În primul rând, diavolul acționează prin oameni.

În primul rând, diavolul acționează prin oameni.

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 July 2023 in CredințăSpiritualitate

Diavolul acționează prin oameni. În ce direcție își îndreaptă omul viața, de acolo Dumnezeu îi trimite îngeri sau demoni în chip uman. Dacă omul tânjește spre bine, spre sfințenie, atunci Domnul îl ajută în aceasta. Și întâlnește pe drum oameni virtuoși, care îi vor oferi ajutor prin sfaturi bune, cuvinte calde, indicii înțelepte, încurajări. Acești oameni buni sunt de la Dumnezeu și prin El. Îngerii se arată doar unor câțiva oameni cu înfățișarea lor reală și sfântă.

La fel și demonii se manifestă în cei care au ales calea nedreaptă și continuă să o urmeze, dorind-o și mergând ferm pe ea. Aceștia se manifestă ca bețivii, drogații, desfrânații, pentru a trage omul într-o direcție greșită și mai mare. Dar Dumnezeu oferă o cale de alegere și omul poate profita de ea.

În general, atragem către noi ceea ce avem înăuntrul nostru. Ne rugăm, cerem ajutor, iar Domnul ni-L oferă prin oameni.

La fel și atunci când păcătuim și nu ne pocăim, continuăm să trăim o viață în păcat, atunci și Dumnezeu nu împiedică întâlnirea cu oameni de același fel, și ne trimite pe persoane similare. Nu întâmplător se spune în popor: „Porcul găsește mereu noroi”.

În primul rând, diavolul acționează prin oameni, dar să nu uităm că nu fără voia Lui Dumnezeu. Credeți că oricine poate fi posedat? Aceia care și-au deschis inima diavolilor, aceia care i-au lăsat să intre acolo prin stilul lor de viață, comportament, gânduri și planuri. Unde este o pustietate scârboasă, acolo sunt și demonii.

Dacă aceștia pleacă atunci când omul se pocăiește, să știți că vor să se întoarcă cât mai repede la stăpânul lor. Și se întorc, dacă le este pregătit un loc acolo. Iar pretextul? Din nou, păcate neiertate, gânduri întunecate. Și când se întorc la un astfel de păcătos, aduc cu ei și mai multă răutate decât aveau înainte.

Cel care caută cu toată inima și sufletul să se elibereze de ei, Domnul îi întinde mâna de mântuire. Cel care se află în dificultăți, Domnul trimite oameni care să-l ajute să iasă din situația dificilă. Dacă trebuie să-și vândă apartamentul, apare un client; cel care caută pocăință găsește un laic, un părinte, un trecător întâmplător care îl aduce în Biserică. Întâlnirile pot fi complet întâmplătoare, dar în spatele acestor oameni stau trimișii Lui Dumnezeu. La fel, pentru cei care se îndreaptă spre iad, și în spatele lor înțelegem cine este implicat.

Dar nimic nu se întâmplă fără Dumnezeu. Domnul nu face greșeli. El face totul la timp și prin metode diferite pentru fiecare om.

Viața i-a fost dăruită omului pentru ca el să se descotorosească treptat de tot ce este inutil, neimportant, fals și să încerce să înfăptuiască Împărăția Cerurilor în inima sa cât timp este în viață. El nu colectează bogății, ci fapte bune, gânduri și acțiuni care nu vor rămâne pe pământ ca alte bunuri pământești, ci vor merge cu el în Eternitate.

Dar de cele mai multe ori ce facem? Nu ridicăm niciun deget.

Poate că undeva știm sau cel puțin bănuim că există Biserica, se săvârșește slujba, știm unde se află cartea de rugăciuni, unde sunt icoanele, unde se găsesc virtuțile creștine, dar nu ne interesează. Ne interesează doar viața noastră: iată casa noastră, iată familia noastră, iată copiii noștri, iată locul de muncă, iată nepoții mei, iată emisiunea mea preferată la televizor. Și atât.

Trebuie să cumpărăm, să vindem, să schimbăm, să ipotecăm, să mergem într-un loc, să ne tratăm, să ne odihnim, să ne croim o nouă rochie – o mulțime de probleme. Atât de multe încât trece un an, doi, zece ani, douăzeci, treizeci, iar apoi întreaga viață, iar Împărăția Cerurilor în inima noastră nu crește și nu se gândește să se înfăptuiască.

Dar trebuie să ne gândim și la Dumnezeu, și să ne gândim mereu și des, la fel cum ne gândim la moarte nu doar când suntem grav bolnavi și deja pe pragul ei, ci în fiecare zi. La bătrânețe, cu greu mai putem să ne pocăim.

Cel mai bine este să te întorci la Dumnezeu cât mai devreme” – ne sfătuiește Sfântul Macarie al Nevei, – „chiar dacă te rogi puțin, treptat, dar roagă-te. Pune-ți inima înaintea Lui Dumnezeu, vorbește-I despre suferința ta, nu te plânge în fața vecinilor și a copiilor despre neputința ta, ci Lui. Și atunci Domnul, Maica Domnului și toți sfinții te vor ajuta cu ajutorul credinței tale, pentru că tu te adresezi Lui”Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!