De câte ori poți ierta o persoană? – Iată ce ne răspund înțelepții la această întrebare

De câte ori poți ierta o persoană? – Iată ce ne răspund înțelepții la această întrebare

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

De câte ori ai iertat o persoană, oferindu-i o a doua șansă? Merită să faci asta, știind că nu este exclus ca jumătatea ta sau cel mai bun prieten să comită din nou aceeași greșeală?

În general, oamenii merită iertare? Întotdeauna trebuie să începi prin a te întreba pe tine însuți: dacă anumite persoane te-au iertat și ți-au dat o a doua șansă, atunci trebuie să te raportezi la ei exact la fel?

De ce este necesar să iertăm prima dată? Totul ține de faptul că aceasta este prima greșeală făcută de om. Fiecare are dreptul la eroare și nu poate fi condamnat.

Oamenilor le este caracteristic să greșească, așa că, dacă cineva te-a ofensat în relația cu tine, nu purta ură. Dar acest lucru se aplică doar pentru prima dată și în cazul în care există o scuză bună din partea lor. Ne este caracteristic să fim în neștire, oricine poate greși, chiar și tu.

De ce nu mai avem atât de multă dorință să iertăm a doua oară? Totul ține de experiență. Oamenii greșesc deja într-un fel, te-au rănit, s-au scuzat, au primit o a doua șansă, dar și aici, în timp, au comis o greșeală din nou.

În general, devii obișnuit cu generozitatea cuiva, adică dacă te-au iertat și te-au acceptat a doua oară, atunci începi să te gândești că poți greși și a treia și a patra oară.

,,Oricum, voi fi iertat și totul va fi ca înainte”. Aici doar oamenii inconștienți iartă de fiecare dată, cei care nu au învățat să recunoască minciuna într-o persoană. Dar din cauza bunătății lor sunt folosiți și, prin urmare, permit celorlalți să greșească de mai multe ori la rând.

De obicei, iertând o persoană de două ori, a treia oară devine inutilă. Această regulă nu are un rezultat, aici nu există logică. Doar că este clar că omul este o ființă căreia îi place să se joace cu caracterul slab al altuia.

În această viață trebuie să fii mai ferm și mult mai înțelept, arătându-le celorlalți că ești o persoană complexă, interesantă, uneori rigidă, dar dreaptă. A ierta – este ușor…

Dar a închide ochii la momentele neplăcute din partea ta, trecând cu vederea toate cuvintele ofensatoare adresate ție – asta e cu adevărat dificil. De fiecare dată devine mai greu să ierți, mai ales dacă persoana uită de promisiunile și cuvintele spuse „nu voi mai face niciodată… iartă-mă!

Despre prima dată este clar, unei persoane trebuie să-i dai întotdeauna șansa să se îmbunătățească. Dar ce se întâmplă cu privire la a doua oară? Pari foarte amabil, corect și serios, dacă ierți a doua oară. Te vor privi altfel, vor înțelege că ești capabil să oferi oamenilor o șansă. Atunci a treia oară de ce este considerată o prostie?

Totul ține de tupeul persoanei de a comite greșeli și de a-ți provoca suferință. Astfel, manipulându-te, comite din nou „păcatul”, iar tu, ca cel mai devotat om, îl ierți din nou.

Dar merită toate acestea? Aici trebuie să fii prea îndrăgostit de acea persoană și să nu îți poți imagina viața fără ea, fie să-i dai o lecție, să știe că te poate pierde. A doua opțiune este cea mai potrivită și realistă.

Există o înțelepciune orientală foarte interesantă care se potrivește perfect cu discuția noastră despre iertare:

„A ierta prima oară – este înțelepciune. A doua oară – este generozitate. A treia oară – este prostie.”

A da cuiva o lecție nu înseamnă să îi provoci suferință. Gândește-te la acest lucru, deoarece fiecare trebuie să „plătească” pentru propriile greșeli. În cele din urmă, de câte ori trebuie să ierți o persoană pentru ca ea să înțeleagă cât de mult îți pasă de ea?Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!