regelui s-au pus pe treabă și au aprins un foc.

Dar o furnică, auzind cele întâmplate, a vrut să îl ajute pe profet, așa că a luat apă în gură și a mers să stingă focul. A aruncat repede apa în foc și s-a grăbit înapoi pentru a lua altă picătură.

Celelalte furnici, văzând ce face furnica salvatoare, au început să râdă. “Vai, furnică, ești atât de mică! Chiar crezi că o picătură mică de apă din gura ta va stinge flăcările acestea mari? Te chinui degeaba! Cum o să stingi tu focul?”, au întrebat furnicile, râzând.

Furnica salvatoare le-a răspuns: “Ziua Judecății va veni. Va veni pentru toți cei care trăiesc. Pe mine mă vor întreba cei de sus: Ce ai făcut când oamenii aceia au vrut să ardă o ființă în viață? Ai făcut ceva ca să oprești acest lucru sau ai stat și te-ai uitat?

De aceea ajut și eu cum pot, nu vreau să stau degeaba și să privesc cum i se face o nedreptate unei persoane nevinovate. Voi continua să sting focul cât de mult pot eu, picătură cu picătură!”

Această pildă are un sens foarte mare. Pentru că fiecare va fi întrebat, dar absolut fiecare: Ce ai făcut personal atunci când cineva era batjocorit în fața ta? Când cineva era neajutorat?

Chiar dacă ești o furnică mică și aparent nesemnificativă, tot vei fi întrebat, cu siguranță. Este mai bine să cari câte o picături de apă în gură decât să nu faci nimic și să te uiți la altcineva cum face rău.

Este mai bine să spui. Să intervii. Uneori nu va fi o mare utilitate pentru cel care a fost atacat. Uneori eforturile noastre nu vor da rezultate. Dar este necesar să încercăm.

Picătura de apă a furnicii nu poate stinge flacăra furiei. Dar furnica va răspunde în Ziua Judecății: “Am intervenit, am vrut să ajut, a stins focul cât am putut!”

Acesta este sensul principal al pildei.

Dacă vedeți că anumite persoane fac rău, vorbesc urât sau țipă, interveniți! Nu stați să vă uitați. Poate o singură persoană nu va face diferența, dar dacă ar interveni mai mulți oameni deodată, cu siguranță nedreptatea ar înceta. Fii tu primul care intervine și îndeamnă și pe restul oamenilor să facă la fel.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!