Medicina orientală: cum vă afectează sănătatea ceea ce mâncați

Medicina orientală: cum vă afectează sănătatea ceea ce mâncați

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 February 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiSpiritualitate

Învățăturile Chinei Antice spun că toate fenomenele care apar în Univers sunt supuse a cinci elemente. Aceste elemente sunt lemn, foc, pământ, metal, apă. Combinarea și mișcarea acestor elemente se află în centrul tuturor. Și cum sunt cele 5 calități gustative ale alimentelor legate de organele interne?

Cultura antică a Chinei, cu o istorie de peste o mie de ani, are un concept interesant. Potrivit ei, tot ceea ce se întâmplă în Universul nostru este un produs din cinci elemente. Sau mai bine zis, combinația și mișcarea lor. Aceste elemente sunt lemn, flacără, pământ, metal, apă. Fiecare dintre elementele descrise este asociat cu o anumită planetă din sistemul solar.

5 elemente care afectează viața universului

Cele 5 elemente sunt interconectate și interdependente. Relația dintre ele poate fi atât favorabilă, cât și distructivă. Totul depinde de modul în care această sau acea sferă îi afectează „perechea”.

De exemplu, apa poate da naștere lemnului, apa stinge flăcările, metalul poate tăia lemn și așa mai departe. Fiecare dintre aceste elemente se distinge printr-un set personal de caracteristici. Omenirea este, de asemenea, o parte a universului. Și procesele de viață într-un organism viu sunt, de asemenea, efectuate în conformitate cu principiile Universului și pe baza a 5 elemente.

Relația dintre lemn, foc, pământ, metal, apă – pe de o parte, și cele cinci organe ale gustului este notată într-un tratat antic numit „Documente ale bătrânilor”. Conform acestei lucrări științifice, apa este sărată, flacăra este amară, lemnul este acru, metalul este picant, pământul este dulce.

Vechea carte „Canonul Medicinii Interne” menționează că gustul acru se transmite ficatului și îi optimizează funcțiile (ficatul și gustul acru sunt legate de elementul „lemn”); amarul este asociat cu inima („flacără”), dulce – cu splina („pământul”), picant – cu organele respiratorii („metal”), sărat – cu rinichii (elementul „apă”).

Cum este legat gustul alimentelor de organele interne

Gustul acru este esențial pentru funcționarea ficatului.

Alimentele acide activează procesele digestive și protejează ficatul. Prezența constantă a alimentelor acide în dietă normalizează digestia și distruge microflora patogenă în tractul gastro-intestinal. Aceste produse, în plus, sunt bune la prevenirea răcelii, a tensiunii arteriale scăzute și fac vasele de sânge mai elastice.

Multe alimente cu gust acru (prune acre, roșii, portocale, rodie) se caracterizează printr-o concentrație ridicată de vitamina C, care întărește apărarea imună a organismului. Această vitamină inhibă procesele de îmbătrânire nedorite, este prevenirea aterosclerozei și a neoplasmelor maligne.

Gustul amar răspunde inimii. În teoria medicinei chineze, alimentele amare întăresc energia Yin. Sunt adesea diuretice. Coaja de portocală, afine, cafea, plantele cu gust gust amar, dacă sunt consumate sistematic, împiedică acumularea de compuși toxici și dezvoltarea proceselor ulcerative.

Gustul dulce se reflectă în splină. Alimentele dulci saturează sângele și oferă energie, elimină oboseala, optimizează funcțiile stomacului și curăță corpul și ajută la ameliorarea crampelor.

Mâncarea picantă, condimentată, ajută la întărirea plămânilor. În medicina chineză, se crede că orice aliment picant provoacă transpirație, și înlătură obstacolele din circulația energiei vieții. Ghimbirul, ceapa, usturoiul, piperul (toate acestea sunt alimente condimentate) vor ajuta la întărirea vaselor de sânge, la normalizarea fluxului sanguin și, așa cum s-a menționat mai sus, elimină așa-numita congestie din meridiane. Odată cu introducerea lor sistematică în dietă, vă vor proteja împotriva răcelilor.

Cu toate acestea, există anumite contraindicații pentru utilizarea acestui grup de produse. De exemplu, acestea ar trebui utilizate cu precauție de către persoanele care suferă de hemoroizi, constipație și nevroze.

Gustul sărat este asociat cu rinichii. Medicina chineză spune că alimentele sărate reglează metabolismul celular și fluxul sanguin și asigură un metabolism sănătos. Gustul sărat declanșează peristaltismul intestinal, elimină tumorile, saturează sângele și optimizează echilibrul Yin.

Nu trebuie uitat că o dietă echilibrată implică o combinație sănătoasă a tuturor celor cinci arome; un exces de gust specific din dietă dăunează organismului și poate servi ca un impuls pentru dezvoltarea unei boli. De exemplu, o concentrație excesiv de mare de alimente acide crește Qi-ul hepatic și slăbește funcțiile stomacului și splinei (cu alte cuvinte, „lemnul” slăbește „pământul”).

Un exces de alimente cu gust amar va intensifica „flacăra” inimii și va afecta circulația Qi-ului plămânilor („flacăra” topește „metalul”). O concentrație mare de dulciuri va întări splina și stomacul, dar va slăbi Qi-ul rinichilor („pământul” este afectat de „apa”). Prea mult picant va duce la excesul de Qi pulmonar și va deprima Qi-ul hepatic („metalul” va distruge „lemnul”). Prea multă sare va afecta rinichii și va restricționa Qi-ul inimii („apa” inundă „flacăra”).

Timp de multe milenii, chinezii au crezut că înțelepciunea supremă se află în centrul construcției Universului, iar oamenii au posibilitatea de a extrage cunoștințele de care au nevoie dintr-o sursă interminabilă. Astfel, ei știu să vindece și să prelungească viața.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!