Loreto, insula cu un castel din Italia

Loreto, insula cu un castel din Italia

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 November 2023 in CuriozitățiIstorie

Insula Loreto (Isola di Loreto) este o insulă mică și pitorească din nordul Italiei, cu o istorie îndelungată și o frumusețe neobișnuită.

Insula este situată în mijlocul lacului Iseo, cu o suprafață de 65,3 km², o adâncime maximă de 251 de metri, o lățime maximă de 5 km și o lungime maximă de 25 km, la o altitudine de 186 de metri deasupra nivelului mării.

Lacul umple o cuvă terminală a unui vechi ghețar și are maluri stâncoase abrupte. Prin lacul Iseo curge râul Oglio, afluentul stâng al râului Po. Pe malul sudic al lacului Iseo se află orașul cu același nume, Iseo.

Se știe că pe insulă a fost construit un castel la sfârșitul secolului al V-lea, care a supraviețuit timp de mai multe secole și apoi a fost abandonat în secolul al XVI-lea, rămânând în final doar ruinele sale. Când cardinalul Carlo Borromeo a vizitat insula în 1580, erau doar un singur om care trăia acolo, un pustnic numit Peter.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, istoricul Gabriel Rosa a cercetat insula Loreto și a găsit ruinele unei vechi fortărețe cu două turnuri și o capelă. Ulterior, insula a trecut din mână în mână, de la un proprietar la altul, și când în începutul secolului al XX-lea a ajuns în posesia căpitanului Marinei Regale Vincenzo Richieri, acesta a construit aici un castel de stil neogotic și un port cu două faruri mici, înconjurându-l cu arbori de conifere, care împreună cu castelul dau insulei Loreto un aspect frumos și pitoresc.

Administrativ, insula Loreto aparține de comuna Siviano din provincia Brescia. Se zvonește că a fost aproape achiziționată de George Clooney, care deține deja o reședință în apropiere, dar din motive necunoscute, a renunțat în cele din urmă la această idee.

Aceste locuri frumoase din nordul Italiei sunt foarte căutate de turiști, care deseori includ insula în traseele lor. Din păcate, insula este în proprietate privată și accesul pe ea este interzis, dar chiar și navigând în jurul ei cu o barcă, poți vedea multe, deoarece insula este mică și totul este vizibil ca în palmă.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!