Cum să te comporți cu cei care te urăsc și te disprețuiesc: un citat din Fiodor Dostoievski

Cum să te comporți cu cei care te urăsc și te disprețuiesc: un citat din Fiodor Dostoievski

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2023 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Atunci când apare o situație conflictuală sau cineva manifestă negativitate către noi, de obicei avem două opțiuni: să răspundem cu aceeași monedă sau să o ignorăm pur și simplu.

În Japonia există o știință interesantă numită aikido. Ideea principală a acestei discipline constă în colaborarea cu energia adversarului, deoarece orice conflict sau negativitate reprezintă, în primul rând, energie.

A răspunde la această negativitate înseamnă să îndreptăm propriile noastre energii într-o direcție distructivă. A nu răspunde înseamnă să suferim sau să dăm impresia că permitem celuilalt să facă orice dorește.

Colaborarea cu această energie înseamnă să o acceptăm, să o absorbim și să o folosim într-un mod pozitiv pentru noi. Primul pas către acest lucru este relaxarea interioară.

Dacă nu percepem negativitatea altora ca fiind ceva personal și o acceptăm pur și simplu cu liniște, calitatea ei se transformă imediat. Negativitatea ne afectează doar dacă ne opunem ei în interior, adică devenim rigizi.

Acest lucru este asemănător cu povestea bărbatului beat care a căzut din căruță, dar a rămas nevătămat. El nu s-a opus căderii, deoarece era beat. Prin urmare, el doar a absorbit acea energie.

Dacă ar fi căzut din căruță un om ,,treaz”, ar fi putut să se rănească, deoarece mintea lui s-ar fi opus căderii.

Așadar, bucurați-vă pur și simplu și amintiți-vă că energia este aceeași, dar calitatea ei se schimbă în funcție de atitudinea noastră față de ea. Poți merge prin ploaie și să-ți faci griji că te-ai udat și vei răci din cauza asta; sau poți merge și să te bucuri de picăturile care îți alunecă pe față.

Prima variantă va aduce stres și tensiune, și probabil o răceală, deoarece vă programați subconștient în acest sens. Cea de-a doua variantă va aduce liniște și pace și înțelegerea că ploaia nu îți face nimic rău, pur și simplu pui hainele la uscat și ai rezolvat problema.

Un alt sfat valoros al scriitorului Fiodor Dostoievski cu privire la cum să te comporți cu cei care nu sunt prietenoși:

,,Nu-ți umple memoria cu amărăciuni, altfel nu va mai rămâne loc pentru momentele frumoase.” – DostoievskiDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!