De multe ori observam ca trecutul se repeta, dar poate nu realizam ca noi de fapt luam aceleasi decizii care ne conduc catre aceleasi greseli…

De multe ori observam ca trecutul se repeta, dar poate nu realizam ca noi de fapt luam aceleasi decizii care ne conduc catre aceleasi greseli…

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 February 2020 in Dezvoltare Personala

Ca istoria sa nu se mai repete, trebuie sa stii cum sa eviti o alegere care te va duce exact acolo unde nu vrei sa ajungi. Motivul pentru care experimentezi aceleasi nemultumiri in noua relatie de cuplu este asociata in primul rand cu alegerile tale.

Cand aud o generalizare de felul: “Toti barbatii sunt nemernici!“ sau “Toate femeile sunt neserioase“, ma intreb daca purtatorul acestor declaratii nu intelege absurditatea lor sau daca nu cumva este o descriere a propriei persoane, care isi proiecteaza aceste atribute catre ceilalti. Niciun comportament nu poate fi generalizat. Atentie insa la fricile ascunse, care ne soptesc: “mi-e frica de iubire“ sau “ nu voi gasi pe cineva care sa ma merite“ sau “doar tinerii pot sa se indragosteasca“ etc.

Nu putem nega ca experienta subiectiva a fiecaruia este posibil sa aiba un numitor comun cu a altora si sa formam modele similare de explicatie, dar de aici pana a emite legi general valabile cand este vorba despre oameni, iubire, relatii este cam exagerat!

Intalnim persoane nepotrivite repetat, hm!, oare nu este motivul legat de alegerea noastra? Oamenii sunt diferiti unii de altii, nu se adevereste ca toti barbatii au aceleasi calitati si toate femeile au aceleasi defecte si invers. Posibil ca toti barbatii din viata ta sa fi fost asemanatori, s-au comportat la fel, si relatiile s-au sfarsit in acelasi mod, din aceleasi cauze.

Este destul de clar adevarul ca nu toate femeile sau barbatii sunt la fel si bine ca nu sunt!!! Ce plictiseala ar fi fost altfel!

Daca veti analiza trecutul, cu toate relatiile avute o sa aveti o asemanare in alegere.

Uneori, o sa aiba asemanari in calitati caracteriale, alteori in asemanarea fizica. Asemanarea principala este in modul cum va trateaza in relatia romantica si rezultat din acesta, cum se va termina experienta.

Va voi exemplifica mai jos aceste alegeri ale anumitor persoane:

1. Musca si fereastra sunt persoanele care se gasesc intr-o relatie care incepe in mod intensiv, precum o musca care intra in casa, face zgomot si dispare cum a venit. Relatia se termina fara preaviz, deodata. ”Musca“ te va coplesi cu complimente de dimineata pana seara, vrea sa fie aproape de tine fiecare moment, doua-trei saptamani, dupa aceea, dupa ce tu esti indragostita, el va initia o discutie “Asta esti tu, asta nu sunt eu, este vina mea ca ne despartim”, iar femeile le vor spune barbatilor “Tu esti un barbat extraordinar, dar…”.

2. “Eu sunt fan unic doar pentru echipa de fotbal”. Partenerul tau este de 20 ani fanul unei echipe de fotbal, dar cand este vorba despre femei nu poate sa ramana constant si sa isi asume obligatii. Daca tot timpul te gasesti intr-o relatie in care auzi “eu am frica de a ma implica” “sau “eu nu cred in monogamie” sau orice relatie a ta se termina intr-o maniera in care femeia este stresata si cere timp de gandire, este posibil sa continuati sa alegeti acelasi model de partener mereu.

3. Ciorapul care nu acopera glezna. Sunt oameni care au tendinta de alege partener pe cineva care nu le ajunge nici la glezna. Constienti sau nu, aleg sa fie in relatii imposibile: mult mai tanar sau mult mai in varsta, casatorit sau de-abia eliberat dintr-o relatie de lunga durata, deci care nu este liber sufleteste pentru o relatie noua…

Relatiile de genul acesta se termina intr-o discutie “Eu sunt intr-o perioada foarte confuza…”. Este adevarat ca partenerii se schimaba de la relatie la relatie, dar, daca nu ne schimbam noi, o sa facem aceleasi alegeri de fiecare data. Mai mult, daca ne comportam in acelasi mod in fiecare relatie, cream aceleasi interactiuni cu parteneri diferiti si primim acelasi raspuns. De exemplu, femei foarte stresate sa gaseasca un partener se implica in relatii cu barbati care au frica de angajamente, care nu sunt dispusi sa cimenteze relatia.

Aceiasi barbati, surprinzator, dupa declaratiile de frica de a se angaja cu femeia respectiva se casatoresc imediat dupa ea. Nu este exclus ca, in astfel de situatii, in relatii in care dintre cei doi, ea face presiuni ascunse sau evidente, constiente sau inconstiente sa se casatoreasca sunt chiar ele cele care ii creeaza lui hotararea sa se retraga. Se spune ca este nevoie de doi pentru tango, atunci ca la tango, daca unul face un pas inainte, al doilea trebuie sa faca un pas inapoi, altfel il va calca pe picior.

4. Roata morii. Daca noi “invitam” in viata noastra un tip similar de parteneri si copiem acelasi gen de relatie, cred ca si comportamentul acesta este determinat de o nevoie a noastra neidentificata sau interpretata gresit. Repetam aceleasi relatii din cauza ca noi ne explicam si ne justificam noua ce credem despre noi si ceea ce se intampla, intr-un mod eronat.

O femeie draguta, care era stresata sa se marite, mi-a marturisit ca i se pare ca alege intentionat parteneri care sa nu se oblige in fata ei, cu toate ca nu stie care este motivul. Cunosc cateva femei asertive, puternice, cu vederi deschise, care, in momentul implicarii intr-o relatie, au fost total diferite de acest comportament aplicat celorlalti oameni. Au conditionat fericirea lor de relatia potentiala micsorandu-si calitatile si negand vointa lor in favoarea vointei lui. Motivul lor principal a fost sa aiba un partener si au presupus ca nu au valoare in ochii lor insisi daca nu sunt intr-un cuplu.

Mai sunt si “fluturii care zboara” din floare in floare si pleaca spre alta relatie, dar nici ei nu se bucura de “miere”. De la relatie la relatie, ei au certitudinea ca ceva nu este in regula cu ei, daca nu pot inchega si continua un cuplu. In multe cazuri, cand intram intr-o relatie care de la inceput simtim ca va fi un esec si ne lipim de metodele cunoscute care duc la acelasi final, facem aceasta poate pentru ca noi nu suntem capabili de iubire, nu stim ce este potrivit pentru noi sau suntem superficiali si in final esecul relatiei ne dovedeste exact ce am presupus. In final, toti reusesc sa sparga repetitivitatea intr-un moment de luciditate, onestitate si curaj. Eliberam astfel stresul si nu mai continuam sa credem intr-o himera.

Trebuie sa faci ceva diferit ca sa aduci schimbarea, sa ai incredere in tine si sa nu te amagesti ca este suficient sa crezi in destin.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!