Legătura periculoasă dintre vezica biliară și pancreas, despre care nu știați

Legătura periculoasă dintre vezica biliară și pancreas, despre care nu știați

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 July 2023 in SanatateSfaturi

Astăzi vorbim despre o conexiune importantă din organismul nostru, care se formează între vezica biliară și pancreas. Vezica biliară și pancreasul sunt printre organele cheie care asigură digestia.

În vezica biliară, bila se concentrează – aceasta se adună în ea din ficat prin canalele biliare. Cu alte cuvinte, bila ajunge la concentrația normală în vezica biliară. Apoi, dacă este necesar (adică atunci când hrana din stomac ajunge în duoden), vezica biliară se contractă, iar bila ajunge în duoden prin canalul biliar comun, unde se amestecă cu masa alimentară.

Bila are mai multe funcții. Cele mai importante sunt descompunerea grăsimilor și stimularea intestinului subțire.

Pancreasul produce enzime care, de asemenea, participă la descompunerea nutrienților – proteine, grăsimi și carbohidrați. Sucul pancreatic, la fel ca și bilă, curge în duoden după ce hrana ajunge acolo. Și este injectat acolo prin aceeași deschidere ca și bila.

Uitați-vă la imagine. Sfincterul Oddi este un mușchi inelar care menține această deschidere închisă. Când procesul de digestie intestinală trebuie să înceapă, acesta se relaxează și vezica biliară și pancreasul eliberează conținutul lor.

Printr-o alimentație necorespunzătoare, post prelungit, activitate fizică scăzută, tulburări metabolice legate de vârstă în canalele biliare, se poate produce stagnare, iar aciditatea în duoden crește. Acest lucru duce la faptul că o parte din bilă și conținutul de acid din duoden ajung în pancreas, ceea ce duce la inflamarea și deteriorarea celulelor pancreatice.

Însă uneori se întâmplă invers. Tulburările de alimentație duc la funcționarea necorespunzătoare a pancreasului și inflamație. Inflamația se propagă în sus prin canalul pancreasului către sfincterul Oddi, care începe să funcționeze greșit, ceea ce duce la stagnarea bilei, formarea pietrelor în vezica biliară și dezvoltarea colecistitei.

Prin urmare, foarte des (în special la persoanele mature și în vârstă, adică după vârsta de 50 de ani), atunci când un organ are o patologie, celălalt organ se află, de asemenea, sub amenințare. În multe cazuri, aceste două organe sunt afectate de o inflamație comună, pe care medicii o numesc colecistopancreatită.

Acest lucru înseamnă că, dacă se descoperă o tulburare a fluxului de bilă (dischinezie), pietre sau inflamație a vezicii biliare, este foarte important să acordați atenție pancreasului: atunci când “vecinul” său, vezica biliară, nu este în regulă, pancreasul necesită o îngrijire specială – limitarea grăsimilor, alcoolului și a alimentelor prea picante și prea fierbinți.

Și, invers, în cazul problemelor cu pancreasul, este necesar să verificați starea vezicii biliare.

Dacă aveți disconfort în partea dreaptă a abdomenului, dureri care înconjoară, greață inexplicabilă, balonare abdominală, probleme cu scaunul, consultați un specialist pentru a preveni în timp dezvoltarea unor afecțiuni grave.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!