Lista de obiceiuri care te vor ajuta să fii de succes a lui Benjamin Franklin (încă utilizată de oamenii de succes)

Lista de obiceiuri care te vor ajuta să fii de succes a lui Benjamin Franklin (încă utilizată de oamenii de succes)

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 November 2023 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitateSfaturi

Politicianul considera că, dacă încercați să vă păstrați aceste principii în fiecare zi, puteți deveni o persoană mai rezistentă, fericită și prosperă. În același timp, remarca ironic că fiecare persoană“ar trebui să aibă câteva defecte pentru a nu-și dezamăgi prietenii”.

Unul dintre părinții fondatori ai Americii, Benjamin Franklin, a observat că succesul său în viață se datorează unui sistem special de virtuți pe care a inventat-o singur.

Pe parcursul zilei, purta în buzunar un pachet de cărți de joc, fiecare dintre ele având 7 coloane (zilele săptămânii) și 13 rânduri. Fiecare rând conținea o virtute sau un obicei benefic pe care trebuia să-l pună în practică în timpul zilei. Astfel, în fiecare zi, lui Franklin îi reușea să facă mai multe lucruri bune și să le marcheze cu o cruce pe cartea de joc.

Acest sistem de virtuți a fost o excelentă antrenare a caracterului, a voinței și un instrument minunat pentru dezvoltarea personală. Nu este de mirare că mulți oameni de succes o folosesc și astăzi.

Deci, care erau aceste virtuți ale lui Benjamin Franklin?

Lista celor 13 virtuți ale politicianului arăta astfel: Liniște, Sobrietate, Moderație, Precizie, Curățenie, Economie, Hotărâre, Munca asiduă, Sinceritate, Justiție, Seninătate, Abținere, Umilință.

Franklin considera că, dacă încercați să vă păstrați aceste principii în fiecare zi, puteți deveni o persoană mai rezistentă, fericită și prosperă. Cu toate acestea, în același timp, remarca ironic că fiecare persoană “ar trebui să aibă cel puțin câteva defecte pentru a nu-și dezamăgi prietenii“.

Așadar, să analizăm aceste principii mai detaliat.

1. Liniște.

Franklin era convins că, dacă nu puteți schimba o situație, nu merită să vă faceți griji pentru ea. Mai ales că nu recomanda să vă faceți griji pentru problemele rezolvabile, deoarece ele pot fi schimbate în cele din urmă.

“Nu ar trebui să plângem ceea ce nu poate fi reparat”, spunea el.

2. Prețuirea timpului.

Politicianul credea că trebuie să vorbim doar despre lucrurile importante care ne pot aduce beneficii, fie nouă înșine, fie celor din jur. Pierderea timpului cu discuții inutile era considerată o prostie.

3. Economie.

Benjamin Franklin spunea: “Cine cumpără lucruri fără utilitate, în cele din urmă va vinde necesități“, și avea dreptate. Prefera să cheltuiască bani doar pe ceea ce era strict necesar.

Considera că risipa nu aduce pe nimeni la prosperitate.

4. Hotărâre.

Acest principiu util este folosit și în prezent de cei mai bogați oameni din lume. Dacă aveți un plan, nu trebuie să așteptați momentul potrivit și să planificați mult timp. Calea cea mai rapidă spre succes este acțiunea hotărâtă, nu visele. “Ceea ce poți face azi valorează mai mult decât ceea ce poți face mâine“, spunea Franklin.

5. Sobrietate.

Abținerea de la obiceiuri dăunătoare și supunerea propriilor slăbiciuni erau considerate de Franklin ca manifestări ale voinței puternice. El numea oamenii puternici pe cei care au reușit să învingă obiceiurile lor dăunătoare și lenea.

“Nu mânca până la săturare, nu bea până la beție”, sfătuia el.

Și adăuga că cineva care se supraalimentează, de obicei, nu are suficientă energie pentru nicio acțiune.

6. Moderație.

Această virtute se referă la controlul emoțiilor negative. Franklin sfătuia să nu duceți conflictele la un război deschis, să nu vă înstrăinați de cei cu care sunteți în dezacord și să nu păstrați resentimente față de nimeni, chiar dacă acea persoană le merită.

7. Munca asiduă.

“Cel care trăiește în speranță riscă să moară de foame”, spunea unul dintre celebrele citate ale lui Franklin.

Politicianul vă sfătuiește să nu stați degeaba, ci să munciți constant, doar așa puteți obține rezultate.

8. Precizie.

Franklin folosea această virtute pentru a-și planifica activitățile și pentru a-și ține lucrurile și documentele în ordine. Astfel, eficiența sa creștea semnificativ!

9. Curățenie.

El considera curățenia corpului, a îmbrăcămintei și a locuinței ca fiind importante. Într-un corp curat se gândesc gânduri curate!

10. Justiție.

Benjamin Franklin era împotriva acuzărilor injuste, a pedepselor și a umilințelor nedrepte. Încerca întotdeauna să se ghideze după principiile binelui și ale justiției în interacțiunile sale cu oameni de orice statut.

11. Sinceritate.

Această virtute implică onestitatea și deschiderea. Franklin, deși era politician, nu putea suporta minciuna și falsitatea. Una dintre regulile sale era să faci ceea ce spui și să nu înșeli pe nimeni.

12. Abținere.

Politicianul considera important să vă stăpâniți impulsurile amoroase și să nu vă pierdeți mințile din cauza lor. Istoria arată că cele mai mari probleme ale bărbaților s-au întâmplat din cauza femeilor.

13. Umilință.

Stăpânirea oricărei manifestări a mândriei și a vanității era un alt punct important pe lista virtuților lui Benjamin Franklin. El ne sfătuia să urmăm exemplul lui Socrate și al Lui Isus.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!