“În cazul în care o țară nu este condusă corect, toți oamenii deștepți vor pleca”: regulile de viață ale lui Lee Kuan Yew

“În cazul în care o țară nu este condusă corect, toți oamenii deștepți vor pleca”: regulile de viață ale lui Lee Kuan Yew

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 November 2023 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Lee Kuan Yew a transformat o regiune mică și sărăcăcioasă într-o metropolă prosper de importanță mondială.

Lee Kuan Yew a fost primul ministru al Singapore de la obținerea independenței orașului-stat. A reușit să transforme o regiune mică și sărăcăcioasă într-o metropolă prosperă de importanță mondială. Politicianul calculat și ferm a reușit să combată practic corupția și să adune singaporezii în vederea atingerii unui obiectiv strategic – ceea ce acum este cunoscut sub numele de miracol economic.

Margaret Thatcher spunea că Lee Kuan Yew nu a greșit niciodată, iar Tony Blair îl numea cel mai inteligent lider mondial. Cu toate acestea, în ciuda admirației pentru succesul său economic, mulți critici au condamnat premierul singaporez pentru încălcările drepturilor omului care au avut loc în timpul mandatului său. Legile din Singapore permit detenția pentru discursuri publice fără permisiune oficială și alte manifestări ale libertății de exprimare. Mulți critici ai lui Lee au ajuns în faliment sau în închisoare. Cu toate acestea, locuitorii obișnuiți ai Singapore îl privesc cu respect și îi sunt recunoscători pentru reformele sale.

Lee Kuan Yew a rămas de asemenea cunoscut pentru carisma sa și abilitatea de a captiva atenția auditoriului. Iată doar câteva dintre citatele sale:

“Am avut două căi. Prima ar fi fost să furăm tot ce se putea fura și să aducem prietenii și rudele noastre în lista Forbes, în timp ce lăsăm poporul nostru să trăiască în sărăcie. A doua cale ar fi fost să slujim poporul nostru și să aducem țara în top zece țări din lume. Am ales a doua variantă.”

“Chiar și pe patul de moarte, chiar dacă încercați să mă aruncați în mormânt și simt că ceva nu este în regulă, mă voi ridica. Cei care cred că după ce am părăsit guvernul în calitate de prim-ministru, mă voi retrage în restul vieții, ar trebui să se consulte cu un medic.”

“De multe ori sunt acuzat că mă amestec în viața privată a cetățenilor. Dar dacă nu aș face asta, nu am fi realizat ceea ce am realizat până în ziua de azi. Și spun asta fără niciun regret, că nu am fi atins progresul economic actual dacă nu m-aș fi amestecat în afacerile personale. Cine este vecinul tău, cum trăiești, de ce faci gălăgie, cum scuipi și în ce limbă vorbești – noi decidem ce este corect. Indiferent ce cred oamenii.”

“Începe prin a-ți pune trei prieteni în închisoare. Știi exact pentru ce, și ei știu pentru ce.”

“Trăim în zgârie-nori, într-o țară foarte dens populată, așa că trebuie să dezvoltăm obiceiul de a ne respecta vecinii.”

“Nu avem resurse naturale, avem doar oameni care trăiesc pe o bucățică de pământ mică, dar strategic importantă.”

“Inevitabilitatea pedepsei este primul factor de descurajare a corupției. Al doilea factor sunt salariile care trebuie să fie pe măsura pieței. Ne orientăm după veniturile celor mai bine plătiți 10% oameni, pentru că dacă funcționarii noștri nu fac parte din cei mai bine plătiți, atunci pentru ce sunt în guvern?”

“Mă îngrijorează faptul că singaporezii consideră Singapore o țară normală, la fel ca Danemarca sau Noua Zeelandă. Suntem într-o regiune foarte turbulentă. Danemarca sau Suedia se descurcă bine și cu un guvern mediocru, dar Singapore nu.”

“A sta pe o bancă este mai confortabil și mai sigur decât pe un scaun pliant, nu-i așa? Acum suntem pe un scaun pliant, și sunt hotărât să rămânem aici. Dacă avem doar 214 mile pătrate, putem să facem acest scaun pliant să fie solid și rezistent. Ați văzut Singapore și locuitorii săi? Scaunul nostru este forjat din oțel.”

“Dacă poți educa o populație bine și corect crescută, atunci nu va trebui să folosești biciul prea des, deoarece oamenii sunt deja instruiți. Este ca și cum ai educa și antrena un cățel din copilărie. El știe să facă treabă afară și nu în casă. Nu, societatea noastră nu este așa. Am fost nevoiți să educăm câini adulți, care chiar și astăzi intenționat urinează în lifturi.”

“Este uimitor, dar în lumea occidentală modernă, oamenilor la putere nu le trebuie o educație specială, pregătire și calificare. Sunt aleși pentru că arată bine pe ecranele televizoarelor și vorbesc bine. Rezultatele acestui lucru pot fi dezastroase pentru alegătorii lor.”

“În cele din urmă, cel mai important pentru mine sunt relațiile umane. Cu susținerea constantă a soției mele și a prietenilor mei, am trăit o viață plină. Sunt relațiile de prietenie pe care le-am stabilit și legăturile familiale pe care le-am crescut care îmi oferă un sentiment de satisfacție pentru viața pe care am trăit-o și care m-au făcut omul pe care sunt astăzi.”

“Mi-ar plăcea să o întâlnesc pe soția mea în lumea de dincolo, dar cred că asta nu se va întâmpla. Pur și simplu îmi voi încheia existența, așa cum ea și-a încheiat-o. Altfel, acel loc ar fi aglomerat.”

“Nu mă interesează să-mi schimb costumul, mașina și tot restul de fiecare dată când se schimbă moda. Nu are nicio importanță. Nu mă judec pe mine și pe prietenii mei după hainele la modă. Desigur, nu aprob oamenii îmbrăcați neglijent, în haine rupte și neîngrijite… Dar un costum Armani de cinci sau zece mii de dolari nu mă impresionează.”

“Există o înțelepciune chinezească bună care spune: ‘Nu judeca o persoană până când nu i-au închis capacul sicriului’. Încă mai am timp să fac prostii înainte de a muri.”

“Înveți și devii mai înțelept după ce totul s-a întâmplat deja. Așa este viața.”Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!