Invata sa spui NU hotarat – sapte pasi care te ajuta sa iti schimbi caracterul!

Invata sa spui NU hotarat – sapte pasi care te ajuta sa iti schimbi caracterul!

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 November 2022 in ArticolePersonalitateSfaturi

Dacă întâmpini greutăți atunci când trebuie să spui cuvântul „nu”, atunci să știi că nu ești unicul. Mulți dintre noi dese ori se gândesc cum ar fi să scadă numărul actelor de caritate făcute pentru alții, dar care ne dăunează.

Motive din care nu poți să spui „nu” sunt cel puțin 6

Dorința sinceră de a ajuta. Vrei să faci ceva bun pentru o persoană care nu îți va răspunde la fel.
Frica de a fi nepoliticos. Vrei să spui „da” întotdeauna unei persoane care are un statut și este respectat de cei din jur.

Dorința de a fi ca toți. Este greu să spui nu dacă știi că în așa mod te îndepărtezi de grup.
Frica de confruntare. Dacă ai spus nu, atunci vei fi obligat să justifici alegerea făcută și să-ți aperi poziția în fața unor oameni nu atât de plăcuți.

Frica de a pierde posibilități. Este greu să spui „nu” dacă în caz că accepți, te așteaptă perspective mari, chiar dacă vei fi nevoit să faci sacrificii mari.

Frica de a rupe relații. Unii oameni nu înțeleg cuvântul „nu” – pentru ei înseamnă că relația este distrusă.

Dacă ai identificat cel puțin un motiv din lista de mai sus pe care îl folosești ca să accepți întotdeauna cu ceea ce nu îți place, înseamnă că conștiința ta este umplută de ideologii de care trebuie să scapi.
Până la urmă, ai propriile priorități și necesități și ai greși enorm dacă ai crede că ceilalți îți vor rezolva problemele și îți vor da răspuns întrebările care te macină. Spunând „nu” îți oferi șansa să îți rezolvi propriile probleme și să îți îmbunătățești viața.

Cea mai grea sarcină atunci când refuzi este să păstrezi relațiile cu persoanele care sunt importante pentru tine. Din acest motiv trebuie să spui „nu” într-un mod cât mai corect. În același timp trebuie să înțelegi că în anumite cazuri ai dreptul să spui „nu” doar pentru simplu fapt că nu îți place ceva. Fără justificări.

Cum să spui „nu” unei persoane

«Din păcate, nu pot să te ajut, am un grafic prea încărcat»

O astfel de formulare a unui refuz este perfectă în cazul în care ești prins în muncă. Acest lucru îi va permite oponentului tău să evalueze cât de ocupat ești, iar altă dată să nu te mai deranjeze.

«În aceste momente sunt implicat în …. și în … și nu pot opri acest proces. Probabil, mai târziu voi putea să te ajut»

De exemplu, dacă ești în proces de lucru asupra unui proiect sau porți o discuție cu un client. Este clar că nu poți lăsa baltă această activitate până când nu o finisezi.

«Aș fi vrut să fac asta, însă…»

Aici sunt două momente – cheie. Dintr-o parte, dai de înțeles persoane că îl simpatizezi și îți place și propunerea lui. Iar pe de altă parte îi explici că nu ai destule resurse și experiență pentru a-i îndeplini rugămintea. Fără supărări!

«Lasă-mă să mă gândesc cu ce te pot ajuta»

Mai mult seamănă a „posibil” decât „nu”. Obligatoriu va trebui să analizezi această problemă, dacă ai promis. Mai mult decât atât, este obligatoriu să indici și perioada de care vei avea nevoie pentru gândire. Dacă într-adevăr au nevoie de sfatul și ajutorul tău, atunci te vor aștepta.

«Voi vedea dacă voi întâlni la muncă o asemenea situație»

Un asemenea refuz este binevenit în cazul în care activitatea ta se intersectează cu subiectul celui care a apelat la ajutorul tău.

«Nu sunt cel mai bun ajutor pentru tine. Cred că ar face față X sau Y»

Poate să ți se ceară ajutorul în domenii în care nu ai nicio experiență. În același timp, tu știi cine ar putea să îi ofere sfaturi valoroase. Atunci de ce să nu faci recomandări?

«Nu, nu pot»

Refuză fără explicații. Ai tot dreptul să faci acest lucru. Desigur, dacă asta nu este o solicitare venită din partea șefului…

Trebuie să înțelegem faptul că refuzul de a ajuta pe cineva nu înseamnă că nu vrei să acționezi. Pur și simplu, un ajutor sincer îl poate oferi cel care are resursele necesare.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!