Ibuprofenul crește riscul de stop cardiac cu 31%

Ibuprofenul crește riscul de stop cardiac cu 31%

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 November 2020 in Sanatate

Ibuprofenul, un calmant popular al durerii, crește riscul de stop cardiac cu 31%, au spus cercetătorii .

Mai mult, restul medicamentelor din grupul de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cresc riscul și mai mult! Rezultatele studiului au fost publicate în European Heart Journal .

Oamenii de știință au analizat date despre aproape 29.000 de pacienți care au fost internați în spitale din Danemarca cu stop cardiac în 2001-2010.

La aceste informații s-au adăugat detalii despre toate prescripțiile ANSA anulate din 1995. Oamenii de știință au comparat apoi două perioade pentru fiecare pacient: perioada de 30 de zile anterioară stopului cardiac, când pacientul a luat AINS și perioada de 30 de zile în care pacientul le-a luat, dar acesta nu a avut stop cardiac.

Dintre pacienți, mai mult de 3.000 de persoane au luat analgezice cu o lună înainte de stop cardiac. În 51% din cazuri, acestea erau medicamente pe bază de ibuprofen, în 22% din cazuri – pe bază de diclofenac.

S-a constatat că ibuprofenul crește riscul de stop cardiac cu 31% și diclofenacul cu 50%. Naproxen, rofecoxib, celecoxib au fost rareori folosite și, prin urmare, eșantionul pentru aceste medicamente a fost prea mic pentru a identifica o legătură, dar, în medie, oricare dintre aceste medicamente a crescut probabilitatea de stop cardiac cu 31%.

Probabil, acest efect este asociat cu efectul medicamentului asupra sistemului cardiovascular: afectează agregarea trombocitelor și formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, poate duce la îngustarea arterelor, hipertensiune arterială și retenție de lichide.

„Publicul are iluzia că ibuprofenul și diclofenacul sunt sigure, deoarece pot fi cumpărate fără prescripție medicală, fără sfaturi sau restricții”, explică dr. Gunnar Gislason, profesor de cardiologie la Spitalul Universitar din Copenhaga, care a condus studiul.

Oamenii de știință solicită revizuirea condițiilor de eliberare a AINS din farmacii și limitarea vânzării acestora.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!