Detoxifierea sufletului prin iertare – cum sa iti faci liniste in ganduri cu ajutorul iertarii

Norocul pică din cer, dar şi-l mai face omul şi cu mâna lui. Fii optimistă, fii deschisă la noi oportunităţi şi norocul va fi de partea ta… cel puţin aşa susţin psihologii. Să vedem dacă au dreptate! Cred că ai întâlnit şi tu în viaţă cel puţin un om norocos, căruia îi merge bine pe toate planurile, e fericit, e iubit, are o familie frumoasă, o casă de vis şi o meserie bănoasă… Oare cum reuşeşte, mai ales în vremurile astea dificile? Dr. Richard Wiseman, profesor psiholog la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie, este convins că fiecare dintre noi poate atrage şansele fericite. Pentru Wiseman, norocul este mai mult decât o simplă întâmplare. Nimic din ceea ce ne e scris în viaţă nu e bătut în cuie, fiecare dintre noi e responsabil pentru lucrurile bune sau mai puţin bune care ni se întâmplă.
Norocul, în teoria lui Wiseman Respectă patru principii de bază ca să fii mai norocoasă, scrie Richard Wiseman în cartea sa “The Luck Factor”. După ani de zile de studii şi interviuri cu sute de voluntari de diverse vârste şi credinţe, profesorul a ajuns la concluzia că norocul este strâns legat de personalitatea noastră şi a subliniat patru reguli de bază care ne ajută să fim mai norocoşi.
1. Nu rata nicio şansă! Oamenii care par să aibă noroc “cu carul”, cum spune o vorbă veche, sunt cei care ştiu de fapt să profite de orice ocazie. Sunt prietenoşi şi sociabili, comunică foarte mult cu cei pe care îi întâlnesc şi îşi fac noi relaţii cu uşurinţă. Astfel, află înaintea altora ce oportunităţi apar în domeniile lor de interes. Pe de altă parte, norocoşii sunt oamenii care nu se dau niciodată în lături să încerce ceva nou. Curioşi şi oportunişti, ba chiar indiscreţi, dar amuzanţi, ei vor avea întotdeauna ceva de câştigat. Cu toţii ar trebui să gândim la fel: “încearcă, poate ai noroc!” 2. Fii optimistă! Încearcă, în orice situaţie, să ai o atitudine pozitivă. Profită de jumătatea plină a paharului şi fă tot posibilul să îl umpli până la capăt. Dacă eşti optimistă, dacă te aştepţi întotdeauna la lucruri bune şi te străduieşti să le obţii, cu siguranţă vei avea şi de câştigat. O atitudine pesimistă nu te va ajuta niciodată, consideră Wiseman. Oamenii optimişti au toate motivele să persevereze şi să obţină ceea ce doresc, în pofida obstacolelor pe care le întâlnesc. Nu uita vechiul proverb, plin de înţelepciune: “nu se ştie niciodată când se întoarce roata!” 3.Ascultă-ţi instinctul! Ţi s-a întâmplat vreodată să te simţi norocoasă când ai cumpărat un loz şi să câştigi? Wiseman este de părere că intuiţia, mai bine spus subconştientul, ne poate ghida adesea spre şansele norocoase. În situaţiile dificile sau provocatoare, ascultă-ţi instinctul şi ia aminte la mesajele vocii interioare. De cele mai multe ori, acel presentiment că trebuie să iei o anumită decizie ca să îţi fie bine, în pofida tuturor, îţi va scoate norocul în cale… că vorba aceea “ce-i al tău, e pus deoparte”. 4.Spune “Nu!” ghinionului Persoanele norocoase sunt optimiste şi puternice totodată, susţine Wiseman. Dacă ai încredere în tine, dacă reuşeşti să fii tare în faţa greutăţilor, vei trece peste toate şi vei merge înainte. Wiseman susţine că oamenii care nu se lasă doborâţi de probleme, sunt cei care pot transforma ghinionul în noroc. Învaţă din greşeli, ia-o de la capăt şi soarta se va schimba. Oricât de greu ar fi, întotdeauna vin şi vremuri mai bune. Nu degeaba spune românul „tot rău-i spre bine”!
Publicitate

Valoarea fiintei umane creste pe masura ce iarta si iubeste! Fara om, Dumnezeu ar fi iubire, dar daca exista omul, Dumnezeu este iubire si iertare. Iubirea si iertarea pot schimba orice suflet.

De ce ne ingreunam inima cu suferinta? Putem sa alegem fericirea in locul tristetii iar calea catre fericire este IERTAREA.

1. Iert pentru ca in ciuda dezamagirii, aleg sa merg mai departe in viata.

2. Iert pentru ca ceea ce se intampla este exact ceea ce trebuia sa se intample. Sunt recunoscatoare pentru fiecare moment care m-a adus aici.

3. Iert pentru ca furia este calea care duce catre suferinta.

4. Iert pentru ca aceasta a fost o oportunitate de a invata ceva nou si de aceea trebuie sa fiu recunoscatoare.

5. Iert pentru ca sunt fericita cu ce am astazi si deci nu e nevoie sa plang sau sa invinovatesc ceea ce s-a intamplat ieri.

6. Iert pentru ca timpul nu se poate niciodata intoarce, pentru ca timpul mereu merge inainte. Ce merge inainte, impreuna cu mine?

7. Iert pentru ca probabil, ceea ce mi se face mie, am facut la randul meu altcuiva, poate si fara sa imi dau seama.

8. Iert pentru ca nu vreau ca nu vreau sa permit ca purtarea sau greselile cuiva fata de mine sa ma transforme intr-o victima.

9. Iert pentru ca orice rana sau dezamagire vor fi intr-o zi, in avantajul meu.

10. Iert pentru ca, luptand in sinea mea cu cineva, nu fac decat s ama extenuez. Cat timp am sa mai duc aceasta lupta?

11. Iert pentru ca a uri acel ceva inseamna de fapt a alege sa urasc.

12. Iert pentru ca a trai in suferinta imi retine abilitatea de a iubi. Nu pot sa ofer dragoste pura dintr-o inima ranita.

13. Iert pentru ca cel mai bun mod de a avea controlul asupra unei situatii este sa fiu in pace.

14. Iert pentru ca ultima mea intrebare este „Cat timp voi petrece alaturi de ceva care nu imi aduce niciu folos?”

Publicitate

15. Iert fiindca viitorul meu este prea promitator ca sa fie ruinat de egoism, ingrijorare si amaraciune.

Iertarea te ajuta sa te eliberezi de manie si resentimente, iti transforma gandurile distructive in unele sanatoase si linistite, te ajuta sa interactionezi mai frumos cu cei din jur si sa imbunatatesti relatia cu acela care te-a ranit facandu-l constient de fapta sa si dorind, poate, sa repare greseala, este totodata si un act de iubire fata de Dumnezeu. Ai putea adauga o multime de motive pentru care merita sa ierti. Rabdare si perseverenta.

Se spune ca toti oamenii au trei vieti: una publica, una privata si una secreta. Oamenii se schimba treptat. Unii pot iert ao nedreptate in cateva zile, altii au nevoie de cateva saptamani, luni sau chiar ani. Cu cat rana e mai mare, cu atat procesul e mai greu. Starturile sau hainele suferintei ne demonstreaza ca iertarea este o deprindere ce se exerseaza. E o munca grea, uneori dureroasa. Oamenii apeleaza adeseori la negare, suprimare, reprimare, regresie, transfer de sentimente (deplasare), identificare cu agresorul pentru a face fata sentimentelor cu care le este greu sa se confrunte. Cu cat pierderea este mai mare, cu atat este mai greu sa ierti. Orice om poate fi iertat, inclusiv tu.

Nimeni nu scapa de suferinta. Pune o lumanare pe locul suferintei tale. Exista o tensiune intre dreptate si mila. Nu mai vorbi de rau pe cel care te-a ranit. Spune o rugaciune pentru acel suflet. Aduna in tine compasiune, bunavointa si iubire. Iertarea poate fi un dar facut unei persoane care nu merita. Orice act, oricat de dureros ar fi el, poate fi iertat. Iertarea este posibila chiar si in cele mai brutale si nedrepte conditii. Temnitele comuniste si nu numai sunt marturii vii de jerfa pe altarul iertarii.

Dupa cum nici un motiv nu indreptateste un avort, nici chiar un viol, tot la fel nici un motiv nu justifica o neiertare. Fiecare fiinta are dreptul la viata, fiecare suflet are dreptul la iertare.


Publicitate


Alte Articole