Da-ti voie sa traiesti fericita! Trecutul e trecut, uita-l. Viitorul urmeaza, permite-ti sa visezi. Prezentul e acum, traieste-l fara regrete!

Da-ti voie sa traiesti fericita! Trecutul e trecut, uita-l. Viitorul urmeaza, permite-ti sa visezi. Prezentul e acum, traieste-l fara regrete!

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 January 2020 in Dezvoltare Personala

In scurta viata pe care incercam sa o traim la maxim, sunt lucruri pe care le caram cu noi, ca o povara pe care uitam ca o purtam. Regret. Vina. Rusine. Trei dintre cele mai negative emotii umane pe care oricine le experimenteaza. Fiecare dintre noi le-am simtit in diferite aspecte ale vietii noastre, dar in special dupa o decizie ”gresita”. Sunt momente in care ne-am dorit sa fi avut sansa de a face lucrurile altfel, sau macar sa stergem acel capitol.

Regretul este al doilea cel mai mentionat sentiment, dupa dragoste si 90% dintre oameni spun ca au un regret major asupra unui lucru din viata lor.

Un studiu realizat la NorthWestern’s Kellogg School of Management a aratat ca oamenii tind sa aiba cele mai mari regrete in urmatoarele aspecte:

Cu cat avem mai multe decizii de luat, cu atat mai mult vom regreta deciziile luate. Ca fiinte umane e normal sa simtim ca lucrurile ar fi fost diferite daca am fi reactionat altfel. Fiecare dintre noi am facut lucruri pe care le regretam profund, de care, uneori, ne simtim coplesiti. Problema intervine atunci cand ducem cu noi aceasta durere sufleteasca ani la randul, rememorand, refacand scenarii in mintea noastra, cand trecutul nu mai poate fi schimbat. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme: faptul ca nu ne iertam pe noi insine si lasam fantomele trecutului sa umbreasca bucuriile prezentului.

Poate ca a venit momentul sa realizam ca persoana care a facut acele greseli nu am fost noi, cei de acum, ci varianta tanara si nestiutoare a noastra. Deciziile noastre de atunci s-au bazat pe gandirea pe care o aveam, pe intelegerea ce ne fusese data la momentul respectiv. De fapt, acum suntem persoane complet diferite de versiunea noastra veche. Avem o viziune noua, o gandire matura, o intelegere mai mare a lucrurilor si experiente diferite.

A face o greseala intr-un moment nu inseamna o condamnare pe viata. Pentru ca asta ne va priva de multe bucurii. Nu putem trai cu adevarat, regretandu-ne faptele. Frica de a incerca anumite lucruri poate veni din regretele pe care le avem asupra unui moment din viata noastra. Ne e teama ca am putea face lucrurile din nou gresit.

Sa ajungi la sfarsitul vietii si sa realizezi ca ai regrete este unul dintre cele mai dificile trairi pe care le experimenteaza un om. Sa constientizezi ca ai vrea sa faci anumite lucruri, dar nu mai exista nicio cale de a te intoarce inapoi. De aceea, este foarte important sa nu ratam oportunitatile ce ne ies in cale, chiar daca nu stim daca vom esua sau ne vom atinge tintele.

Sa facem greseli e absolut firesc, pentru ca ele ne ofera anumite lectii si ne ajuta sa crestem. Acele greseli ne-au transformat in ceea ce suntem astazi, in versiunea noastra imbunatatita. Din fiecare situatie pe care ajungem sa o regretam, daca ne uitam mai atent in urma, vom vedea ca am invatat o lectie.

Regretele sunt ca niste lanturi care ne tin strans legati de trecut. Si care incearca sa ne tina in aceasta agonie cat mai mult, daca se poate pentru totdeauna. Se spune ca cel mai trist rezumat al unei vieti este format din trei descrieri scurte: as fi putut sa…, ar fi trebuit sa…, n-ar fi trebuit sa…De ce? Pentru ca singurul lucru pe care oamenii il regreta, la finalul vietii lor, este ca nu au trait la maximum, n-au investit destul in ceilalti, n-au iubit indeajuns. Nimic altceva nu conteaza, pana la urma.

Cu toate acestea, viata ta de astazi este rezultatul alegerilor tale din trecut. Atunci cand faci noi decizii, creezi un nou viitor.

Trecutul e trecut, uita-l. Viitorul urmeaza, permite-ti sa visezi. Prezentul e acum, traieste-l fara regrete!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!