Cele mai frumoase sfaturi intelepte ale lui Nelson Mandela

Cele mai frumoase sfaturi intelepte ale lui Nelson Mandela

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 December 2018 in Citate

„Nu judeca un om dupa succesul sau, ci dupa numarul de dati in care s-a ridicat in picioare cand a fost cazut.”

Tot globul a plâns pierderea unuia dintre cei mai inspiraţi oameni – cel care a lăsat o moştenire unică despre iubire şi pace, Nelson Mandela. A petrecut 27 de ani în închisoare pentru că a luptat împotriva Guvernului din Africa, iar după eliberarea sa a devenit primul preşedinte ales prin vot democratic.

După terminarea mandatului, şi-a decicat tot restul vieţii pentru campanii destinate păcii.

De aceea, v-am făcut o listă cu cele mai interesante lecţii de viaţă pe care Nelson Mandela le-a susţinut. Lecţii care, dacă le-am lua în considerare măcar puţin, ne-ar schimba viaţa… în mult mai bine.

1. Nu renunţa niciodată, dar niciodată!

“Am preţuit idealul unei societăţi democratice şi libere, în care toate persoanele vor trăi în armonie, cu şanse egale. Este un ideal pentru care trăiesc. Dar, domnul meu, este şi un ideal pentru care sunt pregătit să mor”, a declarat Nelson Mandela.

2. Eşecurile noastre vorbesc despre caracterul nostru.

„Nu mă judeca în funcţie de succesul meu, judecă-mă de câte ori am căzut şi m-am ridicat.”

3. Nu trebuie să avem toţi aceeaşi opinie.

„Îmi plac prieteni care au o gândire independentă, deoarece aceştia te ajută să vezi problemele din toate unghiurile.”

4. Suntem în această situaţie, cu toţii, împreună.

“O preocupare fundamentală pentru ceilalţi, în spiritul unei vieţi individuale, dar şi comunitare, garantează drumul spre o viaţă mai bună la care toţi visăm cu pasiune.”

5. Dacă ar fi fost uşor, toată lumea ar fi făcut-o.

„Dificultăţile îi dărâmă pe unii oameni, dar îi îmbărbătează pe alţii. Niciun topor nu e suficient de ascuţit ca să doboare sufletul unui păcătos ce încearcă continuu, un păcătos înarmat cu speranţă.”

6. Cunoaşterea înseamnă putere.

“Educaţia este cea mai puternică armă pe care o poţi folosi pentru a schimba lumea.”

7. Poţi să o faci!

“Întotdeauna pare imposibil până l-ai făcut.”

8. Inteligenţa cu bunătatea te fac mai puternic, nu mai slab.

“Un cap bun şi o inimă bună sunt întotdeauna o combinaţie formidabilă.”

9. Iubirea învinge întotdeauna.

10. “Nimeni nu se naşte urând o altă persoană din cauza culorii pielii sau din cauza religiei. Oamenii învaţă să urască şi dacă pot învăţa asta, pot învăţa şi să iubească, mai ales că dragotea vine mult mai natural decât opusul ei.”

M-am gândit să sărbătorim libertatea împărtășind cele 20 de citate care sper că te vor inspira:

1. „Orice pare greu până când ajungi să-l finalizezi.”

2. „Nu are sens te mulțumești cu o viață mai puțin prosperă decât ceea ce poți avea.”

3. „Dacă nu ne schimbăm, nu creștem. Dacă nu creștem, nu trăim.”

4. „Pentru a fi liber nu este suficient să te eliberezi de lanţuri, trebuie să respecţi şi să susţii şi libertatea altora”.

5. „Nimeni nu se naşte urând alte persoane pentru culoarea pielii lor sau pentru religia lor. Oamenii învaţă să urască, iar dacă pot învăţa ura, pot învăţa şi iubirea, care este un sentiment mai apropiat de inima omului.”

6. „Curajos este nu cel ce nu are frică, ci acela care ştie să-şi învingă frica sa.”

7. „Când am ieşit pe uşa care mă purta spre libertate, am ştiut că dacă nu las ura şi amărăciunea în spate, voi continua să fiu în închisoare”.

8. „Să elimini sărăcia nu este un act de caritate, ci un act de dreptate. Ca şi sclavia sau apartheidul, sărăcia nu este o stare naturală. Este provocată de om şi poate fi eradicată de acţiunile oamenilor”.

9. „Se spune că nu cunoşti cu adevărat o naţiune, până nu ai stat într-una din închisorile ei. O naţiune nu ar trebui să fie judecată după cei mai sus-puşi cetăţeni ai ei, ci după cei mai umili”.

10. „Uneori ne întrebăm cine sunt eu ca să fiu strălucitor, superb, frumos, talentat, fabulos? De fapt, cine eşti tu ca să nu fii”?

11. „Nimic nu este alb sau negru”.

12. „Cunoaşte-ţi duşmanul şi află care este sportul lui preferat”.

13. „Le datorăm copiilor noştri, cei mai vulnerabili cetăţeni ai oricăriei societăţi, o viaţă lipsită de violenţă şi teamă”.

14. „Dacă vrei să faci pace cu duşmanul tău, trebuie să lucrezi cu el. Atunci va deveni partenerul tău.”

15. „Teama noastră cea mai mare nu este că nu suntem la înălţimea unei situaţii. Cea mai mare teamă a noastră este că suntem cumplit de puternici. De lumina noastră ne temem, nu de întuneric.”

16. „Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea.”

17. „Că ai căzut nu are nicio importanţă, deoarece numai modul în care te ridici contează.”

18. „Nimic nu e mai interesant decât să te întorci într-un loc unde nimic nu s-a schimbat, doar ca să vezi cât de mult te-ai schimbat tu.”

19. „Dacă îi vorbeşti unui om într-o limbă pe care o înţelege, cuvintele tale vor ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbeşti în propria lui limbă, cuvintele ajung la inima lui.”

20. „Când oamenii sunt hotărâți, pot obține orice!”

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!