Ce puteți și ce nu puteți mânca dacă vă doare stomacul

Ce puteți și ce nu puteți mânca dacă vă doare stomacul

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 March 2021 in SanatateSfaturi

Când stomacul doare, trebuie tratat. Dar în timpul tratamentului, care poate dura câteva zile, trebuie să mănânci ceva pentru a nu-ți pierde puterea și a nu înrăutăți starea.

Principiile generale ale nutriției

Indiferent de motivul pentru care vă doare atât de mult stomacul, va trebui să vă analizați dieta. Poate fi vorba de gastrită, ulcere, intoxicări, probleme cu intestinele sau vezica biliară. Principiile nutriției care vă vor ajuta să mâncați fără suferință sunt aceleași.

Porții mici. Sistemul digestiv este deja afectat, nu-l supraîncărcați cu muncă. Este mai bine să mănânci mai des, dar mai puțin, fără a adăuga la principalele simptome și greutate din abdomen.

Textura moale. Mâncarea trebuie să fie lichidă sau moale, este mai bine să consumați produse de tipul piure. Dacă piureul nu funcționează, mestecați foarte bine alimentele, pentru a fi mărunțite când ajung în stomac.

Temperatura corpului. Pentru a nu irita tractul digestiv, încălziți alimentele la temperatura corpului – 36-38 ° C.

Produse pe care le puteți mânca

Fiecare boală de stomac are propriile restricții de alimentație și, dacă medicul dumneavoastră vă spune ce aveți voie și ce nu puteți mânca, atunci ascultați cu atenție și respectați în tocmai indicațiile acestuia. În cazul unui stomac bolnav, nutriția este uneori mult mai importantă decât medicația.

Dar dacă ați uitat sau aveți îndoieli, încercați aceste produse:

Orez. Nu este foarte indicat orezul maro, ci orez alb fiert obișnuit. Acesta va ajuta la oprirea diareei și va oferi corpului energie.

Banane. Spre deosebire de multe alte fructe, bananele nu irită tractul digestiv și au mult potasiu, care este necesar pentru a restabili echilibrul de sare dacă ați vărsat sau ați avut diaree.

Biscuiți sau pâine prăjită. Ca mai bună este pâinea albă în acest caz. Pâinea integrală cu fibre nu face bine în cazul intestinului bolnav.

Mere coapte. Merele sunt bogate în pectină, așa că feliile de mere coapte au un efect astringent ușor. În plus, acestea sunt ușor de digerat și conțin mulți nutrienți.

Produse pe care nu trebuie să le consumați

Atunci când stomacul vă doare, nici nu vă doriți să consumați anumite alimente grase, condimentate și greu de digerat. Dar când începe recuperarea, după regim, parcă vrei ceva mai special.

Însă nu trebuie să vă grăbiți și să abandonați regimul medical: revenirea la alimentația anterioară ar trebui să se facă treptată.

Prin urmare, excludeți temporar:

Tot ce este prea condimentat. Lăsați condimentele, sarea, cartea afumată, toate alimentele marinate și conservate pentru vremuri mai bune.

Legume și fructe proaspete. Acestea sunt necesare pentru o alimentație sănătoasă, dar nu și atunci când există probleme digestive. Digerarea fibrelor brute în această perioadă va înrăutăți starea.

Lactate. În principiu, nu toate produsele lactate aparțin grupului interzis, este permis consumul de lapte degresat sau iaurtul neîndulcit și cu conținut scăzut de grăsimi, dar cu precauție. Sunt interzise produsele lactate grase și laptele acru.

Prăjit și gras. În general, mai puțină grăsime, deoarece pentru a le prelucra organismul are nevoie de mai multă energie.

Ouă. Nu este atât de simplu cu ouăle. Omletele făcute la abur fără gălbenușuri sunt permise în aproape orice boală, dar ouăle fierte și gălbenușurile – nu întotdeauna, deoarece au un efect coleretic.

O alimentație adecvată vă va ajuta să scăpați mai repede de boală și să treceți la alimentele obișnuite. Este mai bine să respectați câteva zile în plus de regim decât să suferiți din nou de durere.

Dumneavoastră cum vă tratați de durerile de stomac? Așteptăm sfaturile și părerile dumenavoastră în comentarii!

Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!