„Nu te împrieteni cu o persoană care niciodată…” Gânduri înțelepte ale diferitelor popoare, pe care trebuie să le cunoaștem.

„Nu te împrieteni cu o persoană care niciodată…” Gânduri înțelepte ale diferitelor popoare, pe care trebuie să le cunoaștem.

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 October 2023 in CitateDezvoltare PersonalaPsihologieSfaturi

Proverbele sunt cuvinte de înțelepciune transmise din generație în generație, reflectând experiența de viață și valorile diferitelor culturi. Aceste afirmații concise și adesea metaforice oferă o perspectivă profundă asupra normelor sociale, asupra complexităților vieții și comportamentului uman.

Fie că sunt proverbe chinezești, rusești sau africane, aceste fraze conțin adevăruri universale care se regăsesc în diferite culturi și generații. Ele ne amintesc de lucrurile comune care ne leagă, indiferent de originile noastre.

Iată o selecție de proverbe din diferite culturi:

1. Ferește-te de oricine ți-a făcut un bine. – Proverb turcesc

2. Adevărata bogăție a unei persoane este tatăl și mama sa. – Proverb tadjik

Cel mai important lucru pe care o persoană îl poate avea este familia sa. Adevărata bogăție a unui om este dată de părinții săi.

3. Dacă nu faci nimic, faci ceva rău. – Proverb italian

4. Cel care bârfește cu tine, va bârfi și despre tine.-  Proverb spaniol

Bârfa este un obicei rău care subminează încrederea și relațiile dintre oameni. Dacă auzim că cineva vorbește despre alții, putem fi siguri că aceeași persoană va răspândi zvonuri și despre noi.

Trebuie să fim prudenți acțiunile noastre și cuvintele pe care le spunem pentru a nu deveni subiectul unor bârfe urâte. În cele din urmă, noi înșine ne formăm reputația și relația cu ceilalți.

5. Până când leul nu va învăța să scrie, fiecare poveste va lăuda vânătorul. – Proverb african

6. Mai buni sunt vecinii buni decât rudele îndepărtate. – Proverb rusesc

Vecinii au un rol foarte important în viețile noastre. Ei pot deveni un sprijin real și o sursă de bucurie în viața noastră de zi cu zi. Pe de altă parte, ne vedem cu rudele îndepărtate o dată la câțiva ani, iar relația noastră devine formală.

Vecinii sunt mereu lângă noi, iar sprijinul reciproc și comunicarea pot face viața noastră mai ușoară și mai confortabilă.

7. Dacă ai mai mult decât ai nevoie, extinde masa, nu ridica gardul mai înalt. – Înțelepciune georgiană

8. Te trădează doar cei apropiați. – Înțelepciune franceză

Adesea, cei mai apropiați de noi sunt cei care ne rănesc cel mai mult la final, comportamentul lor ne dezamăgește și este perceput ca trădare.

De la cei apropiați așteptăm sprijin și înțelegere, așa că durerea trădării este de 2 ori mai mare atunci când vine de la ei.

9. Poți cere sfatul a mii de oameni, dar nu dezvălui secretul tău. – Proverb persan

10. Nu te împrieteni cu o persoană care nu știe să fie recunoscătoare. – Proverb chinezesc

Cultura chineză are o bogată colecție de proverbe care reflectă tradițiile sale filozofice profund înrădăcinate. Acest proverb ne avertizează să nu stabilim relații strânse cu oameni nerecunoscători.

Oamenii nerecunoscători sunt nepoliticoși și nu arată respect față de ceilalți, nu apreciază ajutorul și sprijinul primit. Astfel de oameni sunt, de obicei, egoiști și incapabili să arate copasiune față de alții.

Reflectând asupra acestor afirmații înțelepte, înțelegem mai profund bogăția experienței umane și natura eternă a valorilor comune.

Ce proverb v-a plăcut cel mai mult? Spuneți-ne părerea în comentarii. Aș aprecia foarte mult dacă ați da un like, pentru a ajuta pagina să se dezvolte. Mulțumim că sunteți alături de noi!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!