Cum putem invata mintea sa ne vindece de boli – Prof. dr. Leon Zăgrean dă un alt sens sintagmei devenită vorbă de lemn „Minte sănătoasă într-un corp sănătos“.

Cum putem invata mintea sa ne vindece de boli – Prof. dr. Leon Zăgrean dă un alt sens sintagmei devenită vorbă de lemn „Minte sănătoasă într-un corp sănătos“.

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 January 2020 in Spiritualitate

Prof. dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti şi fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe din România, explica cât de puternică este mintea umană şi unde în creier este localizată capacitatea de vindecare a organismului.

Neuroştiinţele îmbină cunoaşterea anatomică a creierului cu înţelegerea unor concepte mai abstracte, la limita cu filozofia: gândirea, limbajul şi, desigur, conştiinţa.

Prof. dr. Leon Zăgrean dă un alt sens sintagmei devenită vorbă de lemn „Minte sănătoasă într-un corp sănătos“.

Cât de puternică este mintea umană

Noţiunea de sănătate este înţeleasă destul de diferit de oameni. în România, de exemplu, sănătatea se referă la buna funcţionare a tuturor organelor. O definiţie mai largă a sănătăţii este cea dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care spune că sănătatea este o stare de bine din punct de vedere fizic, psihic şi social, chiar dacă există o perturbare a unui organ, spune prof. dr. Leon Zăgrean.

Din punct de vedere ştiinţific, mintea nu a facut parte din obiectul cercetării ştiintifice, ci creierul, din punct de vedere structural. Sigur că este oarecum un paradox al ultimilor 400 de ani. Omul se defineşte prin ceea ce face mintea. Creierul uman e o structură care exprimă conştiinţa. Prin el, mintea sau conştiinţa se exprimă, se actualizează.

Neuroştiintele abordează din punct de vedere ştiinţific creierul.

Sigur că nu putem separa mintea de creier, dar mintea e un fenomen mai complex decât creierul. Conştiinţa este cea care actualizează şi conştitizează această dimensiune a informaţiilor depozitate în creier.

Nu pot să accept că informaţia din creier ar fi doar ceea ce învăţăm pe parcursul vieţii, ci şi ceea ce au învăţat predecesorii biologici. Noi suntem în mod cert o continuitate a tot ceea ce au învăţat strămoşii noştri. Suntem echivalentul materialului genetic, afirmă dr. Zăgrean.

Un cuvânt pe care învăţăm să îl rostim în primii ani de viaţă este deja stocat sub formă de informaţie ancestrală. Orice individ învaţă mult mai uşor limba maternă decât o limbă străină. De exemplu, un copil născut în România, din părinţi români, care este transferat într-un alt mediu, o altă ţară, cu un alt limbaj, unde nu intră în contact cu părinţii lui biologici, va învăţa mult mai greu limba persoanelor cu care este înconjurat, adaugă medicul. Informaţia se organizează la nivel molecular sau chiar submolecular. Unii vorbesc chiar şi de o amprentă electrochimică a moleculei.

Cu alte cuvinte, un gen de câmp care însoţeşte această substanţă. Pe măsură ce mergem spre profunzimile materiei fizice, ajungem, sper final la un amestec de energie şi informaţie la nivel cuantic. Existenţa timpului şi a spaţiului în acest punct nu mai au valoare, iar diferenţele dintre molecule sunt aproape insesizabile.

Capacitatea de autovindecare prin puterea minţii

Vindecarea este deja un păcat al educaţiei primite de noua generaţie când vorbim de sănătate. Prima etapă este menţinerea sănătăţii, prevenţia bolii. Aici ar trebui să fim cel mai eficienţi. Sănătatea nu este o integritate a structurii fizice, ci un complex al structurii fizice şi dimensiunii psihice a individului. Sunt oameni care nu au un picior, sunt bolnavi, dar pot fi mai sănătoşi decât cei care au toate organele intacte, pentru că se simt bine, îşi conştientizează starea de bine, spune prof. dr. Zăgrean.

Cea mai mare lipsă a civilizaţiei actuale din perspectiva sănătăţii este lipsa cunoaşterii sau o cunoaştere distorsionată, falsă. În mod normal, Universul ar trebui privit prin intermediul fiinţei umane. Noi am pierdut sensul fiinţei umane şi de aici pleacă totul, de aici pornesc greutăţile, de aici pornesc bolile. Interesul acestei distrugeri ar aparţine, potrivit dr. Zăgrean, unui segment de 1% din populaţie, care se zice că ar deţine 99% din avuţia lumii. S-a ajuns la această situaţie, acest dezechilibru, pentru că oamenii au ajuns să se aprecieze folosind verbul “a avea” în loc de “a şti”.

Medicina a devenit un business periculos. Oamenii merg la doctor în primul rând pentru a fi ascultaţi. Or, doctorul nu are timp de aşa ceva, îi recomandă câteva analize, medicamente, iar bolnavul se întoarce la fel de mâhnit acasă. De multe ori, în locul unor tratamente medicale sunt indicate terapiile placebo, despre care s-a dovedit ştiinţific că pot avea efecte benefice. Există cazuri concrete de pacienţi care sufereau de angină pectorală, asupra cărora intervenţia de blocare a unei artere din apropierea inimii nu a avut efecte mai spectaculoase decât propria minte. Concret, cineva a vrut să facă un experiment pentru a verifica eficacitatea acestei metode iar rezultatul a fost că în cazul intervenţiilor adevărate 61% din pacienţi s-au simţit bine, iar cei falşi operati, deci cărora li s-a indus o stare placebo, s-au simtit mai bine în proporţie de 76%. Cu alte cuvinte, creierul nostru are capacitatea de a declanşa mecanisme de vindecare. Iar acest lucru se învaţă prin minte, educaţie, cunoaştere.

Stresul este un factor major în apariţia bolilor. El este un produs al minţii noastre, nu există ca atare. Sub 5% dintre boli sunt cauzate de gene, restul sunt produse de propria acţiune a fiinţei umane. Mediul înconjurător acţionează prin intermdiul minţii noastre, noi ajutăm ca anumiţi factori să producă sau nu boala, a concluzionat prof. dr. Leon Zăgrean.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Ultimul video postat pe pagină:
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide