Aceste secrete din psihologie te pot ajuta sa aduci mai multa claritate in viata ta

Aceste secrete din psihologie te pot ajuta sa aduci mai multa claritate in viata ta

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 April 2020 in Dezvoltare Personala

Iata 10 legi ale psihologiei care te vor ajuta sa aduci mai multa claritate in viata ta si sa ii intelegi mai bine pe oamenii din jurul tau. Citeste-le cu atentie si gandeste-te la ceea ce spune, fiecare om poate interpreta diferit.

Legea 1: Nu ceea ce esti te tine pe loc, ci ceea ce crezi ca esti.

Legea 2: Exista 2 alegeri esentiale in viata: Fie accepti conditiile asa cum sunt, fie accepti responsabilitatea de a le schimba.

Legea 3: Intelege relatia dintre corp si emotii! Celulele din corpul tau reactioneaza la fiecare emotie. Negativitatea iti influenteaza sistemul imunitar.

Legea 4: Persoana care incearca sa faca pe toata lumea fericita se simte de obicei singura…

Din lipsa de iubire, persoanele care vor sa fie iubite vor face tot posibilul sa nu supere pe nimeni, pentru ca in felul acesta primesc un strop de afectiune in schimbul bunatatii lor. In realitate in sufletul lor este o mare singuratate.

Legea 5: Daca o prietenie dureaza cel putin 7 ani, atunci va fi o prietenie de o viata intreaga.

O prietenie care trece testul celor 7 ani nu se va mai destrama niciodata! Prietenii autentici sunt garantia pentru o viata bine traita.

Legea 6: Furia este un mecanism de aparare impotriva durerii. Cand cineva este furios, sufera.

Pentru ca nu stiu sa isi exprime emotiile negative, cei din jurul nostru reactioneaza uneori agresiv. In spatele furiei lor se ascunde insa multa durere.

Legea 7: Adevarata iubire este atunci cand pui ceea ce isi doreste cealalta persoana pe primul plan. Realizezi ca iubesti cu adevarat pe cineva este atunci cand vrei ca acea persoana sa fie fericita, chiar daca nu este cu tine.

Legea 8: Fa intotdeauna alegerea care te sperie cel mai tare, fiindca aceasta este cea care te va ajuta cel mai mult sa evoluezi.

Legea 9: Barbatii au tendinta de a uita si de a nu ierta, in timp ce femeile au tendinta de a ierta si de a nu uita.

Legea 10: Uneori e nevoie sa pui o mica distanta ca sa ii ajuti pe oameni sa realizeze cat de mult contezi tu pentru ei.

Persoanele care ne considera importante in viata lor, vor face tot posibilul sa restabileasca o legatura cu noi atunci cand simt ca au pierdut-o.

Următoarele șase fenomene psihologice te vor ajuta să înțelegi mai bine de ce oamenii repetă aceeași prostie în fiecare zi, dar și să devii mult mai rațional.

Efectul Pratfall. Dacă nu ești perfect oamenii te vor iubi mai mult

Atunci când vrem să impresionăm pe cineva, în mod inevitabil tindem să arătăm cea mai bună parte a personalității noastre. Se pare că acest lucru este total inutil. Studiile arată că atunci când îți demonstrezi vulnerabilitatea și slăbiciunea, ceilalți sunt mult mai predispuși să te simpatizeze.

Profesorul care stă în fața studenților și are emoții vizibile, este perceput a fi mult mai inteligent decât cel care vorbește cu multă încredere. Să fii rușinos și să faci greșeli la prima întâlnire, este o modalitate evidentă de a cuceri potențialul partener. Acest fenomen a fost studiat de psihologul Elliot Aronson.

Atât timp cât greșelile tale nu aduc prejudicii altora, nu este doar normal, ci necesar să mai greșești în fața oamenilor.

Efectul Pygmalion. Așteptările mari duc la creșterea productivității

Acest fenomen a fost testat de psihologul Robert Rosenthal. Acesta a făcut o serie de cercetări în școli și a descoperit că acei copii ce dețineau un IQ mult mai mare decât a celorlalți copii aveau rezultate medii, iar cei care aparent aveau un IQ mediu, s-au dovedit a fi deținătorii celor mai bune minți. Ce s-a întâmplat după asta?

Creșterea presiunii din cauza așteptărilor pe care profesorii le aveau față de copii cu un IQ ridicat, i-au impus să învețe mai bine.

„Așteptările voastre vă creează realitatea” – afirmă el.

Dacă dorești să realizezi ceva semnificativ în viață, trebuie să îți stabilești obiective nerealiste și să îți supraestimezi capacitatea de a le pune în aplicare. Va funcționa cu siguranță. Mai mult, oamenii de știință au demonstrat că acei lideri care cer de la subordonați rezultate nerealiste, obțin un rezultat mult mai mare decât cei care pun doar „scopuri reale”.

Paradoxul alegerii. Cu cât mai multe opțiuni avem, cu atât mai nemulțumiți suntem de decizie.

În mod logic, se pare că cu cât mai multe variante avem, cu atât mai bine. Dar, psihologul Mark Lepper și Sheena Iyengar au demonstrat că lucrurile nu stau deloc așa. Aceștia au făcut un experiment pe un grup de gurmanzi, care trebuia să aleagă o dată din 6 feluri de mâncare, iar a doua oară din 24. În primul caz, 30% din oameni au fost mulțumiți de alegerea lor. Iar în al doilea caz, doar 3%. În concluzie, trebuie să limitezi în mod artificial numărul de opțiuni.

Efectul martorului. Cu cât mai multe persoane se află în jurul celui care are nevoie de ajutor, cu atât este mai puțin probabil că cineva îl va ajuta

Acest lucru explică o mulțime de evenimente tragice din istoria noastră. Dacă un om de pe stradă are nevoie de ajutor, șansele ca acesta să fie ajutat sunt mai mare atunci când în preajmă trece doar o persoană, decât atunci când în jurul lui se află o mulțime de trecători. În acest caz oamenii se gândesc că îl vor ajuta alți oameni. Efectul a fost dovedit de psihologul Bibb Latene și John Derli.

În concluzie: Dacă te afli într-o situație dificilă și ai nevoie de ajutor, adresează-te unei singure persoane. Nu țipa „Cineva să mă ajute!”, dar „Domnule/ doamnă,ajutați-mă!”.

Efectul spotlight. Oamenii care sunt mereu cufundați în gânduri, nu sunt capabili să observe lucrurile evidente

Majoritatea oamenilor sunt ocupați reflectând asupra unor lucruri serioase. Oamenii de știință de la Universitatea Cornell au dovedit că atunci când sunt cufundați în gândurile lor, nu sunt capabili să observe nici măcar lucrurile evidente.

Dacă să vorbim mai simplu, majoritatea oamenilor nu atrag atenția la aspectul tău, atunci când ești la birou sau universitate. Te afli în centrul atenției mai rar decât crezi, pentru că sunt preocupați de problemele proprii. Deci poți să nu-ți mai faci griji de aspectul propriu în astfel de condiții.

Efectul de concentrare. Oamenii supraestimează importanța lucrurilor și a fenomenelor, asupra cărora reflectează

„Nimic în viață nu este la fel de important pe cât crezi.” Daniel Kahenman

De acest efect profită în mare parte marketologii. Ei încearcă să te convingă că achiziționarea unui anumit produs te va face mai fericit. Dar puțin probabil că își vor ține promisiunea.

Pentru a combate acest efect psihologic va trebui să înveți o axiomă simplă: nimic nu va fi la fel de important peste un an sau chiar peste o săptămână. Tratează viața și problemele ei mult mai ușor. Și da, acceptă faptul că oamenii, pur și simplu nu pot prezice viitorul. Prin urmare, va fi mult mai bine să eviți planurile pe termen lung.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!