De ce suntem atrași de un anumit tip de persoană: explicația în citatul lui Carl Gustav Jung

De ce suntem atrași de un anumit tip de persoană: explicația în citatul lui Carl Gustav Jung

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 November 2023 in Articole

Jung a fost unul dintre cei mai importanți teoreticieni în domeniul psihologiei analitice și a avut o influență semnificativă asupra psihologiei, psihoterapiei și a domeniilor conexe. Lucrările sale au explorat subiecte precum interpretarea viselor, mitologie, simboluri și dezvoltarea personalității umane.

El a fost, de asemenea, un contemporan al lui Sigmund Freud și a avut o colaborare și o prietenie inițială cu el, dar ulterior au avut diferențe teoretice și au mers pe căi separate în dezvoltarea teoriilor lor psihanalitice.

Chiar dacă, atunci când ne îndrăgostim, nu putem explica alegerea noastră, aceasta nu înseamnă că nu există o explicație în realitate. Este suficient să săpăm mai adânc…

În fiecare bărbat și în fiecare femeie există o opoziție internă, așa cum a afirmat psihoterapeutul elvețian Carl Gustav Jung. Cu alte cuvinte, în fiecare bărbat există o parte feminină, iar în fiecare femeie există o parte masculină. Iată citatul său exact:

“Fiecare bărbat poartă în interiorul său o imagine eternă a femeii, nu a unei femei sau a altcărei femei concrete, ci a unei imagini feminine specifice. Această imagine este… o amprentă sau un “arhetip” al experienței tuturor strămoșilor femeilor, un depozit, așa cum se spune, al tuturor impresiilor dobândite vreodată de femei.”

Carl Gustav Jung a numit partea feminină din bărbat “anima”, iar partea masculină din femeie – “animus”.

Din aceasta rezultă că în sufletul fiecărei persoane există acea “jumătate” pe care toți oamenii o caută atât de mult în lumea exterioară. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că fiecare persoană în sufletul său poartă imaginea partenerului cu care va fi fericit și pe care îl va iubi.

De aceea, dragostea pentru o persoană se întâmplă brusc, și nu se poate explica motivul alegerii sale. Deoarece imaginea din sufletul nostru este vagă și neclară și nu poate fi supusă niciunei logici, analize sau explicații. Și dragostea s-a întâmplat pentru că femeia din exterior se potrivește cu o parte a imaginii interioare a femeii lui.

Însă aici se află principala problemă nerezolvabilă: nicio femeie din afară nu va corespunde niciodată în întregime acestei imagini interioare. Corespondența va fi mereu fragmentară.

Cu alte cuvinte, multe părți ale unei femei pot fi neplăcute pentru un bărbat bărbat, deși are și unele părți care îi plac. Și aproape întotdeauna așa se întâmplă. Acesta este motivul pentru care există mereu certuri și conflicte între cei îndrăgostiți, și cel mai important, eforturile inutile de a-și schimba partenerul.

Fiecare persoană, în mod inconștient, dorește să-și schimbe partenerul pentru a se potrivi cu această imagine vagă a partenerului ideal pe care o poartă în sufletul său. Dar acest lucru nu i-a reușit niciodată nimănui. Cu toate acestea, încercările continuă.

De aceea, relațiile de iubire externe nu vor aduce niciodată satisfacție deplină oamenilor. Ele vor purta întotdeauna amprenta dezamăgirii.

Care este soluția la această situație?

Această soluție a fost găsită de misticii indieni acum mii de ani. Pe scurt, sună așa: să te întorci în interiorul tău pentru a-ți cunoaște femeia interioară sau bărbatul interior. Acesta este singurul lucru care îți va aduce pace și satisfacție deplină.

Apoi dacă ai cunoscut femeia ta interioară sau bărbatul interior, vei putea să determini ușor care dintre partenerii externi îți este cel mai potrivit. Dar până atunci, nu vei avea nevoie prea mult de asta…Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!