Invata sa spui NU hotarat – sapte pasi care te ajuta sa iti schimbi caracterul!

Publicitate

Dacă întâmpini greutăți atunci când trebuie să spui cuvântul „nu”, atunci să știi că nu ești unicul. Mulți dintre noi dese ori se gândesc cum ar fi să scadă numărul actelor de caritate făcute pentru alții, dar care ne dăunează.

Motive din care nu poți să spui „nu” sunt cel puțin 6

Dorința sinceră de a ajuta. Vrei să faci ceva bun pentru o persoană care nu îți va răspunde la fel.
Frica de a fi nepoliticos. Vrei să spui „da” întotdeauna unei persoane care are un statut și este respectat de cei din jur.

Dorința de a fi ca toți. Este greu să spui nu dacă știi că în așa mod te îndepărtezi de grup.
Frica de confruntare. Dacă ai spus nu, atunci vei fi obligat să justifici alegerea făcută și să-ți aperi poziția în fața unor oameni nu atât de plăcuți.

Frica de a pierde posibilități. Este greu să spui „nu” dacă în caz că accepți, te așteaptă perspective mari, chiar dacă vei fi nevoit să faci sacrificii mari.

Frica de a rupe relații. Unii oameni nu înțeleg cuvântul „nu” – pentru ei înseamnă că relația este distrusă.

Dacă ai identificat cel puțin un motiv din lista de mai sus pe care îl folosești ca să accepți întotdeauna cu ceea ce nu îți place, înseamnă că conștiința ta este umplută de ideologii de care trebuie să scapi.
Până la urmă, ai propriile priorități și necesități și ai greși enorm dacă ai crede că ceilalți îți vor rezolva problemele și îți vor da răspuns întrebările care te macină. Spunând „nu” îți oferi șansa să îți rezolvi propriile probleme și să îți îmbunătățești viața.

Cea mai grea sarcină atunci când refuzi este să păstrezi relațiile cu persoanele care sunt importante pentru tine. Din acest motiv trebuie să spui „nu” într-un mod cât mai corect. În același timp trebuie să înțelegi că în anumite cazuri ai dreptul să spui „nu” doar pentru simplu fapt că nu îți place ceva. Fără justificări.

Cum să spui „nu” unei persoane

«Din păcate, nu pot să te ajut, am un grafic prea încărcat»

Publicitate

O astfel de formulare a unui refuz este perfectă în cazul în care ești prins în muncă. Acest lucru îi va permite oponentului tău să evalueze cât de ocupat ești, iar altă dată să nu te mai deranjeze.

«În aceste momente sunt implicat în …. și în … și nu pot opri acest proces. Probabil, mai târziu voi putea să te ajut»

De exemplu, dacă ești în proces de lucru asupra unui proiect sau porți o discuție cu un client. Este clar că nu poți lăsa baltă această activitate până când nu o finisezi.

«Aș fi vrut să fac asta, însă…»

Aici sunt două momente – cheie. Dintr-o parte, dai de înțeles persoane că îl simpatizezi și îți place și propunerea lui. Iar pe de altă parte îi explici că nu ai destule resurse și experiență pentru a-i îndeplini rugămintea. Fără supărări!

«Lasă-mă să mă gândesc cu ce te pot ajuta»

Mai mult seamănă a „posibil” decât „nu”. Obligatoriu va trebui să analizezi această problemă, dacă ai promis. Mai mult decât atât, este obligatoriu să indici și perioada de care vei avea nevoie pentru gândire. Dacă într-adevăr au nevoie de sfatul și ajutorul tău, atunci te vor aștepta.

«Voi vedea dacă voi întâlni la muncă o asemenea situație»

Un asemenea refuz este binevenit în cazul în care activitatea ta se intersectează cu subiectul celui care a apelat la ajutorul tău.

«Nu sunt cel mai bun ajutor pentru tine. Cred că ar face față X sau Y»

Poate să ți se ceară ajutorul în domenii în care nu ai nicio experiență. În același timp, tu știi cine ar putea să îi ofere sfaturi valoroase. Atunci de ce să nu faci recomandări?

«Nu, nu pot»

Refuză fără explicații. Ai tot dreptul să faci acest lucru. Desigur, dacă asta nu este o solicitare venită din partea șefului…

Trebuie să înțelegem faptul că refuzul de a ajuta pe cineva nu înseamnă că nu vrei să acționezi. Pur și simplu, un ajutor sincer îl poate oferi cel care are resursele necesare.

Publicitate
Alte Articole
Articole
Personalitate
Sfaturi

Se spune ca Dumnezeu are un drum clar pentru fiecare. Nu există coincidențe.

Publicitate

– Nu toată lumea are parte în viaţa aceasta de iubiri extraordinare. E vină noastră? Ţine de noi să trăim o mare iubire sau ea e un dar de la Dumnezeu?

– Dumnezeu are un drum clar pentru fiecare. Nu există coincidenţe. Faptul de a întâlni o anumită persoană ţine de voia Domnului. Dar felul în care reacţionăm noi la întâlnirea respectivă ţine de noi. Fiecare persoană care ne iese în cale e un dar de la Dumnezeu şi noi trebuie să ne întrebăm, de fiecare dată, de ce a rânduit Dumnezeu să întâlnesc omul ăla. Ce pot eu să fac din relaţia asta? Ce trebuie eu să înţeleg? Ce folos pot să trag? Apoi, să nu confundăm îndrăgostirea cu iubirea.

Dacă Dumnezeu îţi trimite dragostea, nu înseamnă că-ţi dă de-a gata şi o mare iubire. Dragostea e doar o arvună de la Dumnezeu. Dacă o cheltui fără ştiinţă, nu mai ajungi niciodată la iubirea adevărată. Poate la început nu pare mare, dar iubirea, dacă se lucrează, creşte tot mai mult. Iubirea nu e emoţie, e o putere. Dumnezeu nu e trup şi totuşi se defineşte pe sine ca iubire. Deci, iubirea nu e trup! Sigur, şi componenta asta trupească intră în iubire, dar nu se reduce totul la ea.

Iubirea e o mare putere a omului, primită de sus, o putere care trebuie eliberată şi lucrată de fiecare în parte. Spun eliberată, pentru că cel mai adesea ne iubim pe noi înşine, şi atunci iubirea este închisă în noi, se învârte în cerc. Este o iubire egoistă, întoarsă către sine, în loc să fie liberă şi să nu ceară nimic în schimb.

– Iubirea adevărată e întotdeauna liberă?

– Da, iubirea adevărată afirmă libertatea celuilalt. Nu încearcă să-l stăpânească. Aici se greşeşte cel mai mult în relaţii, când unul încearcă să-l transforme pe celălalt, să-l ajusteze după gustul propriu. Când iubeşti, trebuie să ieşi din tine în sensul de a încerca să-l trăieşti pe celălalt, să-l înţelegi pe celălalt, să vezi lumea prin ochii lui. Dacă îi calci libertatea, apare instinctul de apărare. Şi se va închide în el. Se va feri de tine, se va simţi agresat.

Într-o relaţie trebuie să existe un balans între apropiere şi distanţă. Trebuie să-i păstrezi celuilalt taina, să n-o spulberi. Să nu încerci să cotrobăi în toate cotloanele sufletului lui, să nu intri cu excavatorul peste flori. Tupeul, îndrăzneala distrug misterul celuilalt. Exerciţiul acesta al ieşirii din noi înşine uneori e dureros, înseamnă să părăseşti o poziţie sigură, să ieşi din confortul felului tău de a fi, adoptând felul celuilalt de a fi. Dar numai aşa te poţi lărgi, te poţi îmbogăţi şi poţi transforma iubirea în cale de cunoaştere. Dacă rămâi în tine însuţi, eşti foarte sărac. Ba, mai mult, te trezeşti că toţi îţi întorc spatele. Te trezeşti singur.

Publicitate

– Ar trebui atunci să cultivăm toleranţa în dragoste?

– Ar trebui să facem exerciţiul alterităţii, nu al toleranţei. Toleranţa e un fel de îngăduinţă faţă de ceva ce ţie nu-ţi convine, presupui că celălalt are nişte defecte pe care tu, din mărinimie, le treci cu vederea. Adică toleranţa presupune mândria. Or, într-o relaţie de iubire tu nu ai dreptul să consideri felul tău de a fi mai bun ca al celuilalt, n-ai voie să ceri celuilalt să se schimbe, trebuie să-ţi ceri ţie să-l suporţi pe celălalt.

În iubire, nu trebuie să te preocupe binele tău, ci trebuie să te pui pe tine în slujba celuilalt, preocuparea ta să fie devenirea lui. Scopul lui nu e să te înfrumuseţeze pe tine, să te facă să te simţi mai frumos şi mai bun. Iubirea trăită drept schimbă oricum lucrurile în bine. Faptul că mă dăruiesc total, că mă arăt jertfitor îl face şi pe celălalt să se corecteze, să se simtă, îl schimbă în bine. Părintele Teofil Părăian spunea că dragostea niciodată nu calculează şi dragostea totdeauna calculează.

Cum vine asta? Păi, niciodată nu calculează ce dăruieşte, ca să-i atragă atenţia celuilalt uite, câte am făcut pentru tine, acum da-mi şi tu la fel. Şi în acelaşi timp calculează mereu cât primeşte, ca să poată da mai mult. Asta e iubirea adevărată.

– Câteodată, oricâte ai face pentru celălalt, el rămâne indiferent şi nu-ţi întoarce nici o fărâmă de dragoste. Cum ştii care e omul pentru care merită să dai tot?

– În ordinea firească, important e să nu te implici într-o relaţie până nu eşti sigur de ea. Potenţialul de afecţiune, de iubire, trebuie păstrat până găseşti o persoană cu care te potriveşti cu adevărat, cu care să ai în primul rând o potrivire sufletească, nu trupească. Apoi, un om de calitate, dacă a întâlnit un alt om de calitate şi se jertfeşte până la capăt, reuşeşte să-l învingă pe celălalt prin iubire, chiar dacă celălalt iubeşte mai puţin. Iubirea unuia, cu statornicie, poate să salveze iubirea celuilalt.

Am cunoscut multe recuperări miraculoase de relaţii care erau în pragul eşecului şi au ajuns chiar mai puternice şi mai profunde că înainte. Oamenii trebuie să înveţe să aprecieze crizele. Întrebarea mai are însă şi o capcană. Dacă te opreşti la om, rişti să pierzi tot. Dacă îl ai în minte mereu şi pe Dumnezeu, găseşti în jur suficiente persoane care să merite să dai tot, fără să-ţi mai fie teamă că ai putea pierde. Nici un om nu merită în sine să-i dai tot. Pentru că omul ăla nu e ultima realitate, dar Dumnezeul din el, da. În definitiv, prin om ne dăruim, de fapt, lui Dumnezeu.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet