Cauti sa-ti intelegi drumul tau in viata? 15 pasi care te va ajuta sa intelegi menirea ta

Publicitate

Destinul omului este un drum plin de ambuteiaje, greseli, invatare in singuratate si pasi facuti cu incredere. Pot sa fac totul, imi doresc totul.

Insa cum sa inteleg ce sa aleg?

1. Alegem doua ore in care esti liberi si asaza-te la masa

Este foarte important. Nu pe canapea, nu pe scaun. La masa. Scriem tot ce ne place sa facem, ce ne intereseaza. Lasa-ti gandurile sa curga in voia lor. Este important sa scrii TOTUL.

Acum lasa hartie deoparte si du-te si te culca. A doua zi, cu capul limpede, analizeaza lista ta si taie toate prostiile de acolo. Acum este mai usor. Ai stabilit o baza pentru drumul tau.

2. Citeste, asculta, viziteaza

Timp de doua saptamani incearca sa citesti/asculti/sa vizitezi locuri/evenimente, care au legatura cu domeniul ales. Respira aerul de acolo, simte atmosfera.

3. Ce nu iti place?

Mergem inapoi si exact prin aceeasi metoda stabilim ceea ce NU ne place. De exemplu, mergi la biroul mamei/tatei/prietenei/altor rude si intelege – este ceea ce te atrage sau nu? Ai ramas uimit? Nu iti place? Bine. Deja este mult mai bine.

4. Stagiu

In orice oficiu/redactie/loc de munca al visurilor tale este nevoie de stagiari/voluntari. TOTUL ESTE ATaT DE SIMPLU. Exact. Trebuie doar sa gasesti un numar de telefon si sa afli care sunt cerintele pentru stagiu. incercarea vina nu are. O asemenea experienta te va face sa intelegi mai bine daca asta este ceea ce iti doresti sau nu.

5. Calatoreste mult si des, ori de cate ori ai posibilitatea

O incapere inchisa, un acelasi cerc de prieteni si aceleasi discutii ne aduc deseori in impas. in capul tau au loc explozii de fantezie, de energie. Vezi cum lucreaza oamenii aici si acolo.

6. Comunica cu oameni mai mari decat tine

Varsta nu este atat de importanta precum este experienta. in special, experienta celor care este as in domeniul sau si a obtinut ceva. Cere un sfat, intereseaza-te.

7. Cluburi de interese

Exista o multime de organizatii pentru studenti/tineri si nu doar pentru interese, dar pentru a obtine anumite directii. Asa vei reusi sa gasesti oamenii cu aceeasi gandire si vei petrece si timpul bine. Mai mult decat atat, oamenii ne vor ajuta ca intelegem cine suntem noi cu adevarat.

Publicitate

8. Citeste mult

Trebuie sa citesti mult. Trebuie sa citesti foarte mult. De la literatura, la forumuri pe anumite subiecte pana la cartile artistice.

9. Un fapt extrem de important!

Te rog din suflet, gandeste cu capul! Nu cu al mamei/tatei/matusei/prietenei/etc, dar al tau. TU trebuie sa traiesti si sa faci ceea ce iti place. Asta inseamna sa ai ambitie. Sa TRaIEsTI.

10. Creaza contacte

In engleza acest termen este numit „networking”. Toti prietenii tai de acum, simpli tineri cu sperante mari, ar putea deveni oameni de afaceri, antreprenori si specialisti. Fii bun cu ei. incearca sa ii ajuti atunci cand ai nevoie. Aceste relatii sunt fundament pentru viitorul tau. Ceea ce faci tu acum – esti viitorul tu.

Click pe aceeasi tema: Tu stii sa apreciezi oamenii din jurul tau? Citeste pilda ciocanului si trimite-o cuiva care nu stie!
11. Invata sa te relaxezi

Nu trebuie sa fii mereu in cautarea scopului vietii. Te-ai gandit? Ai intrat in impas? Ia o pauza si odihneste-te.

12. Si totusi, asculta-ti rudele si cei apropiati. DAR!

Filtreaza sfaturile si recomandarile. Alege doar ceea ce iti este mai aproape de suflet cu adevarat.

13. Test

Fa un test pentru orientare profesionala. Sunt destul de serios. Acele mii de psihologi si specialisti nu in zadar au facut aceste teste. Fiecare intrebare si fiecare raspuns are un sens. Daca sa urmezi indicatiile rezultatului acelui test – este decizia ta.

14. Respira, a ramas inca putin

Deci, incearca sa iesi din zona de confort si sa face ceea ce nu ai avut curajul sa faci inainte. Fa astfel de activitati de 2-3 ori pe saptamana. Imagineaza-ti ca esti un iepuras de laborator si medic in acelasi timp. Observa reactiile pe care le ai la anumite activitati/obiecte/evenimente. Fa concluzii.

15. Ultimul si cel mai important

Esti gata? Fii tu insuti. Serios. inceteaza sa mai copiezi pe cineva asa cum faceai inainte. Experienta cuiva poate sa iti faca rau, opiniile altora pot sa se contreze cu ale tale. si acest lucru este unul absolut normal. Fiecare are drumul sau in viata. Important este sa pasesti pe el de la inceput pana la sfarsit, arata dozadesucces.

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
Sfaturi

Mergand pe drumul vietii tale vei avea mai multe intalniri si despartiri! Unele iti vor aduce fericire, altele iti vor fi lectii…

Publicitate

“Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face.” — Constantin Brâncuși

Întâlnirile şi despărţirile vieţii ne apar în conştiinţă cumva ciuntit, ca nişte lucruri care ni se întâmplă, pur şi simplu, ca şi cum noi n-am avea nimic a face cu ele. Vorbim despre noroc sau despre ghinion şi nu înţelegem că întotdeauna am pus cumva umărul, am determinat, am chemat, am creat norocul sau ghinionul.

Nu vrem să ştim, mai ales atunci când ne despărţim de un om, de o slujbă, de o situaţie confortabilă, de ceva ce pare că ni s-a luat cu forţa, că am gândit, am simţi şi ne-am comportat provocator. A crede în întâmplare, în hazard, într-o roată a norocului sau a ghinionului, într-un fel în care Dumnezeu aruncă zaruri şi ele se nimeresc prin preajma noastră e ca şi cum am evita să ne asumăm responsabilitatea vieţii noastre. Ne credem părăsiţi pentru că nu aveam suficienţi bani, pentru că am trăit lângă o persoană interesată excesiv de confortul material, pentru că suntem mai puţin deştepţi sau frumoşi, mai mici, mai bătrâni sau mai puţin stilaţi!

Rămânem pustii după despărţiri, rămânem frustraţi, plini de temeri şi profund tulburaţi emoţional şi continuăm să aruncăm vina pe cel care ne-a părăsit. Tocmai o asemenea atitudine, de învinovăţire a altuia, de tensiune, frustrare şi incapacitate de asumare a responsabilităţii ne ţine agăţaţi de suferinţa noastră, în spectrul celor mai joase energii ale existenţei, în lăuntrul cărora nu mai avem acces la fericire, la împlinire şi la sensul plin de binecuvântări al vieţii.

Eu cred că nu ne întâlnim din întâmplare cu nimeni şi nu ne despărţim din întâmplare, chiar dacă suntem violent abandonaţi, părăsiţi şi alungaţi. Nu ni se schimbă slujbele peste noapte, nimic nu-i în întregime surprinzător. Nu vine nimic fără ca noi să fi avut un gând, o trăire, o dorinţă, un vis, o frică, o îndoială sau o mare speranţă. Visele şi dorinţele comune ne ţin împreună.

Publicitate

Activităţile care ne plac sau ne displac ne ţin împreună. Modul nostru de a crede, a gândi, a dori, a visa, toate convingerile şi definiţiile despre viaţă, existente în minţile noastre, tot ce facem împreună, tot ce ne place, ce ne displace, ce ne face la fel de buni, la fel de răi sau de frumoşi sunt ”lianţi” ai legăturilor. Când nu mai visăm nimic împreună, când nu ne mai leagă aceleaşi suferinţe sau fericiri, când unul se ridică peste toate condiţiile mentale şi emoţionale, care-au atras întâlnirea cu celălalt, legătura se rupe.

Legătura se rupe în clipa în care visăm altfel, gâdim altfel, simţim altfel, avem dorinţe diferite, aşteptări diferite şi nevoi diferite. Ceea ce ne poate reţine în relaţiile pe care le iubim este însuşi sensul gândurilor, al trăirilor, al viselor noastre; să mergem în acelaşi sens, să avem aceleaşi vise, să dorim aceleaşi lucruri, să avem aceleaşi nevoi profunde (multe alte lucruri ne pot diferenţia, dar şi acestea ne creează armonie dacă sunt secundare).

Niciodată nu ne despărţim din cauza banilor, a faptului că nu suntem frumoşi sau deştepţi, ci pentru că lăuntric ne-am schimbat fundamental. Gândim şi simţim diferit, asta-i cauza despărţirilor noastre. Felul în care ne gândim la confort, la bani, la iubire, la activităţi, la valori, la lucrurile pe care le iubim sau le detestăm ne ajută să comunicăm sau să ne rupem legăturile.

Din cauza asta nimeni nu-i vinovat pentru o despărţire, dar fiecare-i responsabil. Nimeni nu poate fi învinovăţit, dar fiecare are nevoie să-şi asume, fie schimbarea nevoilor şi a dorinţelor interioare, fie rezistenţa la schimbare, în condiţiile în care celălalt simte şi gândeşte altfel decât la început!

de Maria Timuc

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet