Câți bani se adună în fiecare an din faimoasa Fontana di Trevi din Roma

Câți bani se adună în fiecare an din faimoasa Fontana di Trevi din Roma

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 November 2023 in CuriozitățiIstorieLifeStyle

Faimoasa fântână Trevi din Roma a fost construit în perioada 1732-1762 conform planurilor arhitectului Nicolò Salvi. Trevi este cea mai mare fântână din Roma, având o înălțime de peste 25 de metri și o lățime de aproape 50 de metri. A devenit rapid una dintre cele mai importante atracții ale “orașului etern”.

La începutul secolului al XX-lea, turiștii germani au devenit pionierii unei tradiții interesante: cei care doresc să revină în Roma ar trebui să se întoarcă cu spatele la fântână și să arunce o monedă în apă. Dacă arunci două monede, te așteaptă o întâlnire amoroasă, trei monede – o căsătorie, patru monede – bogăție, iar cinci – despărțire. Având în vedere că milioane de turiști vizitează Roma în fiecare an, nu este de mirare că sume semnificative de bani se acumulează în fântâna Trevi. De exemplu, în 2017, colecta totală a fost de aproximativ 1.400.000 de euro.

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord că această tradiție a fost introdusă de germani la Roma. Unii cred că a apărut în anii ’50, după lansarea filmului hollywoodian “Trei monede în fântână”. Trei americance care au venit în Roma au aruncat câte o monedă în fântână, sperând la noroc.

Dreptul de a colecta bani din fântână a fost acordat organizației caritabile “Caritas Romana”, care se ocupă de finanțarea multor proiecte, precum furnizarea de mese pentru persoanele fără adăpost sau ajutorarea celor aflați în situații dificile și altele. Monedele recuperate din fântâna Trevi constituie o parte semnificativă a bugetului acestei organizații.

Contractul dintre consiliul municipal al Romei și “Caritas Romana” a fost încheiat pe o perioadă de 20 de ani. Cu toate acestea, autoritățile locale, probabil, nu se așteptau ca fântâna să devină un loc atât de profitabil, astfel încât au ridicat de mai multe ori problema întreruperii anticipate a contractului și a direcționării banilor către îmbunătățirea orașului Roma.

Ziarul italian “La Repubblica” a efectuat chiar o cercetare pentru a afla ce monede sunt cele mai frecvente în adâncul fântânii Trevi. S-a constatat că cele mai populare monede sunt euro și dolari americani. Destul de des, turiștii aruncă yen japonezi și dolari australieni. În plus față de monede, vizitatorii generoși aruncă în apă și medalioane, brățări, chei. Probabil, în speranța că și aceste obiecte le vor aduce noroc.

Desigur, există și cei care nu doar aruncă valori în fântână, ci și le adună de acolo. Cu câțiva ani în urmă, poliția romană a arestat o femeie în vârstă de 50 de ani. O fostă dansatoare încerca să explice că situația sa financiară lasă mult de dorit și încerca să strângă bani pentru a-și cumpăra manuale școlare pentru copiii săi. Cu toate acestea, a reușit să adune foarte puțin – doar 18 euro.

Cu toate că suma adunată era modestă, femeia a fost nevoită să plătească o amendă semnificativă de 1500 de euro. Acest caz a dat naștere la numeroase plângeri în instanță – deoarece banii aruncați în fântână nu mai au proprietar, colectarea lor nu poate fi considerată o infracțiune. Judecătorii au confirmat că în viitor oricine dorește poate “vâna” monede în fântâna Trevi fără teama de amendă.

Cu toate acestea, autoritățile locale din Roma nu sunt de acord cu această decizie și susțin că oricine îndrăznește să strângă monede abandonate ar trebui să fie pedepsit. Au instaurat chiar o pază de 24 de ore pentru fântâna profitabilă.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!