De ce nu trebuie să dormi fără pătură, chiar și vara

De ce nu trebuie să dormi fără pătură, chiar și vara

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 February 2021 in SanatateSfaturi

În ciuda anotimpului, în fiecare seară adormim mai ușor în pat, înveliți într-o pătură moale și călduroasă. Chiar dacă este foarte cald, avem o nevoie inexplicabilă de a ne acoperi cu cel puțin un cearceaf, altfel nu vom putea adormi. De ce, atunci când toate ferestrele sunt larg deschise pentru a reduce temperatura din cameră, ne acoperim cu o pătură?

Astăzi editorii vă vor spune cum somnul sub o pătură influențează o persoană și de ce nu ne putem odihni fără să fim acoperiți.

Există mai multe motive pentru care avem nevoie să ne acoperim cu o pătură. Dacă ți se pare ciudat că unii oameni dorm acoperiți cu o pătură groasă chiar și vara, există o explicație pentru acest lucru. Fie că este vorba despre o pilotă, o pătură sau un cearceaf, cu siguranță ne vom înveli. După cum sa dovedit, există mai multe motive psihologice pentru această acțiune decât cele fiziologice.

Pătura reglează temperatura corpului

Omul este o vietate cu sânge cald. Aceasta înseamnă că, datorită termoreglării, rămânem calzi pe tot parcursul vieții. În faza de somn profund, controlul nostru dispare, prin urmare, pentru a nu îngheța, ne acoperim cu o pătură. Dacă este prea rece într-o cameră sau prea cald, o pătură va ajuta la menținerea temperaturii corporale potrivite.

O temperatură confortabilă este cheia unui somn sănătos și odihnitor. Dacă în cameră este prea cald sau prea rece, corpul va lucra din greu pentru a se menține cald și nu ne vom putea relaxa total și, ca urmare, nu vom avea un somn odihnitor.

Dacă nu puteți adormi, experții vă sfătuiesc să faceți un duș cald și să purtați șosete moi pe timp de noapte, în plus, vă vor ajuta să vă relaxați și să vă mențineți picioarele calde dacă sunt în mod constant reci.

Obișnuința de a dormi acoperit

Încă din copilărie, părinții ne-au acoperit cu o pătură înainte de a merge la culcare. Acoperirea în timp ce încerci să adormi este unul dintre obiceiurile zilnice care semnalează că este timpul să dormi. Chiar dacă ți se pare că nu vei putea adormi, bagă-te sub o pătură, iar creierul va începe procesul.

Reduce anxietatea

Unul dintre elementele chimice care ne fac să ne simțim bine este serotonina. Aceasta este responsabilă pentru a face o persoană să se simtă calmă și fericită. Într-o stare de stres, apare insomnia care ne poate da peste cap viața. Acoperindu-ne cu o pătură, ne liniștim și adormim.

Acest lucru se datorează faptului că pătura exercită o presiune ușoară asupra corpului, ca și când cineva ne-ar fi îmbrățișat, iar serotonina este eliberată în corp. În același timp, experții observă că o pătură prea grea poate fi iritantă și poate interfera cu un somn sănătos.

Îmbunătățește sentimentul de securitate

Cea mai frecventă frică din copilărie este frica de întuneric. Atunci când eram mici, ne ascundeam sub pătură de monștrii invizibili și astfel ne simțeam în siguranță. Pătura a devenit un adăpost care ne-a ajutat să adormim în siguranță.

O mare importanță o are și țesătura din care este făcută lenjeria de pat. Țesăturile naturale care lasă pătrunderea aerului, cum ar fi lenjeria de bumbac, mătase, sunt cele mai potrivite pentru un somn confortabil chiar și pe timp de vară. Evitați alte tipuri de lenjerii pentru a nu transpira sau îngreuna somnul.

Ce te ajută să adormi profund și să te trezești plin de energie în fiecare dimineață?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!