E. Bernays: Un guvern invizibil ne controlează mintea folosind o închisoare mentală

E. Bernays: Un guvern invizibil ne controlează mintea folosind o închisoare mentală

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 February 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

„Fără să ne dăm seama ne ne fac să credem că sunt ideile noastre, ni se spune pe cine să admirăm și pe cine să disprețuim, ni se spune modul în care ar trebui să fie proiectate casele noastre, ce mobilier să punem în ele, ce meniuri să servim la masa noastră, ce cămăși să purtăm, cu ce sporturi să ne răsfățăm, ce jocuri să jucăm, ce organizații caritabile trebuie să susținem, ce poze să admirăm… ” Aceasta scrie Edward Bernays în cartea sa, publicată în 1928 – ” Propagandă “.

Bernays vorbește în cartea „Propagandă” totul despre influența asupra maselor și manipularea opiniei și comportamentului public. Bazându-se pe experiența sa în psihologie, bazându-se în mod inconfundabil pe limbajul manipulării, Bernays este un pionier în ingineria socială, realizată prin intermediul mass-media.

Edward Bernays (1891-1995) a fost sociolog de origine austriacă și nepot al lui Sigmund Freud. Adesea denumit „Tatăl PR”, el este nu numai un pionier în domeniul propagandei și al relațiilor publice, ci și unul dintre primii care au folosit științele sociale și comportamentale pentru a proiecta campanii publice pentru clienții săi. Astăzi, în lumea noastră distorsionată statistic, consumeristă, ceea ce scrie este mai relevant ca niciodată.

Dar cine sunt cei din spatele cortinei care ne spun ce să gândim, îndreptându-ne atenția către lucrurile care le servesc interesele?

Interesant este că al treilea capitol din cartea „Propagandă” este intitulat „Noi propagandiști” și este dedicat explicării de ce controlul manipulării în masă este atât de strict păzit de o elită relativ mică care trăiește în umbră, departe de viziunea publică, alegând ce să se întâmple.

Dacă facem o listă a bărbaților și femeilor care, datorită poziției lor în viața publică, pot fi numiți pe bună dreptate creatorii opiniei publice, am putea ajunge rapid la o listă extinsă a persoanelor menționate în „Noi propagandiști“

O astfel de listă va include câteva mii de oameni. Dar se știe că mulți dintre acești lideri sunt uneori conduși de indivizi ale căror nume sunt cunoscute. Astfel de oameni modelează imaginea publică a tipului de conducător asociat cu expresia „guvern invizibil.” Nu putem subestima un guvern invizibil format din giganți corporativi și figuri influente din culise care dictează totul, de la cultură la viața socială până la o mică nuanță în politică, scrie Bernays.

10 mari companii conduc cele mai cunoscute branduri de produse din lume

Guvernul invizibil tinde să se concentreze în mâinile câtorva din cauza costului ridicat al manipulării mașinii sociale care controlează opiniile și obiceiurile maselor, a spus el. De exemplu – expertul în PR este agentul care în munca sa de comunicare media și formare de grup a opiniei publice aduce o idee în mintea oamenilor.

Dar el este mult mai mult decât atât. De asemenea, se ocupă de strategii, cursuri de acțiune, doctrine, sisteme și opinii, precum și oferirea de sprijin public pentru acestea.

În cele din urmă, scopul acestui tip de propagandă de cultură pop produsă în masă este de a slăbi capacitatea unui individ de a gândi critic, creând astfel un mediu în care mulți oameni apelează unii la alții pentru aprobare și confirmare a abilităților lor. Când se întâmplă acest lucru, puterea conștiinței colective în echipă sau de grup începe să se formeze și să se înmulțească.

Astfel, ideile pot fi implantate în cultura populară, luând rădăcini sub forma unui comportament conformist răspândit.

„A gândi critic înseamnă a face judecăți în cunoștință de cauză, logice și bine gândite. Acesta este un mod de gândire în care o persoană nu acceptă pur și simplu toate argumentele și concluziile la care este expus, fără a pune la îndoială argumentele și concluziile. Necesită curiozitate, scepticism și dorință. Oamenii care folosesc gândirea critică sunt cei care spun lucruri de genul: „De unde știi asta?” „Această concluzie se bazează pe dovezi?” Și „Există alternative la obținerea de informații noi?”

Concluzia aici este că, în 100 de ani de cultură americană corporativă / de stat , nu s-au schimbat prea multe, cu excepția capacității tehnice de a crește status quo-ul. Viața noastră este încă puternic influențată de cele descrise de Bernays.

Avem un avantaj – deoarece tehnologia ne-a oferit mai mult acces la adevăr și acum suntem liberi să ne desprindem din matrice din punct de vedere psihologic, înțelegând ce este și cum ne afectează viața. Dacă decidem să o facem, adică dacă decidem să luăm pastila roșie.

Pentru a vă înțelege viața și misiunea în timpul scurt pe care îl aveți, este necesar să învățați să vedeți închisoarea mentală care este construită în jurul vostru și să o ocoliți activ. Gândirea liberă este îngrădită de propagandiști, dar tendința noastră umană este să tânjim după libertate și, cu ajutorul adevărului, suntem mai puternici decât matricea de control și guvernul invizibil.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!