Ce ne sfătuiește Leonardo da Vinci să facem în tinerețe, pentru a nu regreta la bătrânețe

Ce ne sfătuiește Leonardo da Vinci să facem în tinerețe, pentru a nu regreta la bătrânețe

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 October 2023 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Este cunoscut faptul că persoanele în vârstă pot să regrete că nu au făcut anumite lucruri în tinerețe. De exemplu, unii pot regreta că nu s-au căsătorit sau nu au făcut copii, în timp ce alții ar putea considera că viața de familie le-a limitat multe oportunități.

Ce merită cu adevărat să faci în tinerețe, astfel încât să nu regreți la bătrânețe? Iată câteva sfaturi simple:

Există unele lucruri care trebuie făcute în tinerețe. Așadar, nu are rost să pierdeți timpul și să amânați mereu lucrurile pe ,,mai târziu”. Este important să le faceți acum, deoarece există lucruri pe care după vârsta de 40 de ani nu le mai puteți realiza.

Trebuie să te îndrepți către visul tău în timp util, înainte să fie prea târziu, înainte să spui că ,,acum mi-aș dori, dar nu mai pot să-mi ating obiectivele”.

Fiecare are propriile obiective. Cineva își dorește să-și dezvolte o carieră, cineva să se căsătorească, cineva să aibă succes în domeniul artei și cu cât începe cineva mai devreme, cu atât va fi mai ușor pentru el să-și atingă obiectivele.

Tinerețea nu este veșnică. De aceea, trebuie să porți ceea ce ,,este permis” doar în această etapă a vieții tale. De exemplu, fuste și rochii scurte, tricouri scurte, haine tinerești, chiar dacă cei din jur le consideră exagerate.

Dar când mai poți purta astfel de haine în afara tinereții? Niciodată. Prin urmare, tocmai din acest motiv nu trebuie să pierzi timpul. Începe să faci cât mai multe fotografii, astfel încât să ai ce să-ți amintești la bătrânețe.

Iubind libertatea, este important să înțelegi la timp dacă ai nevoie de o viață de familie sau nu. Dacă există posibilitatea să iubești o persoană, să întemeiezi o familie, este mai bine să o faci între 25 și 30 de ani. Pentru că, dacă relația nu funcționează, poți întotdeauna să-ți schimbi alegerea, să te recăsătorești sau să intri într-o relație nouă.

Este, de asemenea, important să știi cum să gestionezi banii, să economisești, să investești, să cumperi,  chiar să economisești pentru călătorii în jurul lumii. Să aduni amintiri, astfel încât ele să rămână cu tine întotdeauna. Acestea pot fi lucruri plăcute, amintiri, suveniruri, și multe altele, inclusiv fotografii.

Cu cât ai mai multe amintiri în viață, cu atât mai liniștită va fi bătrânețea. Atunci nu vei mai regreta că ai amânat ceva. Atunci nu vei invidia tinerii care poartă ceea ce nu îți puteai permite în tinerețe.

Nu vei mai regreta că nu ai încercat să devii artist, pentru că deja ai încercat să faci asta, dar nu a funcționat. Sau, dacă a funcționat, ți-a adus atât bucurie, cât și o bătrânețe asigurată. În concluzie, încearcă, acționează, aspiră.

Amintește-ți, la bătrânețe, aproape totul dispare – frumusețea, sănătatea, oportunitățile, impresiile. Veți putea doar să admirați lucrurile pe care nu le veți mai putea face vreodată. Deci, poartă tocuri în tinerețe (dacă ești fată), fă sport, caută-ți calea, greșește, încearcă, nu-ți fie teamă să faci ceva diferit.

Viața este una singură. Ea poate să curgă încet, dar sigur, lăsând în urmă multe oportunități, perspective și dorințe. Uneori ai impresia că ai tot timpul să faci anumite lucruri, dar nu vei observa linia dintre ‘prea devreme’ și ‘prea târziu’.

Amintește-ți cuvintele mari ale lui Leonardo da Vinci:

”În tinerețe, dobândește ceea ce îți va compensa daunele cauzate de bătrânețe.'”Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!