Cum să-ți distingi prietenii adevărați de cei pe interes

Cum să-ți distingi prietenii adevărați de cei pe interes

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 July 2024 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Cu siguranță, fiecare dintre noi a avut experiența de a interacționa cu prieteni care sunt departe de a fi ideali. Însă prietenii adevărați, cei pe viață, nu sunt doar un sprijin în cercul vostru social. Prietenii adevărați îți propulsează viața înainte.

Iată câteva moduri pentru a afla dacă ai un prieten adevărat și cum să devii unul.

1. Un prieten adevărat te sprijină și îți cere să fii responsabil

Un prieten adevărat susține obiectivele și ambițiile tale. Când le împărtășești o nouă idee sau un vis, primele cuvinte pe care le vei auzi vor fi încurajatoare. Acești oameni se gândesc instinctiv la cum să facă visele tale posibile, nu de ce acestea sunt imposibile. Chiar dacă îți spun sincer cât de greu este să realizezi ceva, un prieten adevărat te sprijină, nu te descurajează.

Mai mult, prietenii adevărați nu te flatează. Paradoxal, prietenii adevărați sunt cei care sunt dispuși să te corecteze atunci când greșești. Aceasta nu înseamnă să dramatizeze sau să te pună intenționat într-o poziție stânjenitoare.

Un prieten care te face să fii responsabil este cel care, discret și delicat, îți indică comportamentele greșite, îți spune că meriți mai mult și îți amintește de obligațiile pe care nu le-ai îndeplinit.

Ceea ce contează nu este ce se spune, ci cum se spune. Un prieten adevărat te corectează calm, pe când un prieten fals vrea ca toți cei din jur să știe că ai greșit.

2. Te simți mai fericit și mai energic când ești alături de ei

Chiar dacă ești introvertit, prietenii tăi ar trebui să te încarce cu energie. Dacă te simți obosit și dezamăgit de fiecare dată când interacționezi cu ei, înseamnă că petreci timp cu oamenii nepotriviți. Epuizarea și dezamăgirea sunt semne că te străduiești să joci un rol când ești lângă ei.

Când cineva te obosește, este posibil să fie din cauză că nu poți fi autentic în preajma lor.

Un indicator foarte bun al valorii unei persoane este dacă simți nevoia să o impresionezi. Dacă simți nevoia să impresionezi pe cineva, este posibil ca acea persoană să încerce să te facă să-ți câștigi locul în viața ei. Poate fac parte din acei oameni care evaluează persoanele și relațiile în funcție de ce contribuție aduc la statutul sau imaginea lor generală.

Probabil vei observa că nu te gândești prea mult la cum să impresionezi un prieten adevărat. Sunteți amândoi împotriva lumii, nu unul împotriva celuilalt.

3. Te acceptă așa cum ești

Dacă ar veni pe neașteptate în vizită când nu ești aranjat și casa nu este curată, l-ai primi cu bucurie. Deși ai prefera să fii ordonat, pentru ei nu este nevoie să „faci un spectacol”. Nu încerci să îi convingi că ești cineva care nu ești.

La fel cum cu un prieten adevărat nu îți faci griji să arate totul perfect, nu trebuie să te controlezi la fel de mult ca cu altcineva. Te simți confortabil să te relaxezi și să fii sincer. Chiar dacă spui ceva ce nu ai vrut să spui exact așa, știi că prietenul tău adevărat te va înțelege sau cel puțin îți va da ocazia să clarifici situația.

Cu cât trebuie să te autocenzurezi mai mult, cu atât conexiunea voastră va fi mai puțin autentică.

4. Nu te temi să fii sincer cu ei

Un prieten adevărat este o persoană cu care poți fi deschis și sincer, chiar și atunci când vine vorba de lucruri dificile. Dacă nu ești de acord cu ceva ce a spus, poți să-i spui acest lucru pe loc și să închei subiectul.

Dacă nu poți face asta, înseamnă că presupui că, chiar și o mică neînțelegere poate pune capăt relației voastre și, de aceea, nu ridici subiectul. Aceasta nu este o prietenie adevărată.

În relațiile autentice, îți exprimi emoțiile și rezolvi problemele în timp real. Dacă nu faci asta, vei avea în final multă agresivitate pasivă, tensiune și certuri din cauza unor lucruri minore care, în realitate, nu sunt o problemă. Pe scurt, relațiile tale devin mai puțin sănătoase cu cât poți fi mai puțin deschis.

5. Nu încerci să concurezi cu ei

Desigur, puțină competiție sănătoasă nu este rea și este complet normal să simți din când în când un sentiment de rivalitate. Totuși, ceea ce distinge o prietenie adevărată este că nu încerci activ și constant să concurezi cu ei sau să îi depășești.

Prietenii adevărați văd clar punctele tari și slabe ale celuilalt și le apreciază. Nu este vorba despre cine este mai bun, ci despre a vedea în fiecare persoană o individualitate, a respecta și a prețui aceste calități.

Un prieten pe care încerci mereu să-l depășești este un prieten pe care deja îl consideri inferior.

6. Vin în ajutorul tău

Indiferent unde te afli și cât timp a trecut de când nu v-ați văzut, știi că această persoană ține la tine, iar ea știe că și tu ții la ea. Asta este tot ce contează.

Cuvintele și sentimentele sunt bune, dar adevărul este că adevărata măsură a prieteniei este cine și când vine să te ajute. Un prieten adevărat își lasă aproape totul la o parte pentru a apărea atunci când ai cu adevărat nevoie, indiferent de forma în care se manifestă acest lucru.

La urma urmei, acțiunile oamenilor dezvăluie adevăratele lor intenții.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!