„Este prea târziu pentru mine”: încetează să te devalorizezi odată cu vârsta

„Este prea târziu pentru mine”: încetează să te devalorizezi odată cu vârsta

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 November 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

“E prea târziu să fac asta”, “A trecut vremea mea”. De câte ori am auzit aceste cuvinte de la femei, dar niciodată de la bărbați.

Cum să mai merg la facultate la 35 de ani?“, “E prea târziu să mă căsătoresc, am aproape 50 de ani“, “Mă întâlnesc cu un bărbat cu 3 ani mai tânăr, dar ce vor spune oamenii, sunt mai în vârstă decât el“, “Nu pot purta rochii scurte, nu mai sunt potrivite la vârsta mea“.

În societatea noastră, avem trei abordări față de vârstă – “prea târziu“, “prea devreme” sau ,,nu trebuie să știe lumea câți ani am“, pentru ca nimeni să nu spună că este prea devreme sau prea târziu.

Ciudat că nu avem deloc conceptul de ,,Toate se întâmplă la timpul lor”, pentru că toate se întâmplă exact când suntem pregătiți pentru asta. Pentru cineva, dragostea vine odată cu sărbătorirea vârstei de 50 de ani, pur și simplu pentru că mai devreme nu era pregătit pentru ea, nu avea timp pentru dragoste.

Pentru unele persoane, nu a fost momentul să învețe la 20 de ani, deoarece au ales să-și întemeieze o familie și să aibă copii, dar la 35 de ani au timp și energie. O femeie se poate îndrăgosti de cineva mai tânăr, pentru că sentimentele nu verifică vârsta din buletin.

O fată nu a purtat rochii scurte la 18 ani, pentru că se simțea grasă și urâtă, dar la 30 a învățat să se iubească așa cum este, așadar a început să poarte ceea ce vrea.

Dar apoi, o femeie care a obținut ceea ce își dorea începe să audă vorbe despre ea, “e prea târziu“, “nu e potrivit pentru vârsta ta“. De unde vine asta?

Dacă se aude că o femeie în vârstă de 50 de ani este însărcinată, imediat începe lumea să vorbească despre faptul că e prea târziu, că nu va ieși un copil sănătos etc. De ce lumea se gândește doar la lucruri negative? Doar pentru că societatea o consideră prea în vârstă pentru a avea un copil?

De ce nimeni nu se bucură și nu spune “Felicitări, vei aduce pe lume un copil frumos și sănătos“. Medicina a avansat acum și permite controlul mai riguros al sarcinii. Haideți să încurajăm mai mult femeile din jurul nostru, iar dacă nu avem nimic frumos de spus, mai bine nu mai spunem nimic.

Dacă ne uităm la știrile mondene vom vedea: “Jennifer Lopez, în vârstă de 47 de ani, are o relație cu un muzician cu 17 ani mai tânăr și a apărut la ceremonia Grammy într-o rochie scurtă și mulată.” Dacă Jennifer Lopez arată atât de bine încât poate purta rochii scurte și mulate, de ce să nu poarte? Este o femeie frumoasă și poate să facă ce vrea, este viața ei.

O altă remarcă foarte ofensatoare este ,,Cum poate acea femeie să poarte costum de baie dacă are atâta celulită?” Păi ce altceva ar trebui să poarte la mare? Și cum să nu aibă o mamă a trei copii vergeturi și celulită? Trebuie să învățăm să nu mai fim atât de răutăcioși.

Doar prin câteva cuvinte poți distruge dorința unei femei de a trăi o viață fericită și plină. Fără să se simtă rușinată, fără să se scuze, fără să se uite înapoi.

Ar trebui să îi întrebăm pe cei care cunosc normele de vârstă, când e prea târziu pentru o femeie să fie însărcinată sau să poarte o rochie scurtă? Când e prea târziu să iubești, să înveți, să îți faci o carieră?

Oare vârsta determină puterea și posibilitățile? Atunci de ce există o atitudine atât de diferită față de vârstă în cazul bărbaților? De ce un bărbat care se căsătorește și devine tată la 48 de ani primește felicitări, în timp ce speranța de viață a bărbaților este mai mică decât cea a femeilor?

Viața este destul de scurtă și trebuie să facem tot ceea ce vrem, pentru a nu regreta la bătrânețe. Societatea modernă se așteaptă ca o femeie să fie o mamă perfectă, să fie educată, îngrijită, de succes în carieră, să aibă hobby-uri, preferabil două. Să facă sport.

Să aibă o casă perfectă, să crească copii perfecți, dar să nu uite de soț și să nu uite să se aranjeze. Să gătească cele mai delicioase și sănătoase mâncăruri. Fără celulită, să nu fie obosită niciodată. Zâmbet mare, piele strălucitoare, păr strălucitor, garderoba să fie modernă și potrivită. Am uitat ceva? Ah, și toate acestea trebuie să se întâmple la vârsta potrivită. Dar la ce vârstă mai exact? Nimeni nu știe.

Deci, dragelor, arătați-le tuturor că puteți face tot ce vreți, când vreți.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!