José Mujica: “Când cumparam ceva, nu plătim cu bani. Plătim cu timpul nostru…” O observație înțeleaptă!

José Mujica: “Când cumparam ceva, nu plătim cu bani. Plătim cu timpul nostru…” O observație înțeleaptă!

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 November 2023 in CitateDezvoltare PersonalaIstorieLecții de viațăSfaturi

José Mujica, fost președinte al Uruguayului în perioada 2010-2015, a fost numit “cel mai sărac președinte din lume“. În realitate, el a fost o persoană uimitoare: un ascet și un vegetarian, a renunțat la reședința de stat, a trăit într-o casă de țară fără apă curentă și a condus o mașină veche.

Mai mult, 90% din salariul său José Mujica îl dona în scopuri caritabile. “Știu că n-am schimbat lumea cu asta, dar simt că am adus o mică contribuție”, spunea el.

A reușit să transforme o țară agricolă săracă într-o țară exportatoare de energie, să îmbunătățească starea economiei în ansamblu, să reducă semnificativ datoria publică și să reducă șomajul aproape de două ori. De asemenea, a renunțat la pensia cuvenită, considerând acești bani drept un lux…

Citiți această observație înțeleaptă a lui José Mujica. Cuvintele pe care merită să le amintim din când în când:

“Fie sunteți fericiți având foarte puțin și fără a vă supraîncărca, pentru că fericirea este în interiorul vostru, fie nu veți ajunge nicăieri. Asta nu e o scuză pentru sărăcie. E o scuză pentru cumpătare. Dar noi am inventat o societate a consumului care mereu caută creștere. Când nu există creștere, e o tragedie.

 

Am inventat un munte de nevoi excesive. Trebuie să cumpărați și să aruncați în mod constant. Astea sunt viețile noastre pe care le distrugem. Când cumpăr ceva sau când tu cumperi ceva, nu plătim cu bani. Plătim cu timpul nostru de viață, pe care suntem nevoiți să-l cheltuim pentru a câștiga acei bani.

Diferența e că nu poți cumpăra viața. Viața trece. Și asta e groaznic.

José Mujica este cunoscut pentru mai multe citate memorabile. Iată câteva dintre ele:

1. “Fericirea nu stă în ceea ce avem, ci în ceea ce suntem.”

2. “În lumea noastră, cea modernă, ne preocupă mai mult a avea decât a fi. Suntem obsedați de a deține lucruri, de a obține lucruri materiale, dar uităm să ne dezvoltăm ca oameni.”

3. “Cei mai mulți dintre noi trăiesc cu impresia că sunt nemuritori, dar nu suntem. Trebuie să înțelegem că timpul nostru pe acest pământ este limitat și să îl folosim în mod înțelept.”

4. “Să fii sărac nu este o rușine, să fii lacom este.”

5. “Dacă trăim numai pentru a strânge bogății materiale, trăim în sărăcie spirituală.”

Aceste citate reflectă filozofia lui José Mujica despre viață, modestie și prioritățile umane.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!