Invata sa iti aduci fericirea si sa scapi de stres cu ajutorul meditatiei, o practiva folosita inca din vechile timpuri!

Invata sa iti aduci fericirea si sa scapi de stres cu ajutorul meditatiei, o practiva folosita inca din vechile timpuri!

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 January 2020 in Spiritualitate

Lumea moderna exercita asupra noastra o presiune imensa. Stresul este considerat boala contemporaneitatii, ne simtim de multe ori atat de coplesiti din pricina a tot ceea ce este in jurul nostru.

Chiar si sarbatorile si vacantele ne obosesc uneori. Stresul si oboseala ne fac sa ne simtim tristi si irascibili, uneori nu mai stim sa vedem solutiile pentru problemele pe care le avem si ne auto-bombardam sufletul cu dureri care de cele mai multe ori nu au un fundament real.

Scopul meditatiei este sa iti calmezi mintea. Daca reusim sa ne linistim mintea, reusim sa ne eliberam de griji si disconfort mental si in felul acesta reusim sa simtim fericire cu adevarat; daca mintea noastra este nelinistita nu vom reusi decat foarte greu sa gasim calea fericirii, chiar daca traim in cele mai bune conditii si detinem tot ceea ce ne-am putut visa. Cu ajutorul meditatiei, reusim sa ne mentinem starea de fericire, chiar si in cele mai dificile conditii.

Totusi, gasim ca fiind foarte dificila incercarea de a ne auto-controla mintea, de parca aceasta ar fi un balon in vant, puratat ici si colo de forte externe. Daca totul merge bine, mintea noastra este fericita, dar daca in jur se petrec lucruri care ne nemultumesc, mintea noastra devine instantaneu nefericita. De exemplu, daca obtinem ceea ce ne dorim, un lucru nou, un partener la care visam, devenim foarte entuziasti si ne agatam de ceea ce am obtinut, cu putere. Totusi, din moment ce nu putem sa avem tot ceea ce ne dorim si cum inveitabil se intampla sa fim nevoiti uneori sa ne separam de prieteni, iubiti sau posesiuni, suferim enorm… Acest atasament mental nu foloseste decat la a cauza durere.

Practicata din vechi timpuri de catre budisti, meditatia isi gaseste acum aderenti in intreaga lume. Sunt oameni care cauta o schimbare spirituala in viata lor. Meditatia ajuta si in tratarea diverselor tulburari psihice precum anxietatea sau comportamentul obsesiv compulsiv. Dar cum putem sa folosim fiecare dintre noi meditatia, pentru a ne imbunatati starea de bine?

“Traieste clipa”, respira…

Gasirea linistii interioare se afla in stransa legatura cu necesitatea de a-ti constientiza prezentul, cu necesitatea de a trai din prisma prezentului; de cele mai multe ori, mintea ne poarta inapoi in trecut sau intr-un viitor imaginar. Pentru a-ti constientiza prezentul, trebuie sa iti exersezi si sa iti constientizezi respiratia, pentru ca respiratia ne angreneaza in prezent. Expira, inspira… este un inceput minunat pentru a-ti constientiza prezentul.

Observa prezetul

Suntem mai fericiti atunci cand constientizam prezentul si lasam viitorul sa se desfasoare in voie. Daca incuiem usa casei, trebuie sa observam felul in care invartim cheia in usa; daca mergem pe strada observam cum se schimba norii in bataia vantului sau sentimentele negative pe care le incercam fata de un sofer neatent. Toate acestea inseamna ca noi constientizam ceea ce se petrece ACUM.

Nu iti mai lua gandurile in serios

Surprinzator, gasirea pacii interioare inseamna si a nu-ti mai lua gandurile atat de “in serios”. In loc sa ne gandim atat de mult la problemele noastre trebuie sa ne concentram mai mult asupra respiratiei. Suntem tacuti, prezenti si simtim cum gandurile noastre se nasc. Cu timpul vom deveni constienti de capriciile mintii noastre si vom invata sa ne luam gandurile mai putin in serios. Aceasta inseamna sa ne eliberam, pentru ca de cele mai multe ori, gandurile noastre nu ne ofera o perspective reala, ci un imaginata asupra a ceea ce se intampla cu noi.

Nu te cenzura, accepta-te!

In timppul meditatiei, in timp ce iti constientizezi respiratia, tot felul de emotii si imagini se nasc. Nu le cenzura, lasa-le sa traiasca. Daca le accepti pe ele, te accepti pe tine insuti. Daca incerci sa le anihilezi in momentul in care ele apar, acestea se vor ingropa si mai adanc in tine si astfel nu vei putea sa descoperi nimic din ce nu stiai inainte. Asa vei putea descoperi si care este esenta nefericirii tale. Dar trebuie sa spui adio nefericirii, inca din momentul in care ai descoperit-o.

Chestioneaza negativul

In tot ceea ce facem, actionam in functie de experiente sau sentimente trecute, negative. Sunt insa aceste trairi negative atat de fundamnetate precum par? Viata inseamna modul in care noi percepem evenimentele care ni se intampla.

Judeca in functie de rezultate

Judecatile noastre despre ceilalti se afla in stransa legatura cu judecata despre noi insine. Oamenii care au gasit pacea interioara sunt aceia care au gasit si accepta adevarul despre ceea ce sunt, mai degraba decat sa il evite. Acesti oameni este prea putin probabil ca vor emite judecati si la adresa celorlalti.

Fii deschis si la alte opinii

Nu poti sa iti gasesti pacea interioara daca te agati de opiniile tale.

Protejeaza-ti spatiul interior

In prezent, suntem dotati cu un spatiu interior nesfarsit, ceea ce inseamna un pas important catre gasirea fericirii. Aceasta se intampla daca reusesti sa te eliberezi de ranile trecutului si de grijile viitorului.

Dupa ce ai constientizat toate acestea si practica meditatie it va fi poate, mult mai la indemana. Gaseste-ti un loc confortabil, ferit de orice ar putea sa te perturbe si linisteste-ti mintea, vizualizandu-te in prezent…Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!