Invata sa ai incredere in tine pentru a reusi in viata!

Invata sa ai incredere in tine pentru a reusi in viata!

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 January 2020 in Dezvoltare PersonalaSfaturi

Increderea nu este ceva ce poate fi invatat ca un set de reguli, incredere este o stare de spirit. Gandirea pozitiva, practica, instruirea, cunostintele si discutiile cu alte persoane sunt toate modalitati de imbunatatire si cresterea nivelului de incredere in fortele proprii.

Increderea vine din sentimentele de bunastare, acceptarea corpului si a mintii (stima de sine) , increderea vine din credinta in abilitatile, aptitudinile si experienta ta.

Incredere scazuta poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv: teama de necunoscut, critica, nemultumirea de sine, lipsa de pregatire, slaba gestionare a timpului, lipsa de cunostinte si esecurile anterioare. Increderea in sine nu este statica. In unele zile poti fi mai increzator decat altele.

Increderea si stima de sine nu sunt acelasi lucru, desi ele sunt adesea legate. Increderea de sine descrie ce simtim despre capacitatea noastra de a indeplini roluri, functiile si sarcinile diverse. Stima de sine este modul in care ne percepem pe noi insine, modul in care gandim, aratam sau ne comportam. Persoanele cu stima de sine scazuta de multe ori sufera si de incredere scazut, dar si oamenii care au stima de sine pot avea insa incredere scazuta.

Iti oferim cateva sfaturi practice, lucruri pe care le poti face pentru a avea mai multa increderea in tine.

Planifica si pregatestete

Oamenii se simt adesea mai putin increzatori in situatii noi sau dificile. Poate cel mai important factor in dezvoltarea increderii de sine este planificarea si pregatirea pentru necunoscut.

Daca aplici pentru un job nou, de exemplu, este intelept sa te pregatesti pentru acel interviu de angajare. Poti citi mai multe despre acest subiect aici.
Idee de baza este ca in orice situatie, planificarea si pregatirea te ajuta semnificativ sa actionezi cu incredere.

Aloca timp pentru invatare si formare profesionala

Invatarea si de cercetarea te pot ajuta sa te simti mai increzator cu privire la capacitatea de a gestiona situatii, roluri si sarcini .

Stiind la ce sa te astepti, cum si de ce sunt facute anumite lucruri, te ajuta sa te simti mai pregatit si in cele din urma mai increzator . Invatarea si dobandirea de noi cunostinte te pot face uneori sa te simti mai neincrezator. Cand se intampla acest lucru , trebuie sa imbini cunostintele cu experienta. Cand pui in practica ceea ce ai invatat, deja faci un pas mare spre increderea in tine. La locul de munca de multe ori esti nevoit sa inveti lucruri noi. Uneori o faci de la colegii mai vechi, alte ori trebuie sa mergi la diverse cursuri si training-uri de formare profesionala. A invata ceva nou zi de zi este esential pentru a ajunge sa ai incredere maxima in tine.

Gandeste Pozitiv

Gandirea pozitiva poate fi un mod foarte puternic de crestere a increderii.
Regulile de baza ale gandirii pozitive sunt evidentierea punctele tale forte si a succeselor si invatarea din punctele slabe si greselile pe care le-ai facut.

Vorbeste cu oameni care au incredere in sine crescuta

In general, suntem atrasi de oameni increzatori – increderea este una dintre principalele caracteristici ale carismei. Cauta si urmeaza astfel de oameni. Poti citi aici mai multe despre carisma.

Vorbind si stand in jurul unor astfel de oameni te ajuta sa devii si tu increzator. Invata cum au ajuns sa aiba succes si pe masura ce ai mai multa incredere in tine, devino si tu sursa de inspiratie si motivatie pentru ceilalti.

Acumuleaza experienta

Am vazut cum finalizarea cu succes a sarcinile si obiectivelor duce la cresterea increderii in fortele proprii.

Totusi acumularea de experienta si inceperea unor activitati noi este adesea foarte dificila. De multe ori gandul de a incepe ceva nou ne blocheaza. Poti trece peste asta daca in prealabil te-ai pregatit, si ai invatat ce era nevoie. Gandirea pozitiva te ajuta sa incepi orice nou proiect. Imparte proiectul in sarcini si obiective mici, usor realizabile. Ai grija ca fiecare obiectiv sa fie SMART, adica alege obiective specifice, masurabile, realizabile, realiste si care sa se realizeze intr-un timp stabilit.

Evita aroganta

Aroganta nu te ajuta deloc in relatiile interpersonale. Cand ajungi sa ai succes si incredere in tine, evita sa ii tratezi pe ceilalti cu superioritate si aroganta. Nimeni nu este perfect si intotdeauna ai ceva de invatat. Bucura-te de punctele tale forte si de succesele pe care le ai dar nu uita si de punctele slabe.

Da altora credit pentru munca lor – fa complimente si laude sincere. Fii amabil si politicos, arata interes pentru ceea ce fac altii, pune intrebari si implica-te.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!