Invata sa spui “multumesc” si “imi pare rau” atunci cand trebuie, pentru a pastra oamenii din viata ta!

Invata sa spui “multumesc” si “imi pare rau” atunci cand trebuie, pentru a pastra oamenii din viata ta!

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 January 2020 in Dezvoltare Personala

Exista o arta care ne ajuta sa ne mentinem relatiile in vietile noastre. Stim cu totii acest lucru – multumesc este un cuvant magic. Cat de des folosim insa formula magica? Cat de des ii adresam acest cuvant partenerului nostru?

Este foarte simplu sa spui “multumesc”. Dar partenerii uita prea des sa o faca si considera ca nu ar fi ceva prea important, motivatia fiind… “stie ca il/ o apreciz, de ce ar mai fi nevoie sa ii si spun asta?”

Nu va ganditi ca ar trebui sa ii spuneti un “multumesc” sec oridecateori duce gunoiul sau face piata. “Multumesc” trebuie sa devina un mod de a exista si sa stiti ca puteti sa rostiti acest cuvant intr-o multime de feluri: imbratisari, zambete, alte propozitii de apreciere. Acest comportament dragastos poate sa aduca foarte multe beneficii unei relatii, sunt de comun acord psihologii. Chiar daca el stie ca il apreciati pentru ceea ce face, sa iti exprimi recunostinta din cand in cand, conteaza enorm!

Un studiu recent semnat Cameron, Amette si Smith (2011) sustine si in mod stiintific binefacerile lui multumesc, intr-o relatie de cuplu. Cercetatorii au descoperit ca, daca un partener simte apreciere din partea persoanei iubite, sentimentul sau de implinire in acea relatie este cu mult mai intens. Dar, spun psihologii, nu este suficient doar sa iti exprimi multumirea, ci si sa simti acest lucru in adancul sufletului. Cuvintele si gesturile trebuie sa fie insotite de sentimente.Cercetatorii au fost uimiti sa vada evolutia pozitiva din cadrul cuplurilor studiate, acestea lasandu-se infuzate de ideologia gratitudinii.

“Dar, sa iti afirmi sentimentul de multumire fata de cineva, de multe ori nu este chiar atat de usor”, spune specialista in psihologie Dr. Leslie Becker-Phelps. “De multe ori, atunci cand vin la terapie, partenerii au deja un mare handicap. Nu sunt obisnuiti sa se vada unii pe ceilalti intr-o lumina pozitiva si nu isi ofera sanse in aceasta directie. Oamenii pun bariere sentimentului de recunostinta fata de persoana care le este aproape. Ei simt ca, daca ii ofera partenerului acest confort, mai apoi acesta poate folosi situatia in avantajul sau. Dar aprecierea ar trebui interpretata ca un dar venit din partea persoanei iubite, astfel relatia redevenind un spatiu al pozitivitatii. Cu cat vor exista mai multe astfel de momente echilibrate, cu atat cei doi isi pot consolida mai bine, legatura”, spune Leslie Becker.

“Toate relatiile beneficiaza de aceasta exersare a aprecierii”, considera in aceeasi masura si psihoterapeuta Julie Orlov, specialista in relatiile de cuplu. “Multumiti chiar si pentru acele lucruri marunte pe care de obicei le luati ca fiind prea firesti. Incearcati sa vedeti cand persoana din viata voastra incepe sa faca gesturi pe care le asteptati, atunci cand isi ia in serios responsabilitatile sau cand devine mai grijulie si atenta. Poate ca nu face aceste lucruri atat de bine pe cat va doriti dar nu ar trebui sa minimalizati aceste eforturi.

Daca veti spune multumesc in toate felurile posibile, va garantez ca veti observa o schimbare in relatia voastra. Poate fi ceva subtil imbunatatindu-va starea generala de bine sau poate sa fie ceva foarte intens – sentimentul ca v-ati regasit si ca va-ati indragostit din nou, unul de celalalt”.

Exista nenumarate moduri prin care iti poti exprima multumirea, iar daca rezonezi in mod real cu cel pe care l-ai ales ca partener, atunci, sentimentul de multumire fata de el, va veni de la sine. Cu timpul, acest comportament va face parte din felul vostru de a fi, din felul vostru de a va comporta unul fata de celalalt. Si ce poate fi mai frumos intr-o relatie decat sa va exprimati multumirea ca va aveti?

Iubirea inseamna sprijin si voi aveti nevoie unul de celalalt. Ca sa mergeti mai departe impreuna, e important sa simtiti apreciere reciproca pentru tot ceea ce sunteti, pentru miracolul de a va fi gasit…

“Multumesc” face miracole in ceea ce priveste toate relatiile pe care le aveti. Acest sentiment pozitiv va crea o atmosfera buna pentru starea generala de satisfactie si confort alaturi de cei din jur.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!