De ce nu trebuie să aleagă părinții o profesie pentru copiii lor?

De ce nu trebuie să aleagă părinții o profesie pentru copiii lor?

Publicat de Tudor Mihalache pe 28 July 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieRelatiiSfaturiViata

Cred că toată lumea a auzit de părinți care le impun copiilor ce profesie trebuie să aleagă pe viitor. „Mergi la facultatea de drept!” sau „Trebuie să te duci la medicină, acolo vei avea asigurat un salariu mare!”. Părinții de adolescenți se află adesea în poziția în care îi obligă pe aceștia să urmeze o anumită profesie, deoarece vor să fie siguri că vor avea un viitor stabil. Ei trăiesc adesea cu frica de a nu eșua ca părinți, dacă văd că viitorul copiilor nu este unul strălucit.

Majoritatea părinților cred că știu exact ce este mai bine pentru copiii lor.

Având în vedere că ei „știu mai bine” din pricina experienței lor, părinții au cele mai bune intenții atunci când vor să le aleagă meseria de viitor a copiilor.

De ce este rău să-ți impui viziunea asupra vieții copiilor tăi?

Fiecare om are un scop în viață. Și fericit este cel care l-a găsit, pentru că o persoană nu își petrece toată viața lucrând, ci o face doar câteva ore pe zi, pentru a se putea întreține.

Există totuși și persoane care își dedică cea mai mare parte a vieții pentru muncă, iar de obicei totul se termină într-un sicriu (dată fiind vârsta actuală de pensionare). În cel mai bun caz, te poți bucura câțiva ani de pensie, dar la vârsta aceea nu îți mai poți trăi viața ca în tinerețe. Unele lucruri trebuie făcute la timpul lor.

Dacă mama și tata sunt militari sau medici, copilul nu este obligat să facă același lucru în viață. Fiecare suflet are propriul său scop, are dreptul de a alege ce vrea să facă în viață, are propriile sale obiective pe care acest suflet trebuie să le urmeze pentru a se dezvolta și a deveni mai bun.

Sufletul vine în această lume pentru a-și rezolva unele dintre sarcinile pentru care a fost trimis, care nu le-a rezolvat în viața anterioară. Dacă va fi obligată să facă altceva decât scopul pentru care a fost trimisă, o persoană nu se poate realiza pe sine. Nu va fi niciodată mulțumit de profesia sa și astfel, nu va fii fericit în viață.

Toată lumea, absolut fiecare persoană are o anumită meserie care le face plăcere. Atunci când o persoană face ceea ce îi place, atunci se va implica cu totul în acea meserie, va fi pregătită să crească profesional, să se dezvolte, să atingă cele mai mari înălțimi ale profesiei respective.

Fiecare are viața lui. Viața copiilor nu trebuie să fie la fel ca cea a părinților

Don Juan, un magician înțelept din tribul indienilor Yaqui, a spus următorul lucru despre căile din viață :

O singură cale te face să călătorești fericit: atâta timp cât o urmezi, tu și calea ta sunteți inseparabili. Cealaltă cale te va face să-ți blestemi viața. Una te face puternic; cealaltă te va slăbi psihic.

De cele mai multe ori, încă din copilărie știm pe ce drum trebuie să mergem. O simțim, chiar dacă nu ne putem explica acest lucru. Sarcina părinților nu este să decidă pentru copil, ci să-l ajute să găsească în viață o ocupație care să corespundă cel mai bine aspirațiilor sufletului copilului.

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache