Multi judeca fara sa stie ce se ascunde in sufletul celuilalt…

Multi judeca fara sa stie ce se ascunde in sufletul celuilalt…

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 February 2020 in Dezvoltare Personala

Vor fi momente in viata mea, a ta, cand … vom face de doua ori aceeasi greseala chiar daca aveam impresia ca ne-am invatat lectia si-atunci ne vom simti naivi, slabi, ridicoli; ne vom impiedica in lantul amintirilor si vom descoperi ca unele cicatrici sunt de fapt inca rani si vom simti iarasi acea durere pe care o credeam uitata;

Vom plange fara un motiv bine intemeiat si ne vom simti macinati pe dinauntru fara sa stim de ce; vom lega noi prietenii incercand cu disperarea unui dependent sa regasim gustul prieteniei de demult, din copilarie si ne vom simti mai goi atunci cand cautarea se va dovedi zadarnica; vom iubi, uneori din ce in ce mai mult, alteori mai putin, dar niciodata la fel chiar daca in clipele de prabusire sufleteasca ne-am promis ca ne-am ferecat toate sentimentele intr-un colt uitat si intunecat de suflet; ne vom desparti intotdeauna cu acelasi nod in gat de oamenii pe care ii iubim caci despartirea nu devine niciodata o obisnuinta si ne vom regasi pe noi mai pustii ca niciodata….

Persoanele cu care intram in contact se pot transforma, mai mult sau mai putin, in instante morale, care emit pareri, judecati despre actiunile noastre. Psihanalistul elvetian Carl Gustav Jung spunea ca persoanele carora le este greu sa gandeasca, prefera sa judece. Ei bine, in fiecare dintre noi se poate ascunde un mic judecator, insa sunt oameni care fac asta zi de zi.
Astfel de oameni, sustin psihologii, sunt persoane frustrate, nesatisfacute de propria persoana, viata, si proiecteaza nemultumirile lor, nevoia de control chiar, asupra existentelor altora.

De fapt, cand oamenii emit o judecata despre tine nu au un scop anume, ci este mai degraba un mod de a te ataca, de a te insulta. De asemenea, mai denota o lipsa enorma a autocriticii, nu sunt capabili sa isi evalueze propriile actiuni si cuvinte. Judeca alte persoane in incercarea de a se proteja, la randul lor, de criticile altora.

Cel mai adesea, oamenii care au tendinta sa te judece sau sa te critice nu au o viata implinita, nu au pasiuni, hobby-uri care sa ii preocupe astfel ca, in schimb, emit judecati de valoare despre orice si despre oricine.

Cum sa te aperi de oamenii care te judeca

Uneori, cand ne lovim de judecatile altora gandim in sinea noastra ca acel lucru nu este real. Iar de cele mai multe ori asa este, mai ales daca primim astfel de judecati de la colegii de serviciu sau de la oamenii care nu ne cunosc prea bine.

Lucrurile se schimba insa in momentul in care o persoana draga ne spune astfel de cuvinte. Cand ne lovim de criticile cuiva din familie si ni se par nedrepte cel mai bine este sa nu uitam cine suntem si sa ne pastram calmul. Trebuie sa va spuneti urmatoarele cuvinte: ”Stiu cine sunt, stiu ce obstacole am depasit, sunt mandra de fiecare etapa pe care am parcurs-o si am invatat din greseli. Nimeni, in afara de mine, nu are dreptul sa ma judece, pentru ca numai eu stiu prin ce am trecut, cum gandesc si ce simtcu adevarat”.

De asemenea, fereste-te sa raspunzi celui din fata ta prin cuvinte jignitoare, pe care le vei regreta mai tarziu. Daca procedezi astfel, nu faci altceva decat sa il deranjezi si pe cel cu care interactionezi, ceea ce nu-ti doresti. Deoarece trebuie sa scapi de sentimentele negative pe care le resimti dupa o astfel de discutie. La fel insa si persoana cu care vorbesti, careia i-ai adresat cuvintele pe care nu ai vrut sa i le spui. Si este posibil ca detensionarea sa nu se sincronizeze, iar situatia neplacuta sa dureze mai multe decat te-ai fi asteptat.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!