Este uimitor câte efecte benefice are cafeaua pentru corpul și creierul!

Este uimitor câte efecte benefice are cafeaua pentru corpul și creierul!

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 March 2021 in Remedii NaturisteSarbatoriSfaturi

Iubitorii de cafea se pot bucura! Ei au parte de multe beneficii: sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta boala Parkinson, diabet de tip 2 și demență. Consumatorii de cafea au statistici semnificativ mai mici cu privire la apariția cancerului, insuficienței cardiace și accidentului vascular cerebral. Pe lângă apă, cafeaua este cea mai consumată băutură din lume. Ea „îți deschide ochii” dimineața și este un prilej de întâlnire cu prietenii.

Apropo, v-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu corpul și creierul după o ceașcă de cafea? Să luăm în considerare efectul său asupra corpului dvs., intervalul de timp al efectului său și beneficiile dovedite pentru sănătate.

Cafeaua pentru creier

Principalele motive pentru care oamenii beau cafea este capacitatea sa de a îmbunătăți concentrarea și de a te trezi dimineața. Dar ce spune știința despre proprietățile sale?

– Produsele chimice blochează în mod eficient activitatea adenozinei, un neurotransmițător care provoacă somnolență.

– Crește transferul de dopamină și îmbunătățește dispoziția și atenția.

– Nivelurile de acetilcolină cresc, deci se îmbunătățește activitatea musculară.

– Nivelul serotoninei crește și devii mai energic, dar calm.

Cercetătorii continuă să studieze beneficiile potențiale ale cafelei pentru creier, inclusiv în ceea ce privește îmbunătățirea memoriei, încetinirea îmbătrânirii și a demenței conexe și reducerea riscului de depresie.

Cafea pentru corp

Deși majoritatea oamenilor beau cafea pentru o stare mai plină de viață, băutura are și anumite proprietăți care îmbunătățesc alte funcții ale corpului:

– Cafeaua accelerează metabolismul, ceea ce duce la arderea grăsimilor.

– Produsele chimice din cafea îmbunătățesc performanța fizică și rezistența.

– Cafeaua este cea mai mare sursă de antioxidanți.

– O ceașcă de cafea conține 11%, 2% și 6% din doza zilnică recomandată de vitamine B2, B3 și B5.

– Proprietățile cafelei au un efect protector asupra funcției hepatice.

– Cafeaua susține sănătatea vaselor de sânge.

Ce se întâmplă cu corpul nostru când bem cafea:

Să combinăm toate aceste informații și să prezentăm pe etape ce se întâmplă din momentul în care bei cafea până în momentul în care îți părăsește corpul:

După 10 minute: cofeina pătrunde în fluxul sanguin, provocând o creștere a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

După 20 de minute: apar două dintre reacțiile neurochimice de mai sus. În primul rând, cofeina reacționează cu adenozina, care neutralizează oboseala și crește energia. În al doilea rând, nivelurile de dopamină cresc, așadar se îmbunătățește atenția.

După 30 de minute: glandele suprarenale funcționează la capacitate maximă și produc mai mulți hormoni.

După 40 de minute: corpul produce mai multă serotonină, iar acest lucru îmbunătățește activitatea neuronilor (motoneuronilor) din măduva spinării. În consecință, forța musculară și coordonarea se îmbunătățesc.

După 4 ore: metabolismul celular crește, ceea ce declanșează arderea accelerată a energiei. Ca urmare, corpul descompune grăsimile acumulate. Nivelul de acid din stomac crește.

După 6 ore: cofeina are efect diuretic. În acest moment, aproximativ jumătate din cofeina consumată este excretată din organism.

Care sunt rezultatele?

După cum puteți vedea, cafeaua are beneficii solide pentru sănătate. Crește starea de spirit și alungă plictiseala, crește vigilența, precum și viteza de reacție și luarea deciziilor. Cafeaua ajută la arderea grăsimilor, îmbunătățește coordonarea și forța musculară. Acestea sunt beneficiile pe termen scurt ale cafelei, iar acum beneficiile sale pe termen lung: cafeaua ajută la combaterea cancerului, depresiei, bolilor cardiovasculare și accidentelor vasculare cerebrale.

Trebuie să țineți minte că aceste beneficii sunt oferite doar de boabele de cafea. Dar băuturile energizante și alte alimente care conțin cofeină sunt supraîncărcate cu zahăr, substanțe chimice și conservanți. Cu toate acestea, nu trebuie să uitați de regula moderării: limitați consumul de cafea la 400 ml pe zi sau echivalentul a aproximativ 4 căni.

De asemenea, nu uitați să beți apă pe parcursul zilei pentru a atenua efectele secundare ale cafelei (cum ar fi nervozitatea sau arsurile la stomac).



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!