De ce este bine sa dormim la pranz si care sunt beneficiile somnului de dupa amiaza

De ce este bine sa dormim la pranz si care sunt beneficiile somnului de dupa amiaza

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 September 2020 in Sanatate

Oamenii dorm monofazic, adică împart ziua într-un timp pentru somn şi unul pentru a fi activi. Viaţa modernă ne privează de somn, aşa că putem apela la un somnuleţ: fie el plănuit, de urgenţă, dacă suntem foarte obosiţi, aşa cum li se mai întâmplă şoferilor, sau un somnuleţ intrat în tabietul zilnic.

Experţii de la Clinca Mayo, din Statele Unite ale Americii, spun că un pui de somn, intercalat în programul zilnic, îmbunătăţeşte starea generală, perfomanţa şi vigilenţa. 10 până la 30 de minute de somn ar fi durata ideală. Beneficiile mai includ relaxarea, reducerea oboselii, creşterea vitezei de reacţie, îmbunătăţirea memoriei, reducerea greşelilor sau a accidentelor.

Un pui de somn prea lung poate duce la somnul din inerţie, ceea ce poate crea dezorientare, o stare de ameţeală. Dacă aveţi probleme cu somnul noaptea, aţipitul la prânz s-ar putea să fie contraidicat aşa că întrebaţi medicul înainte! La fel şi dacă aveţi alte probleme de sănătate! Specialiştii mai spun că somnul cel mai bun în timpul zilei este între orele 13.00 şi 15.00.

Vă puteţi potrivi ceasul să vă trezească şi vă puteţi înveli cu o pătură deoarece tempertura corpului scade când dormim. Este un truc şi să vă convingeţi singuri că aţi dormit bine! Acest lucru păcăleşte creierul că s-a întâmplat într-adevăr aşa şi veţi avea mai multă energie.

Dacă vă plângeţi constant că sunteţi obotiţi, aşa cum se cam întâmplă în cultura latină, atunci, puneţi piedică performanţei! Păstraţi-vă deci, optimismul pentru depăşirea celui mai mic obstacol!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!