“Nu Dumnezeu ne trimite bolile”. Cuvinte înțelepte ale Sfântului Serafim de Sarov despre cauzele bolilor

“Nu Dumnezeu ne trimite bolile”. Cuvinte înțelepte ale Sfântului Serafim de Sarov despre cauzele bolilor

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 November 2023 in CredințăDezvoltare PersonalaLecții de viațăSpiritualitate

Sfântul Serafim de Sarov este considerat unul dintre sfinții cei mai iubiți în rândul credincioșilor. Oamenii se roagă lui pentru sănătate, pace în familie și succes în afaceri. Învățăturile lui Sfântului Serafim de Sarov sunt frecvent citate în comunitatea ortodoxă și pot fi utile tuturor oamenilor, nu doar credincioșilor.

Astăzi am decis să vă reamintim cuvintele minunate ale acestui făcător de minuni despre cum să vă mențineți sănătatea și despre de unde provin multe dintre bolile omului.

În timpul vieții sale, Serafim de Sarov nu a făcut înregistrări scrise, ci cuvintele sale înțelepte au fost reținute și transmise din gură în gură de către oameni, ulterior fiind scrise pe hârtie.

Iată ce spunea Sfântul Serafim de Sarov despre cauzele diferitelor boli:

1. Multe boli apar din cauza faptului că omul devine trist și apatic. Este necesar să încercați să aveți un “duh vesel”, deoarece la un om vesel și fericit, totul este mai ușor!

2. De asemenea, puteți ajunge bolnavi dacă vă supărați și vă înfuriați în mod constant pe cei din jur. Nu trebuie să permiteți sentimentelor negative să intre în sufletul vostru, spunea Serafim, trebuie să vă păstrați armonia și liniștea în interiorul vostru.

“Găsiți pace în sufletul vostru, iar în jurul vostru se vor salva mii de oameni”, spunea sfântul bătrân, având în vedere că, dacă nu răspundeți cu rău la rău, nu judecați alți oameni și nu acordați atenție cuvintelor jignitoare, ci rămâneți “indiferenți pentru tot“, nu veți provoca nervi în cei din jur.

3. De asemenea, boala poate apărea dacă omul săvârșește un păcat sau o faptă rea. Atunci, conform cuvintelor lui Serafim de Sarov, el poate primi o pedeapsă din partea puterilor divine. Păcatul nu trebuie să fie neapărat o faptă gravă, poate fi și o faptă necinstită sau o atitudine nepăsătoare față de viața sa.

În consecință, apare o boală, dar nu pentru ca omul să sufere. Aceasta i se dă pentru ca omul să aibă timp și oportunitatea de a se întoarce către inima sa și de a înțelege ce a făcut greșit.

Dumnezeu a creat sufletul, nu păcatul; El a creat și trupul, nu boala – așa spunea marele bătrân. – Dumnezeu nu este cauza răului, nu Dumnezeu ne trimite bolile. De cele mai multe ori, noi înșine ne aducem în această stare deplorabilă.

Pentru a vă vindeca mai repede, bătrânul sfătuia să nu vă plângeți de soarta voastră, să nu vă dați bătuți, ci să acceptați încercările cu răbdare și recunoștință. Să arătați curaj și rezistență, astfel încât destinul să vă perceapă comportamentul ca un adevărat act de eroism.

Serafim de Sarov mai susținea că, odată cu înaintarea în vârstă, corpul multor oameni se slăbește, dar sufletul se întărește.

Venerarea Sfântului Serafim de Sarov a continuat să crească, iar învățăturile sale spirituale au rămas o sursă de inspirație pentru mulți creștini ortodocși și călugări din întreaga lume.

Gânduri interesante, ce părere aveți?Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!