De multe ori ne mintim singuri ca oamenii care ne-au ranit se vor schimba…. si continua sa ne raneasca

De multe ori ne mintim singuri ca oamenii care ne-au ranit se vor schimba…. si continua sa ne raneasca

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 May 2020 in De Suflet

Schimbarea pe care ti-o promite un om atunci cand simte ca te pierde provine din teama sau disperare si nu este autentica. Promisiunile pe care le auzi, al caror scop este sa te intoarca din drum, nu vor fi sustinute decat pana cand acea persoana va simti ca pericolul de a va desparti a trecut.

Apoi, incet dar sigur, relationarea dintre voi va reveni la ceea ce a fost inainte, la realitatea cu care v-ati obisnuit. Si, cu cat mai mult timp ati petrecut intr-o relationare disfunctionala, cu atat mai sigur este ca veti reveni acolo. Mai mult, odata ce un om a vazut ca poate sa te intoarca din drum, iti va cunoaste aceasta slabiciune si va miza pe ea si in viitor. Faptul ca a reusit sa te faca sa te razgandesti il va face sa se simta sigur pe sine, va sti ca te poate manipula si santaja emotional, deci te poate controla.

Lacrimile, victimizarea, rugamintile, promisiunile ca “ma voi schimba”, afirmatii de genul “fac orice, doar mai da-mi o sansa”, “acum stiu unde am gresit, nu mai fac” sunt, in 99% din cazuri, izvorte din frica de a nu pierde niste avantaje. Oamenii spun si fac orice pana se vad din nou “cu sacii in caruta”, iar apoi aluneca inapoi in felul lor obisnuit de a fi. Mai ales daca istoria se tot repeta si ai dat deja “n” sanse.

Oamenii nu se schimba la presiunea altora, ci doar atunci cand constientizeaza ei insisi ca au o problema si isi doresc, cu determinare si hotarare, sa lucreze la acea problema. Insa, daca observa ca merge si asa, ca sunt iertati si intelesi de nenumarate ori, nu au nicio motivatie sa schimbe ceva. De ce sa depuna acest efort? Din contra, acceptarea si iertarea care le-au fost oferite le intaresc ideea ca pot sa ramana la fel in continuare. Eventual, singura schimbare pe care o vor face va fi de a-si imbunatati tacticile si strategiile de manipulare si santaj emotional.

Sigur, orice om mai greseste. Poate din inconstienta, poate pentru ca vrea sa testeze limitele si granitele altora. Insa, daca dupa prima situatie de acest gen nu se produce o schimbare si recidiveaza, poti sa fii sigur ca acele comportamente se vor tine lant, ba chiar se vor inrautati. A vazut ca-i merge, iti stie slabiciunile, simte ca te poate controla pe tine si situatia, asa ca este o iluzie din partea ta sa mai astepti vreo schimbare.

Tu cat de mult te autoiluzionezi sperand in schimbarea oamenilor care te-au ranit?

de dr. Ursula SandnerDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!