„Moartea este o iluzie” – Un cercetător demonstrează teoria sa uimitoare cu ajutorul legii conservării energiei

„Moartea este o iluzie” – Un cercetător demonstrează teoria sa uimitoare cu ajutorul legii conservării energiei

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 November 2023 in CuriozitățiDezvoltare PersonalaPsihologieStiinta

Lumea înconjurătoare este o fantezie, pusă în mișcare de mintea noastră. Profesorul de la Școala de Medicină a Universității North Carolina, Robert Lanza, susține că, conform teoriei biocentrismului, moartea este o iluzie creată de conștiința noastră. El afirmă că după moarte, omul trece într-o lume paralelă.

Cercetătorul spune că viața omului seamănă cu o plantă perenă care se întoarce întotdeauna pentru a înflori din nou în multivers. Tot ceea ce vedem există datorită conștiinței noastre, crede el. Robert Lanza subliniază că oamenii cred în moarte pentru că asta sunt învățați sau pentru că conștiința lor asociază viața cu funcționarea organelor interne. Lanza consideră că moartea nu este un sfârșit absolut al vieții, ci o trecere într-o lume paralelă.

În fizică, există de mult timp o teorie despre un număr infinit de universuri cu diverse variante de situații și oameni. Tot ceea ce poate să se întâmple deja se întâmplă undeva, ceea ce înseamnă că moartea nu poate exista în principiu.

În prezent, Robert Paul Lanza, profesor la Institutul de Medicină Regenerativă al Universității Wake Forest, școala de medicină, are 67 de ani. Este cunoscut pentru cercetările sale în domeniul celulelor stem. În 2001, Lanza a fost printre primii care au decis să cloneze specii de animale pe cale de dispariție și în 2003 a clonat o specie de taur sălbatic pe cale de dispariție, folosind celule congelate din pielea unui animal care a murit în Grădina Zoologică din San Diego acum aproape un sfert de secol. Autor a peste 30 de cărți, printre care: „Celulele stem embrionare, cum să restabiliți vederea unui pacient orb”, „Universul în mintea ta”.

Biocentrismul, noua teorie științifică a lui Robert Lanza, se deosebește de biocentrismul clasic prin faptul că pune în centrul atenției nu numai interesele naturii vii, ci și ale întregii universuri, iar omul este cel care guvernează întregul acestui sistem. Însă guvernarea nu se face în sensul antropocentric obișnuit, în care omul poate dispune de resursele naturale cum dorește, ci mai degrabă în sens filosofic, în care omul nu trăiește doar în armonie cu lumea înconjurătoare, ci creează lumea prin puterea gândului.

În fizica cuantică, se afirmă că este absolut imposibil să se prevadă unele evenimente. În schimb, există o gamă largă de traiectorii posibile ale dezvoltării, cu diferite grade de probabilitate de realizare. Din perspectiva existenței „multor lumi” (Multiverse), se poate susține că fiecare dintre aceste evenimente posibile corespunde unui eveniment care se petrece într-un alt univers.

Biocentrismul clarifică această idee:

„Există un număr infinit de universuri în care au loc diferite variante ale evenimentelor. Cu alte cuvinte, să presupunem următorul scenariu: vă urcați într-un taxi și suferiți un accident. Într-un alt scenariu posibil al evenimentelor, ați putea schimba brusc decizia și nu ați deveni pasagerul acelui accident nefericit, evitând astfel accidentul. Astfel, voi, sau mai degrabă al doilea „voi” al vostru, sunteți într-un alt univers, într-un alt flux de evenimente. În acest timp, toate spațiile posibile există simultan unul cu celălalt, independent de ceea ce se întâmplă în fiecare dintre ele.

Din păcate, într-un moment sau altul, organismul uman moare. Cu toate acestea, este posibil ca auto-conștiența să persiste pentru un timp în forma unor impulsuri electrice care trec prin neuroni în cortexul creierului.„

Conform afirmațiilor lui Robert Lanza, acest sentiment nu dispare după moarte. Acest lucru se bazează pe legea conservării energiei, care afirmă că energia nu dispare niciodată, nu poate fi creată sau distrusă. Profesorul susține că această energie este capabilă să „curgă” dintr-o lume în alta.

Lanza se referă la un experiment publicat în revista Science. În acest experiment, s-a arătat că oamenii de știință pot influența comportamentul particulelor microscopice în trecut. Aceasta este o continuare a experimentelor care demonstrează teoria superpoziției cuantice. Particulele au trebuit să „decidă” cum să se comporte când au fost lovite de un divizor de lumină. Oamenii de știință au activat alternativ divizoarele de lumină și nu numai că au putut prezice comportamentul fotonilor, ci au putut și influența „decizia” acestor particule. Cu alte cuvinte, observatorul a determinat singur reacția ulterioară a fotonului. Și, prin urmare, fotonul s-a găsit în același timp în două locuri diferite.

De ce observațiile schimbă ceea ce se întâmplă? Răspunsul lui Lanza: „Pentru că realitatea este un proces care necesită implicarea conștiinței noastre”.

Astfel, indiferent de alegerea voastră, sunteți simultan atât observator, cât și cel care acționează. Legătura dintre acest experiment și viața de zi cu zi depășește limitele noastre obișnuite și clasice despre spațiu și timp, susțin susținătorii teoriei biocentrismului.

„Spațiul și timpul nu sunt obiecte palpabile, ci pur și simplu credem că există în realitate. Tot ceea ce vedeți în acest moment este o vâlvă de informații care trec prin conștiința voastră. Spațiul și timpul sunt doar instrumente pentru măsurarea lucrurilor abstracte și concrete. Dacă acest lucru este adevărat, atunci moartea nu există într-o lume închisă în afara timpului”, susține Robert Lanza.

Ceva asemănător a scris și Albert Einstein: „Acum Besso (un prieten vechi) a plecat din această lume ciudată puțin mai devreme decât mine. Asta nu înseamnă nimic. Noi… știm că diferența dintre trecut, prezent și viitor este doar o iluzie persistentă.

Imortalitatea nu înseamnă existență eternă în timp fără sfârșit, ci mai degrabă înseamnă existență în afara timpului.

Acest lucru a devenit clar după moartea surorii mele, Christina. După ce am examinat corpul ei la spital, am ieșit să vorbesc cu restul familiei. Soțul Cristinei, Ed, a început să plângă. Pentru câteva clipe am simțit că depășesc provincialismul timpului nostru. M-am gândit la energia și experimentele care arată că o mică particulă poate trece prin două deschideri în același timp. Christina era vie și moartă în același timp, ea era în afara timpului.”

Susținătorii biocentrismului susțin că oamenii dorm în prezent, că totul în jurul nostru este ordonat și previzibil. Lumea înconjurătoare este o fantezie, pusă în mișcare de mintea noastră. “Am fost învățați că suntem doar un ansamblu de celule și că murim când corpul nostru se uzează. Și atât”, explică Robert Lanza. “Dar o lungă listă de experimente științifice sugerează că, credința noastră în moarte se bazează pe o presupunere falsă despre existența lumii independent de noi Marele Observator.”

Cu alte cuvinte, nimic nu poate exista fără conștiință: mintea noastră folosește toate resursele pentru a uni spațiul și timpul într-un flux conștient unic. “Oricât de mult se vor dezvolta conceptele noastre viitoare, cercetarea lumii exterioare au condus la concluzia că, conținutul conștiinței este realitatea finală”, a remarcat cândva Eugene Wigner, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1963.

Așadar, potrivit lui Robert Lanza, viața fizică nu este întâmplătoare, ci predestinată. Și chiar după moarte, conștiința va fi întotdeauna în prezent, echilibrată între trecutul infinit și viitorul incert, reprezentând o călătorie între realități de-a lungul marginilor timpului, cu noi aventuri și întâlniri cu vechi și noi prieteni.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!