De ce ne plangem atunci cand dam de greu!

De ce ne plangem atunci cand dam de greu!

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 January 2020 in Dezvoltare Personala

,,O sa-ti spun ceva care te va face sa iesi din limitele vietii pe care o duci si sa iei hotarari ca, de exemplu, sa te muti din casa parintilor tai, sa-ti lasi serviciul, sa le dai naibii pe toate si sa incepi sa faci ceva cu viata ta.

Experienta pe care poti s-o capeti in viata reala intrece limitele sistemului nostru educativ; acest gen de aptitudini pot fi dezvolate doar daca te regasesti pe tine insuti. Cand iei taurul de coarne si te paste riscul sa te prabusesti. Aceste capacitati apar doar daca risti totul pentru a face ceva intr-adevar bun cu viata ta. Daca inveti de la zero aptitudinile pe care credeai ca le ai.

1. Pentru ca nu ai dat gres destul.

Traiesti comod in lumea ta si nici macar nu vrei sa incerci. Preferi sa vorbesti despre cum se invata o limba straina in loc sa te apuci s-o inveti, preferi sa stai linistit asteptand ora de plecare de la munca. Iti urasti serviciul, dar nu esti in stare sa-ti cauti altul. Si in vreme ce stai cu mainile in san, fara chef de ceva, eu fac greseli, experimentez si invat lucruri noi.

2. Pentru ca te preocupa ce gandesc ceilalti.

Fiindca trebuie sa te potrivesti cu ei, crezi ca a fi diferit in sensul bun e doar daca esti diferit in acelasi fel in care sunt si ceilalti diferiti. Pentru ca ti-e teama sa imbratisezi adevaratul tau eu, de frica ce-o sa zica lumea. Crezi ca daca tu ii judeci pe ceilalti si ei te judeca pe tine. Te preocupa mai mult lucrurile care-ti sunt impotriva, decat cele care sunt in favoarea ta. In vreme ce pierzi timpul pe-aici cheltuindu-ti banii pe haine noi, masini noi, mese costisitoare si nopti pierdute prin baruri, eu investesc in mine insumi. Si in timp ce incerci sa te potrivesti cu lumea, eu fac in asa fel incat lumea sa se potriveasca cu mine.

3. Pentru ca ai impresia ca esti mai inteligent decat esti.

Datorita faptului ca tu ai facut ceea ce au facut toti ceilalti, ai studiat ce au studiat si ei, ai citit tot ce au citit si ei. Ai invatat tot ceea ce trebuia sa inveti ca sa-ti iei examenele si crezi ca asta te face destept, crezi ca invatatura e doar ceva ce oamenii fac in scoli. In vreme ce tu erai la facultate, eu invatam scoala vietii. In loc sa invat despre lume intr-o aula, am iesit si am invatat traind. Pentru ca eu stiu mai mult decat orice fila de manual pe care tu ai fi putut s-o inveti la facultate. Datorita faptului ca nu esti mai destept prin ceea ce inveti la facultate, ci dupa cum traiesti. Pentru ca eu poate n-am o diploma, dar te provoc sa gasesti o tema despre care eu sa nu-ti pot vorbi ca tu sa ma intelegi.

4. Pentru ca nu citesti suficient.

Citesti ceea ce esti obligat sa citesti sau nimic altceva; crezi ca istoria e plictisitoare si filosofia, o stupizenie. Preferi sa te asezi la televizor, in loc sa explorezi ceva nou; in loc sa patrunzi in gandurile altui om citind o carte, incercand sa intelegi mai bine lumea care te inconjoara. Datorita faptului ca nu vrei sa recunosti ca toata puterea in lume provine de la vorbele celor care au trait inaintea noastra. Ca totul e mai aproape cu un pas daca sti sa te exprimi.

5. Pentru ca nu esti curios.

Despre lumea care te inconjoara stii din ceea ce-ti spuni mijloacele de comunicare controlate de Stat. Pentru ca nu esti dispus sa te intrebi “Si daca totul e o minciuna?”; sa accepti posibilitatea ca poate mijloacele de comunicare in masa au ordine directe sa-ti distraga atentia. Pentru ca eu am sete de cunoastere, indiferent pe ce tema. Pentru ca in timp ce tu esti ocupat jucand Candy Crush sau Megalopolis, eu citesc despre teoria corzilor si despre mecanica cuantica. Pentru ca daca ar fi trebuit sa mergem de mana la o dezbatere, eu as putea sa te fac zob. Eu as putea sa-mi daram propriile argumente; din toate unghiurile imaginabile. Pentru ca mi-ar placea sa inteleg ambele versiuni ale unui argument pentru a discuta si a putea castiga.

6. Pentru ca nu pui intrebari.

Nu te intrebi pe tine insuti. Nu intelegi puterea unui chestionar bine structurat, si nu aperi ceea ce crezi in fata cuiva care sustine contrariul. Esti incapabil sa interoghezi realitatea, esti prins intr-o strategie de supravietuire pe care tu insuti ai creat-o in cadrul sistemului in care traiesti. Pentru ca vorbind ma inveti cum sa te infrang. Pentru ca studiez comportamentul omenesc, iar tu ii ignori pe toti, in afara de tine insuti. Pentru ca preferi sa vorbesti mult si sa gandesti putin.

7. Pentru ca te deranjeaza adevarul.

Datorita faptului ca nu vrei sa admiti nici macar ca nu cunosti lucrurile pe care nu le cunosti. Pentru ca nu exista un articol on-line care sa compenseze tot timpul pe care l-ai pierdut in viata. Chiar daca ti s-ar spune ca totul ar putea fi diferit de maine, ai astepta pana atunci ca sa incepi sa faci ceva in legatura cu asta. Pentru ca te deranjeaza sa intelegi ca singura persoana care te impiedica sa-ti imbunatatesti viata esti tu insuti.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!