Degeaba frumusetea este in oglinda, daca nu este in sufletul tau!

Parintele Iustin Parvu a fost unul dintre cei mai iubiti duhovnici din Romania. Staretul de la Manastirea petru Voda din Neamt a lasat in urma sa o serie de povestiri, lectii de viata si profetii extrem de interesante. Parintele Iustin Parvu s-a stins din viata in anul 2013 in satul Poiana Largului, Neamt. Alaturi de Arsenie Boca, Ioanichie Balan sau Dumitru Staniloaie reprezinta una dintre cele mai importante figuri bisericesti ale ortodoxiei romanesti. Iustin Marturisitorul era acel staret care gasea un raspuns pentru fiecare problema cu care te prezentai la ele, asa cum se arata in cele de mai jos: 1. LECTIA DE VIATA DATA DE PARINTELE PARVU UNUI BARBAT CARE SE PLANGEA CA ARE ISPITE: „Cere de la Dumnezeu sa iti mai adauge. Aceasta este Crucea. Nu cere sa ti se ia, ci sa ti se mai adauge. Ca sa meriti Invierea” 2. LECTIA DE VIATA DATA DE PARINTE UNEI FEMEI INSARCINATE A DOUA OARA: „Sarcina ti se pare mai putin dificila pentru ca primul a fost baiat si vrajsmasul s-a luptat cu mai multa indarjire ca nu cumva sa ajunga unul in plus in Taina Hirotoniei” 3. LECTIA DE VIATA DATA UNOR STUDENTI CARE AU AJUNS LA MANASTIRE: „Prigoane, puscarii, lagare, temnite, izolari, infometari, schingiuri, umiliri, astea le-am trecut si noi. Nu mai sunt atat de grozave. Dar prin ce veti trece voi, aceasta nu a mai fost de la inceputul lumii pana azi” 4. DESPRE IMBULZEZILE DE LA BISERICI SI MANASTIRI Intr-un interviu din anul 1997, Iustin Parvu se declara nemultumit de multimea care ia cu asalt bisericile la sarbatorile importante: „Voi tot spuneti ca s-au stransi nu stiu cati la Putna, la Nicula, Eu pun putina baza pe aceasta adunare de lume. Intai, ca nu are o pregatire, o instructie catusi de putin civica, nu are nicio raspundere morala, nu are nici notiuni elementare de teologie, de cunoastere”. 5. MATERIALISMUL A CAPTAT BISERICA „Materialismul acesta din ultimii 50 de ani a captat in primul rand biserica. De aici trebuie sa inceapa schimbarea, aici e cloaca. Preotii trebuie sa scape de interesul material” Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Bătrâna, Iubirea şi fraţii ei

O femeie iese din casã şi vede 3 moşnegi cu barbã albã stând în faţa casei. Nu-i cunoştea dar, vazându-i supãraţi, îi invită în casã sã mănânce ceva. “Soţul tãu este acasã?” – întreabã ei. “Nu, este ieşit”. “Atunci nu putem intra!” – replicã ei. Seara, când soţul se întoarce acasã, ea îi povesteşte despre cei trei moşnegi. “Du-te, spune-le cã am venit şi pofteşte-i înãuntru”. Femeia se duce şi îi invitã. „Nu putem intra toţi în casã”, replicã ei. „Cum aşa?” întreabã ea. Unul dintre moşnegi îi explicã: „Eu sunt BUNÃSTARE, el este SUCCES iar celãlalt este IUBIRE. Acum du-te şi întreabã-l pe soţul tãu care dintre noi sã vină în casã”. Femeia intrã în casã şi îi spune soţului, care se bucurã. „Ce bine! În acest cazinvitã-l pe BUNÃSTARE, sã ne umple casa cu bunãstare!” Soţia nu a fost de acord. “De ce sã nu-l invitãm pe SUCCES?”. Nora îi ascultă dintr-un colţ al casei. „N-ar fi mai bine sã-l invitãm pe IUBIRE? Casa noastrã ar fi atunci plinã de iubire!” – a sugerat nora. „Hai sã ne ghidãm dupã sfatul norei” îi zice soţul soţiei. „Du-te afarã şi invitã-l pe IUBIRE sã ne fie oaspete”. Femeia iese afarã şi întreabã: “Care dintre voi este IUBIRE? Pe el îl invitãm sã ne fie oaspete”. IUBIRE porneşte înspre casã. Odatã cu el se pornesc în urma lui şi ceilalţi doi. Surprinsã femeia întreabã: “L-am invitat doar pe IUBIRE. Cum de veniți şi voi cu el?”. Cei trei moşnegi replicarã: „Dacã l-ai fi invitat pe BUNÃSTARE sau pe SUCCES, ceilalţi ar fi rãmas pe loc, dar de vreme ce l-ai invitat pe IUBIRE, unde merge el mergem şi noi. Unde este IUBIRE este şi BUNÃSTARE şi SUCCES!”. Unde este durere, îţi doresc pace şi fericire! Unde sunt îndoieli personale, îţi doresc să dobândești credință tare! Unde este obosealã sau blazare, îţi doresc înţelegere, rãbdare şi putere! Unde este fricã, îţi doresc credință, dragoste și nădejde! Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

Nimeni si nimic nu te poate face sa suferi pana nu-ti dai tu acordul pentru acest lucru.

Unii vad lucruri minunate in lucrurile simple. Altii gasesc motive de a se plange chiar si in fata celui mai luminos rasarit de soare. Toti incercam sa ne comportam la fel, fara sa intelegem ca tot ceea ce ne face fericiti pe unii dintre noi, ii poate lasa plini de indiferenta pe cei din jur.

Oamenii care pun pret mai mare pe obiectele cumparate decat pe experientele de viata acumulate, vor trai mereu cu un sentiment de gol pe care vor incerca sa-l umple tot mai avid cu…lucruri tot mai scumpe.

Iti mai aduci aminte cat de frumoasa iti pare lumea atunci cand esti copil? Privesti lucrurile pentru prima oara, cu fascinatie. O fascinatie care te transforma.

Copiii sunt asemenea indragostitilor. Ei sunt mereu indragostiti de misterul vietii. Cu timpul crestem si lasam in urma fascinatia. Devenim orgoliosi si individualisti. Devenim plini de concurenta fata de toti cei din jurul nostru. Iar asta ne intareste si mai mult orgoliul! Invatam sa ne divizam…

Ne separam de tot ceea ce ne inconjoara si incepem sa judecam… La o anumita perioada ne dam seama ca ne-am risipit frumusetea. Si incercam sa o refacem cu produse tot mai scumpe care au menirea de a ne reda din nou stralucirea pierduta!

Insa cei mai frumosi oameni nu sunt cei care stau zilnic in saloanele de cosmetica. Cei mai frumosi oameni sunt cei care vad frumusetea in toti ceilalti din jur!

Publicitate

Ce rost are sa-ti compari actuala iubire cu una care si-a pierdut demult substanta?

De ce crezi ca reverbul unui ecou suna mai bine decat o voce „live”, originala?

Vezi ca fericirea ta are uneori forma unei persoane care te face sa intelegi misterul ascuns al vietii. Nu merita sa compari aceasta persoana cu una care era absenta chiar si atunci cand erati doar voi doi singuri intr-o camera.

Iubirea are puritatea unui parfum a carui savoare devine tot mai interesanta pe masura trecerii timpului. Normal ca parfumul trebuie sa fie original. Asa cum trebuie sa fie si propria ta iubire.

Nicio relatie nu seamana cu alta. Nici o experienta de viata nu ne dezvolta propria fiinta la fel de mult sau la fel de putin…

De multe ori ne ascundem intr-o carapace dura ce are rolul de a ne proteja de o alta suferinta. Carapacea are un dezavantaj: nu ne mai ajuta sa crestem. Ne protejeaza, dar nici nu mai traim. Ramanem intr-o stare vegetativa in care stam mult si bine, asteptand sa ni se intample ceva bun. Numai ca aceasta carapace ne protejeaza si de lucrurile bune, nu doar de cele rele.

Lasa zambetele celor din jur sa patrunda pana la tine. Lasa privirile oamenilor sa-ti atinga sufletul. Numai asa vei avea sansa de-a incepe o noua relatie. Si atunci vei putea din nou sa iubesti!

Sa iubesti cu toata fiinta ta.

Sa iubesti ca si cand nimeni nu te-a facut sa suferi vreodata…

Sa zambesti de parca astazi ai descoperit surasul pentru prima data!

de Adrian Cutinov

Publicitate
Alte Articole
De Suflet
"Pe măsură ce îmbătrânesc, sunt tot mai puțin atent la ceea ce spun oamenii. Urmăresc, însă, ceea ce fac." - Andrew Carnegie Câţi dintre noi se simt bine în pielea lor, în viaţa lor, în familiile lor? Câţi dintre noi sunt pregătiţi pentru o schimbare radicală? Câţi dintre noi au curajul să facă o astfel de schimbare? Câţi dintre noi pot să recunoască că au greşit? Câţi dintre noi ştiu ce e aia fericire? Câţi dintre noi ştiu unde să o caute? Câţi dintre noi ştiu să iubească? Câţi dintre noi ştiu să ceară? Câţi dintre noi ştiu să primească? Câţi dintre noi ştiu să asculte? Câţi dintre noi ştiu să dăruiască? Câţi dintre noi ştiu să împartă? Câţi dintre noi ştiu să mulţumească? Câţi dintre noi ştiu să aline? Câţi dintre noi ştiu să preţuiască? Câţi dintre noi ştiu să aprecieze? Câţi dintre noi ştiu să trăiască? Cu fiecare secundă, minut, oră, zi, săptămână, lună, an, uităm lucrurile elementare. Uităm cum se fac lucrurile simple. Uităm cine suntem, uităm ce vrem, uităm tot. Ne alimentăm cu lucruri la îndemână, ne consumăm energia pe lucruri prea puţin importante, ne mutilăm dorinţele, ne umplem de venin, ne pregătim armele pentru razboaiele surde cu toţi din jurul nostru. Suntem nervoşi, ne dezumanizăm, devenim canibali. Aşteptăm să se stingă lumina şi muşcăm în stânga şi în dreapta. Nu mai avem reguli, nu mai avem mamă şi nici tată. Suntem fiare. Luptăm cu toţi. Luptăm cu cei din jur, luptăm cu noi. Ni se lipesc de noi obiceiuri proaste. Nu ştim să ne alegem modelele, uităm să fim oameni şi ne ghidăm după lucruri de suprafaţă. Avem războaiele noastre. Al căror scop nu există. Suntem de suprafaţă, suntem superficiali, ne hrănim cu tâmpenii. Ne cade mereu greu la stomac dar facem eforturi. Ne ridicăm şi o luăm din nou de la capăt. Ne certăm cu părinţii, ne înjurăm în trafic, nu vorbim ani de zile cu copiii noştri. Ne certăm cu prietenii de o viaţă pe tot felul de lucruri mărunte. Ne dezumanizăm. Căutăm fericirea pe net. Ne iubim prin ecranele monitoarelor. Trimitem felicitări virtuale, înghesuim sute de fețe zâmbitoare prin sms-urile pe care le trimitem. Judecăm după aparenţe, la cald. Nu lăsăm nimic să se răcească. Ne dorim să continuăm relaţiile ratate şi uităm să dăm şanse oamenilor care chiar contează. Ne debarasăm de toţi oamenii buni şi ne alăturăm oamenilor care nu ne merită. Ne place mereu fructul interzis şi nu ezităm să muşcăm din el până ne doare gura. Până ne otrăvim, până ne ardem limba, până ne apar afte în gură. Luptăm pe toate planurile. Cedăm când ne e greu, când cineva care merită a făcut o greşeală. Nu vrem să îl iertăm fix pe cel care greşeşte cel mai puţin. Ne aruncăm în braţele altora. Ne bucurăm că am scăpat de un om care chiar ne iubea. Ne lipim buzele de toate trupurile pe care le vedem. Limba noastră face vârtej în gurile tuturor. Ne amestecăm trupurile cu oricine, oricând, oricum. Ne afundăm zilele proaste în tot felul de aşternuturi străine. Ne încântă complimentele chiar şi când sunt false, aruncăm like-uri şi abia aşteptăm să le primim înapoi. Uităm de oamenii dragi, îi sunăm rar, îi repezim. Uităm când sunt zilele lor de naştere. Alergăm după oferte, ne golim cardurile pe lucruri inutile, umplem căruţurile cu e-uri. Uităm cine suntem şi vrem să devenim altcineva. Suntem plini de invidie. Suntem supăraţi că prietenii cei mai buni câştigă mai bine. Investim tot ceea ce avem în faţadă şi uităm că temelia e cea mai importantă la o construcţie. Habar nu avem care sunt modelele noastre. Ne spălăm cu şamponul X pentru că şi X-uleasca o face. Uităm de noi, ne dezumanizăm, ne pierdem, ne irosim puţin câte puţin. Suntem în căutare de tot dar nu punem mâna în esenţă pe nimic. Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!