Cele mai frumoase sfaturi intelepte ale lui Nelson Mandela

Are 98 de ani și în Bulgaria lumea îl cunoaște ca fiind “bunicul Dobri”. Povestea bătrînului din satul Bailovo este de-a dreptul impresionantă. Dobri Dobrev a devenit cunoscut pe mapamond drept “cerşetorul lui Hristos” sau “ctitorul cerşetor”, pentru că toţi banii pe care îi cerşeşte pe străzile Sofiei îi donează apoi Bisericii şi oamenilor nevoiaşi. Îmbrăcat în costum tradiţional bulgăresc şi în opinci, moş Dobri Dobrev, în ciuda vârstei sale de 98 de ani, străbate zilnic pe jos câte 10 kilometri din satul său până în Sofia, încă din 1988, ca să cerşească pe străzile capitalei Bulgariei. Anunt Deşi trăieşte dintr-o pensie de doar 100 de euro și din ceia ce mai primește de la străini pîine sau fructe, fie că e vară sau iarnă, el aşteaptă, ţinând în mână o cutie din tablă, mila trecătorilor şi nu pentru sine, ci pentru Hristos. Astfel, toţi banii agonisiţi îi donează apoi fie lăcaşurilor şi aşezămintelor bisericeşti pentru restaurare sau întreţinere, fie semenilor săi cuprinşi de sărăcie şi nevoi. Mai mult, în smerenia lui, bătrânul considerat de mulţi un “înger” sărută adesea mâna celor care îi dăruiesc un bănuţ. Bunicul Dobri ajută pe toți, de exemplu a plătit facturile unui orfelinat care se afla în paragină. Acesta ajută, de asemenea și oamenii fără adăpost. Dar despre toate faptele bune ale lui Dobri nu vom ști niciodată, pentru că niciodată nu vorbește despre ele. Anunt Astfel, până acum bătrânelul a donat peste 40.000 de euro Bisericii Ortodoxe Bulgare, bani ce au fost folosiţi chiar şi la consolidarea celei mai mari catedrale din Europa de Est, Catedrala Alexander Nevsky din Sofia, iar potrivit condicilor parohiale, el a făcut bisericii cea mai mare donaţie din ultimii 12 ani. „Omul care se lasă cuprins de umilinţă şi de smerenie trăieşte adevărata pocăinţă“ Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Top 10 proverbe româneşti vechi dar actuale.

Primul român care a reuşit să adune o mare parte dintre proverbele şi maximele româneşti a fost Iordache Golescu, în anii 1800. Vorbele înţelepte culese din satele româneşti acum sute de ani sunt valabile şi folosite şi astăzi. Cine-ar fi crezut că maximele şi proverbele româneşti născute în urmă cu sute de ani rămân la fel de valabile şi mai ales folosite în limbajul curent şi astăzi. Dovadă stă culegerea de proverbe întocmită de Iordache Golescu în anii 1800. Acesta este primul român care a pus pe hârtie şi a şi comentat proverbele şi maximele întâlnite în folclor. Etnologii şi sociologii spun că proverbele nu reflectă doar realitatea românească, ci serveau în urmă cu sute de ani şi drept reguli de conduită. „Ca parte a culturii populare tradiţionale, proverbele plăsmuiesc metaforic şi concis experienţa umană, constituind o parte semnificativă a reprezentărilor sociale. Ele au fost un mijoc de expresie a oamenilor din popor, dar mai sunt şi în zilele noastre, chiar dacă sub o formă mai redusă sau mai adaptată contextelor şi cerinţelor mediatice, un mijloc de comunicare deseori utilizat. Specifice culturii orale, proverbele au constituit obiectul celor mai vechi colecţii de folclor”, spune etnologul Ion Cuceu, în dictionarul de proverbe româneşti lansat în 2006. Adevărul.ro vă prezintă 10 dintre cele mai folosite sau neobişnuite vorbe din popor, identificate şi comentate de Iordache Golescu. 1. Gura omului numai pământul o astupă – Golescu spune că gura românului, un mare amator de bârfe, este închisă doar când acesta moare. 2. Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu 20 de butoaie de oţet – proverb care face referire la eficienţa calmului în ducerea la bun sfârşit a anumitor sarcini. 3. Ziua bună de dimineaţă se vede – Golescu spune că acest proverb sugerează faptul că răutatea şi bunătatea sunt vizibile de departe, precum soarele dimineaţa. 4. A căzut din lac în puţ – este una dintre cele mai întâlnite proverbe româneşti în vorbirea curentă. Golescu dezvăluie că asta se spune despre cei care încercând să scape de un necaz, au dat de altele mai mari. 5. O mână spală pe alta şi amândouă obrazul – acest proverb este practic un „apel” la ajutorul reciproc, dezvăluie Iordache Golescu. 6. Unde e o mortăciune, acolo câinii se adună, alături de proverbul Unde e stârvul, acolo şi vulturii vin să surprindă lăcomia oamenilor. 7. Între ciocan şi nicovală – este unul dintre proverbele care a reuşit să treacă testul timpului, fiind destul de folosit şi astăzi şi vine să descrie situaţiile fără scăpare, în care ne regăsim adesea. 8. În buze miere şi în inimă fiere şi vulpea îşi schimbă părul, dar năravul ba – surprind făţărnicia oamenilor. 9. Corb la corb nu scoate ochii – îi descrie, potrivit lui Iordache Golescu, pe cei care îi protejează pe cei asemeni lor. 10. Am ac şi aţă de cojocul tău – fiecare este răsplătit după cum merită. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

„Nu judeca un om dupa succesul sau, ci dupa numarul de dati in care s-a ridicat in picioare cand a fost cazut.”

Tot globul a plâns pierderea unuia dintre cei mai inspiraţi oameni – cel care a lăsat o moştenire unică despre iubire şi pace, Nelson Mandela. A petrecut 27 de ani în închisoare pentru că a luptat împotriva Guvernului din Africa, iar după eliberarea sa a devenit primul preşedinte ales prin vot democratic.

După terminarea mandatului, şi-a decicat tot restul vieţii pentru campanii destinate păcii.

De aceea, v-am făcut o listă cu cele mai interesante lecţii de viaţă pe care Nelson Mandela le-a susţinut. Lecţii care, dacă le-am lua în considerare măcar puţin, ne-ar schimba viaţa… în mult mai bine.

1. Nu renunţa niciodată, dar niciodată!

“Am preţuit idealul unei societăţi democratice şi libere, în care toate persoanele vor trăi în armonie, cu şanse egale. Este un ideal pentru care trăiesc. Dar, domnul meu, este şi un ideal pentru care sunt pregătit să mor”, a declarat Nelson Mandela.

2. Eşecurile noastre vorbesc despre caracterul nostru.

„Nu mă judeca în funcţie de succesul meu, judecă-mă de câte ori am căzut şi m-am ridicat.”

3. Nu trebuie să avem toţi aceeaşi opinie.

„Îmi plac prieteni care au o gândire independentă, deoarece aceştia te ajută să vezi problemele din toate unghiurile.”

4. Suntem în această situaţie, cu toţii, împreună.

“O preocupare fundamentală pentru ceilalţi, în spiritul unei vieţi individuale, dar şi comunitare, garantează drumul spre o viaţă mai bună la care toţi visăm cu pasiune.”

5. Dacă ar fi fost uşor, toată lumea ar fi făcut-o.

„Dificultăţile îi dărâmă pe unii oameni, dar îi îmbărbătează pe alţii. Niciun topor nu e suficient de ascuţit ca să doboare sufletul unui păcătos ce încearcă continuu, un păcătos înarmat cu speranţă.”

6. Cunoaşterea înseamnă putere.

“Educaţia este cea mai puternică armă pe care o poţi folosi pentru a schimba lumea.”

7. Poţi să o faci!

“Întotdeauna pare imposibil până l-ai făcut.”

8. Inteligenţa cu bunătatea te fac mai puternic, nu mai slab.

“Un cap bun şi o inimă bună sunt întotdeauna o combinaţie formidabilă.”

9. Iubirea învinge întotdeauna.

10. “Nimeni nu se naşte urând o altă persoană din cauza culorii pielii sau din cauza religiei. Oamenii învaţă să urască şi dacă pot învăţa asta, pot învăţa şi să iubească, mai ales că dragotea vine mult mai natural decât opusul ei.”

M-am gândit să sărbătorim libertatea împărtășind cele 20 de citate care sper că te vor inspira:

1. „Orice pare greu până când ajungi să-l finalizezi.”

Publicitate

2. „Nu are sens te mulțumești cu o viață mai puțin prosperă decât ceea ce poți avea.”

3. „Dacă nu ne schimbăm, nu creștem. Dacă nu creștem, nu trăim.”

4. „Pentru a fi liber nu este suficient să te eliberezi de lanţuri, trebuie să respecţi şi să susţii şi libertatea altora”.

5. „Nimeni nu se naşte urând alte persoane pentru culoarea pielii lor sau pentru religia lor. Oamenii învaţă să urască, iar dacă pot învăţa ura, pot învăţa şi iubirea, care este un sentiment mai apropiat de inima omului.”

6. „Curajos este nu cel ce nu are frică, ci acela care ştie să-şi învingă frica sa.”

7. „Când am ieşit pe uşa care mă purta spre libertate, am ştiut că dacă nu las ura şi amărăciunea în spate, voi continua să fiu în închisoare”.

8. „Să elimini sărăcia nu este un act de caritate, ci un act de dreptate. Ca şi sclavia sau apartheidul, sărăcia nu este o stare naturală. Este provocată de om şi poate fi eradicată de acţiunile oamenilor”.

9. „Se spune că nu cunoşti cu adevărat o naţiune, până nu ai stat într-una din închisorile ei. O naţiune nu ar trebui să fie judecată după cei mai sus-puşi cetăţeni ai ei, ci după cei mai umili”.

10. „Uneori ne întrebăm cine sunt eu ca să fiu strălucitor, superb, frumos, talentat, fabulos? De fapt, cine eşti tu ca să nu fii”?

11. „Nimic nu este alb sau negru”.

12. „Cunoaşte-ţi duşmanul şi află care este sportul lui preferat”.

13. „Le datorăm copiilor noştri, cei mai vulnerabili cetăţeni ai oricăriei societăţi, o viaţă lipsită de violenţă şi teamă”.

14. „Dacă vrei să faci pace cu duşmanul tău, trebuie să lucrezi cu el. Atunci va deveni partenerul tău.”

15. „Teama noastră cea mai mare nu este că nu suntem la înălţimea unei situaţii. Cea mai mare teamă a noastră este că suntem cumplit de puternici. De lumina noastră ne temem, nu de întuneric.”

16. „Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea.”

17. „Că ai căzut nu are nicio importanţă, deoarece numai modul în care te ridici contează.”

18. „Nimic nu e mai interesant decât să te întorci într-un loc unde nimic nu s-a schimbat, doar ca să vezi cât de mult te-ai schimbat tu.”

19. „Dacă îi vorbeşti unui om într-o limbă pe care o înţelege, cuvintele tale vor ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbeşti în propria lui limbă, cuvintele ajung la inima lui.”

20. „Când oamenii sunt hotărâți, pot obține orice!”

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!


Publicitate


Alte Articole