Iata care este cel mai frumos loc din Romania? 10 hectare de ghiocei, intr-un loc de poveste. Distribuie sa vada toata lumea

Publicitate

Se numeste simplu: Platoul Vartoapelor. Nu este un obiectiv turisic, neaprat. Nu doreste, inca, sa fie calcat de picioarele manelistilor si al distrugatorilor de frumos. Este un loc cu totul special, nemaivăzut, nemaiîntâlnit. Este inceputul şi sfârşitul, este acel tărâm descris, parcă,de Ispirescu, fiind acela al tineretii făra batraneţe şi al vieţii fără de moarte.

Platoul Vartoapelor este locul unde treci graniţa între tinereţe şi senectute, între adevăr şi minciună, între dreptate şi nedreptate, între puritate şi maculare. Acela este raiul, cel pe care il intuim, dar nu il pricepem, acela pe care il visăm dar nu suntem pregătiţi să-l călcăm. 10 hectare de ghiocei, 10 hectare de alb şi verde, 10 hectare de covor sfânt şi sublim, ascunse în imensitatea unui loc mirific nu trebuie sa fie o invitaţie la vizitare.

Ele există acolo si erită vizitate pentru că de acolo ni s-au născut legendele întregului neam, de acolo curge izvorul vieţii, acolo poţi să încerci sentimentul că eşti un om liber şi detaşat de toate mizeriile acestei lumi.

15 martie- 5 aprilie este perioada în care această minune naturală a României trăieşte în toată splendoarea ei. Niciunde nu am întâlnit aşa ceva. Niciunde nu am auzit ca un covor decorat în alb şi verde poate să te îmbete în aşa hal, încât să uiţi că mâine este mâine şi că banii din buzunar îţi sunt număraţi şi că plodul îţi plânge de foame. Deosebit faţă de tot ceea ce există în România Frumoasă este însăşi existenţa acestui loc. Aici nu există deosebit. Aici există Platoul Vârtoapelor şi gata.

Aici simţi că ai venit pe lume doar ca să vezi un astfel de loc. Poiana Narciselor de nu ştiu unde, rezervaţia, încă virgină a Retezatului, vulcanii cu noroi de prin Buzău sunt rarităţi. Dar acest loc este unic şi nu poate rivaliza cu altceva. Scurt, doar două săptămâni, sau poate trei dacă leurda nu se înverşunează în a ucide ghioceii, acolo poţi să te naşti a doua oară, acolo poţi să zbori unde visezi, acolo aripile ţi se desfac şi inima ţi se deschide.

Publicitate

Recomand tuturor iubitorilor de frumos să meargă aolo. Ca într-un pelerinaj. Un pelerinaj la nenăscutele privelişti, pe care fiecare poate să le descopera. Nu poţi vedea aşa ceva niciunde. Nu există câteva motive pentru a invita lumea la un asemenea spectacol. Sala Filarmonicii din Viena, în fiecare întâi ianuarie, respiră a frumuseţe, a cultură, a muzică, a tot ce este mai frumos pe lumea asta. Vârtoapele sunt ele însele o simfonie, pe care dacă ştii să o asculţi poţi muri fericit.

Ca să ajungi acolo îţi trebuie câteva lucruri. În primul rînd, dragoste faţă de ceea ce ne-a dat Dumnezeu, respect faţă de natură, dorinţă de aventură şi nu în ultimul rând slană, pită, ceapă şi oleacă de vinars. Asta, de drum lung. Nu-i bodegă pe parcurs, nu-i loc de hodină şi nici de chefuit. Dacă vreţi a sta mai mult, va puteţi caza la Pensiunile din zona Costeşti, comuna Orăştioara de Sus. Sunt pentru toate buzunarele şi cu tot confortul. Cotiso, Istrate, Popasul Dacilor, Sarmizegetusa, Daniela, Monica va pot fi gazde primitoare şi vă pot îndruma către acel loc. Căutaţi-le pe internet şi alegeţi. Dar să nu uitaţi un lucru.

Vârtoapele cu toate frumuseţile pe care am încercat să vi le descriu şi cu altele pe care le puteţi descoperi singuri, nu sunt dispuse la vandalizare. Fiţi buni şi lăsaţi ghioceii la locul lor, căraţi-vă peturile cu apă sau alte licori, mai mult sau mai puţin bahice, înapoi, nu aruncaţi hârtia igienică, după folosire, ci bagaţi-o în buzunar şi aruncaţi-o la tomberonul din vale, nu scrijeliţi copacii cu love sau fuck, sau după caz cu numele dumneavoastră, nu abandonaţi resturile de mâncare sau bateriile expirate ale aparatelor şi mai ales nu zbieraţi.

Acolo este o zonă de linişte şi vă rog să o repectaţi. Dacă veţi respecta toate aceste elementare reguli ale unei convieţuiri paşnice dintre om şi natură, veţi pleca de acolo, mult mai bogaţi. Dacă, însă, vreţi, cumva să transformaţi acel loc în Vama Veche sau în alt loc al pierzaniei aşteptaţi-vă chiar şi la lucruri neplăcute. Dar, adresându-mă unor oameni care sunt mândrii a fii turişti în România Frumoasă sper din tot sufletul o întâlnire paşnică, plină de vorbe frumoase şi de ce nu cu o gură de ţuică din cea mai sănăstoasă.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Articole

”Modestia si sinceritatea sunt cele mai importante lucruri in viata. Vin din noi.” – 20 de ganduri frumoase si intelepte de la Audrey Hepburn pentru toate femeile!

Publicitate

Considerata una dintre cele mai frumoase celebritati ale tuturor timpurilor si una dintre cele mai talentate actrite din istoria cinematografiei si avand un stil rafinat, care a devenit reper pentru femeile din toata lumea, Audrey Hepburn se numara printre putinele staruri cu sange albastru.

Iti prezentam 20 citate frumoase pe care fiecare femeie ar trebui sa le citeasca:

”Pentru a avea ochi frumosi, uita-te dupa ce e bun in altii; pentru a avea buze frumoase, spune doar vorbe bune; iar pentru a avea tinuta, mergi cu convingerea ca nu esti niciodata singura.”

”Viata este facuta pentru a fi traita. Daca tot trebuie sa te intretii, ai face bine sa gasesti o cale in viata ce promite a fi interesanta si sa nu stai degeaba, minunandu-te de tine insati.”

”Lucrurile cele mai frumoase, acelea care te vor face fericit, sosesc in varful picioarelor, in mare liniste si asteapta rabdatoare sa le bagi in seama”, scrie mesajeinspirationale.com.

”Poti afla mai multe despre o persoana din ceea ce spune ea despre ceilalti decat din ceea ce spun ceilalti despre ea.”

”Avem doua maini, iata de ce: una pentru a ne ajuta pe noi, cealalta pentru a-i ajuta pe altii.”

”Femeile pot fi curtate in o mie de feluri, poate chiar mai mult, dar exista un fel de a face curte care trece dincolo de saruturi si priviri: respectul.”

”A trai este ca si cum ai colinda printr-un muzeu. Doar mai tarziu realizezi ceea ce ai vazut, te gandesti mai mult la asta, cauti explicatii in vreo carte, iti amintesti… Pentru ca nu poti intelege totul pe loc.”

”Eleganta este singura frumusete care nu se ofileste.”

Publicitate

”Frumusetea unei femei nu este in estetica fetei, ci adevarata frumusete a unei femei se reflecta in sufletul ei. Sunt atentiile pe care le face cu dragoste, pasiunea pe care o arata.”

”De ce sa te schimbi? Fiecare persoana are stilul ei. Odata ce tu ti l-ai gasit, pastreaza-l!”

”Pentru a avea un par frumos, lasati un copil sa-si treaca degetele prin par o data pe zi.”

”Frumusetea unei femei doar creste odata cu trecerea anilor.”

”Pentru a avea o silueta fina, impartiti-va pranzul cu cei carora le este foame.”

”Modestia si sinceritatea sunt cele mai importante lucruri in viata. Vin din noi.”

”Rasul vindeca o multitudine de boli. Este, probabil, cel mai important lucru la o persoana.”

”Traieste-ti ziua! Bucura-te de ea, neconditionat! Ziua, asa cum este ea, oamenii, asa cum sunt ei.”

”Cel mai mare castig al meu e acela de a fi invatat sa convietuiesc cu mine insami, acceptandu-mi defectele.”

”Lucrurile bune nu-ti cad pur si simplu in poala. Dumnezeu este generos, dar asteapta sa faci tu primul partea ta.”

”Pentru a avea ochi frumosi, vezi binele din ceilalti; pentru a avea buze frumoase, da glas numai unor cuvinte de bunatate…”

”Cand nu mai ai pentru cine sa faci o ceasca de ceai, cand nu mai are nimeni nevoie de tine, atunci cred ca viata s-a terminat.”

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Citate