Ce cauzează amorțirea limbii și a buzelor

Ce cauzează amorțirea limbii și a buzelor

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 February 2021 in SanatateSfaturi

Limba și buzele pot amorți din diverse motive, iar acesta este de obicei un semnal că se dezvoltă o anumită patologie în organism.

Iată ce explică experții:

• Afectarea sistemului nervos. Adesea, un simptom similar apare în bolile sistemului nervos central. De exemplu, în formarea tumorilor benigne sau maligne la nivelul creierului.

Este posibil ca limba și buzele să amorțească chiar și în tulburările degenerative ale acestui organ. În bolile nervilor periferici, este de asemenea posibil să simți amorțeală a buzelor și a limbii, a cărei cauză poate fi nevralgia nervilor faciali, trigemenului și a altor nervi de pe față.

• Boli care afectează sistemul nervos. Patologiile vasculare care duc la afectarea fluxului sanguin pot duce la amorțirea limbii și a buzelor. De exemplu, accident vascular cerebral și atac ischemic tranzitor. Astfel de simptome pot apărea și în cazul anemiei. Iar umflăturile și furnicăturile buzelor sunt adesea asociate cu infecții și reacții alergice.

• Leziuni. Buzele pot furnica și „tremura”, ceea ce indică diverse leziuni ale capului sau feței. Acest lucru apare adesea după tratamentul dentar sau extracția măselelor de minte. Acest lucru se explică adesea prin anestezie locală.

• Boli cardiovasculare. Accidentul vascular cerebral este cea mai frecventă cauză de amorțeală a limbii și a buzelor. Simptomele acestei afecțiuni severe includ paralizia unei părți a feței, amorțeală pe o parte a corpului, vorbirea neînțeleasă sau incapacitatea de a pronunța ceva inteligibil. Un alt simptom este afectarea coordonării.

• Migrenă. În această stare există schimbări și în sensul mirosului, al vederii, al auzului. Pacientul simte înțepături și furnicături pe față. Migrena necesită o abordare serioasă a administrării medicamentelor adecvate, renunțării la anumite produse, includerea în meniul a altor produse care previn stresul.

• Paralizia Bell. Amorțirea limbii și a buzelor poate apărea din cauza așa-numitei neuropatie idiopatică a nervului facial. De obicei, această boală se dezvoltă ca o consecință a răcelii, gripei, virusului herpes. În acest caz, nu este necesar un tratament specific și simptomele nu cauzează nicio afectare a nervilor faciali.

• Hipoglicemie. Diabetul poate provoca, de asemenea, amorțeală a buzelor și a limbii, din cauza tulburărilor de insulină. Scăderea zahărului din sânge se poate manifesta și prin sudoare rece și lipicioasă, mâini tremurânde, senzație ascuțită de foame.

Ați avut vreodată astfel de simptome? Ce tratament ați urmat pentru a trata această problemă? Scrieți-ne în comentarii!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!