Cinci dintre cele mai mari mistere ale lumii

Cinci dintre cele mai mari mistere ale lumii

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 January 2020 in Curiozități

“Cea mai frumoasa traire umana este misterul.” – (Albert Einstein)

Coduri misterioase, tăblițe antice sau opere de artă tainice ne trezesc curiozitatea și ne intrigă de sute de ani. Cercetătorii nu au reușit nici azi să le descifreze semnificațiile ascunse. Iată câteva dintre cele mai renumite, dar și cele mai întunecate mistere ale lumii.

1. Codurile lui Beale – Un oarecare Thomas Beale a lăsat în grija unui hangiu din Virginia (SUA) o cutie pe care nu avea voie să o deschidă. Dacă nimeni nu revendica acea cutie în termen de 10 ani, ea devenea proprietatea hangiului, Robert Morriss. Totul de petrecea în anul 1820 și, de atunci, cutia a rămas o mare enigmă pentru familia lui Morriss. Nimeni nu a revendicat-o, iar Morriss a deschis-o după 10 ani și a descoperit trei hârtii pline cu cifre. Hangiul a încercat timp de 20 de ani să decodeze mesajul numerelor, dar fără succes.

Munca lui a fost continuată de un prieten care a reușit să ”ghicească” o parte din mister. Se pare că autorul codului a îngropat, în regiunea Bedford, o adevărată comoară: peste 4 tone de aur și argint în bani și bijuterii. Locația comorii nu a fost descoperită nici azi, dar căutătorii pasionați continuă săpăturile…

2. Discul din Phaistos – Descoperit la începutul anilor 1800, discul din lut ars din Phaistos este gravat cu o mulțime de semne secrete, asemeni unor cuneiforme, pe care nimeni nu a reușit să le descifreze. În plus, discul nu este zgâriat ci ștanțat, drept pentru care este considerat una dintre primele ”tipărituri” cunoscute din istoria lumii. Discul se află azi la Muzeul Arheologic din Iraklion, capitala insulei Creta.

3. Inscripția din Shugborough – Deasupra Monumentului Păstorului din Staffordshire, Anglia, a fost sculptat un șir misterios de litere: OUOSVAVV, urmat, pe un rând mai jos, de literele D și M. Charles Dickens și Charles Darwin au încercat să afle ce se ascunde în spatele acestui mister, dar nu au reușit.

Monumentul reproduce celebrul tablou al lui Poussin ”Păstorii din Arcadia”, dar literele sculptate ar putea avea semnificații ezoterice. Se crede că șirul de litere a fost sculptat la ordinul Cavalerilor Templieri și ar putea indica una dintre comorile lor fabuloase sau chiar locația Sfântului Graal.

4. Rongorongo – Este un sistem de glife inscripționate pe bucăți de lemn, descoperite în celebra Insulă a Paștelui. Glifele, care sugerează ființe umane și animale, precum și simboluri tainice, ar putea reprezenta o scriere preistorică care s-a dezvoltat individual, independent față de celelalte scrieri cunoscute până acum. În limba localnicilor, ”rongorongo” înseamnă ”a declama” sau ”a incanta”. Majoritatea tăblițelor au pierit într-un incendiu, iar cele care au supraviețuit sunt azi răspândite în mai multe muzee și colecții particulare din lume. Nu au putut fi descifrate și nici nu au fost datate corect, unii cercetători susținând că au fost realizate în secolul XVI, alții fiind de părere că sunt antice.

5. Manuscrisul lui Voynich – Vechi de 6 secole, manuscrisul conține 240 de pagini cu ilustrații stranii, cu plante și stele, cu figuri umane în poziții ciudate, însoțite de o scriere unică în lume, pe care nu a reușit nimeni să o înțeleagă. Zeci de cercetători, botaniști și matematicieni au încercat să descopere mesajul acestor texte. S-au vehiculat diverse teorii: că ar fi realizat de Leonardo Da Vinci, că ar fi moștenirea catarilor (o sectă religioasă medievală, persecutată de biserică), că ar fi transmis de extratereștri sau chiar că ar fi o simplă farsă.

Recent, un cercetător britanic a reușit să facă legătura dintre imagini și textele aferente, descoperind deocamdată 10 cuvinte inteligibile. În opinia lui, textul provine din Orientul Mijlociu și nu este deloc un fals, ci un adevărat tratat botanic despre plantele de leac.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!