De ce nu trebuie zdrobite comprimatele înainte de utilizare

De ce nu trebuie zdrobite comprimatele înainte de utilizare

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 March 2021 in SanatateSfaturi

Metoda de măcinare a medicamentelor pentru ușurarea administrării este obișnuită. Dar schimbăm astfel integritatea medicamentului și, eventual, eficacitatea acestuia. Este important să luați toate medicamentele în forma în care sunt fabricate.

Majoritatea medicamentelor sunt oferite sub formă de tablete, capsule, pastile. Și, dacă pacientul are dificultăți la înghițire sau o altă problemă, alege ca comprimatele să fie zdrobite, măcinate în pulbere înainte de administrare.

6 consecințe nedorite

Comprimatele pot fi făcute din compuși activi care își eliberează componentele active în timp. Iar zdrobirea lor înainte de consum va fi dăunătoare, neproductivă. Care sunt alte motive pentru a evita frecarea medicamentelor?

Pierderea stabilității medicamentelor

Dificultatea de a înghiți este tipică pentru persoanele în vârstă. Astfel, medicamentul este zdrobit, capsulele sunt deschise, dar acest lucru este plin de modificări ale stabilității componentelor active.

Modificarea eliberării compusului activ

Măcinarea medicamentului aduce modificări ale dozei luate. Acest lucru va afecta caracteristicile de eliberare și absorbție ale ingredientului activ al medicamentului. De asemenea, pot exista reacții adverse care cauzează probleme de eficacitate a medicamentului / efecte secundare.

Unele medicamente sunt acoperite cu un strat special, care asigură absorbția pentru o anumită perioadă de timp. Se pare că învelișul ajută la reglarea ratei de eliberare a ingredientului activ și a efectului medicamentului în sine. Și în timpul măcinării, învelișul și procesul de eliberare a compusului activ sunt întrerupte.

Modificarea absorbției

Sunt pe piață unele comprimate acoperite enteric. Sarcina lor este de a asigura transportul medicamentului „nedeteriorat” prin stomac, astfel încât substanța activă să fie eliberată direct în intestin. Acest lucru ajută la evitarea iritării mucoasei gastrice și a efectului acizilor gastrici asupra substanței active.

Dacă un comprimat cu acoperire enterică este zdrobit, acesta se descompune, ceea ce poate duce la iritarea stomacului și la alte reacții adverse.

Măcinarea medicamentului îi modifică absorbția. Adesea, acoperirea este concepută special pentru a se asigura că medicamentul trece prin stomac intact.

Un alt efect

Comprimatele sublinguale se dizolvă într-un ritm ridicat și, prin urmare, se absorb rapid. Aceste medicamente se dizolvă sub limbă și intră rapid în sânge. Dacă zdrobiți o tabletă sublinguală, stabilitatea și efectul medicamentului se vor schimba complet.

Pentru a nu măcina medicamentul, încercați să căutați forme alternative de administrare, astfel încât să le puteți înghiți în forma lor inițială în care au fost testate. De multe ori astfel ne putem crea mai multe probleme decât să ne facă bine.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!