Carl Jung și cele 5 secrete ale sale pentru fericire

Carl Jung și cele 5 secrete ale sale pentru fericire

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 September 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

„Principalul privilegiu al vieții este că poți să alegi cine vrei să devii” – Carl Gustav Jung.

Secretele fericirii lui Carl Jung sunt la fel de relevante în zilele noastre cum au fost și acum zeci de ani. Psihiatrul elvețian și pionierul psihologiei analitice a fost mult mai mult decât persoana care ne-a dat conceptele arhetipurilor. Jung a fost expert într-un domeniu în care emoțiile umane, fanteziile, nevoile și calea spre fericire sunt strâns legate.

Într-un interviu din timpul Războiului Rece, el a spus: „Toți suntem surse ale răului care vine. Nu viața mă face să devin într-un anumit fel, ci eu însumi decid cine vreau să devin. ” Jung știa că oamenii sunt la fel de capabili de lucruri cumplite, precum sunt și de lucruri mărețe. Potrivit acestuia, o persoană își poate realiza obiectivele numai prin individualizare.

El credea că individualizarea este procesul de obținere a libertății mentale. Această libertate îți permite să trăiești fără teamă sau anxietate și să devii o persoană încrezătoare care nu are nevoie să ascundă nimic. Inconștientul tău se va manifesta mai ușor, ajutându-te să-ți vezi mai clar obiectivele.

Carl Jung a făcut, de asemenea, o listă simplă de lucruri care, în opinia sa, ar putea face o persoană fericită. El a făcut acest lucru în timpul unei serii de interviuri colectate ulterior într-o carte, Jung Vorbește (1987).

Există multe modalități de a fi fericit. Dar multe dintre ele sunt periculoase, îți pot da o falsă impresie că ești fericit. Cheia fericirii lui Jung, deși pare simplistă, are ceva în ea care o deosebește fundamental de toate celelalte.

Fondatorul psihologiei analitice a susținut că dacă respecți cu strictețe aceste cinci lucruri, vei obține în cele din urmă exact rezultatul opus. Fiecare persoană e diferită și fiecare persoană are o părere diferită despre ce înseamnă să fii fericit, trebuie să ai o viziune clară asupra obiectivelor tale, trebuie să fii flexibil, receptiv și intuitiv.

Iată care sunt cele 5 secrete ale fericirii, după Carl Jung:

1. Sănătate fizică și mentală puternică

Aceste concepte sunt interconectate, Carl Jung credea că psihologia este singura știință care poate salva sănătatea unei persoane. Acestea fiind spuse, el nu credea că scopul principal al psihologiei era tratarea tulburărilor mentale. Jung a privit-o ca pe un instrument pentru autorealizarea unei persoane, o definiție clară a obiectivelor și autocunoașterii sale. Pentru el, sănătatea mentală este la fel de importantă ca sănătatea fizică.

2. Relație bună cu alte persoane

În fiecare ghid al fericirii, puteți vedea că unul dintre principalele criterii este calitatea relațiilor voastre cu persoanele din jur. A trăi separat de lume este total greșit. Pentru a fi fericit, ai nevoie de afecțiune, prietenie, siguranță și dragoste. Trebuie să comunicați cu cineva, să vă împărtășiți sentimentele, să deschideți noi orizonturi, să învățați lucruri noi de la ei, să interacționați.

3. Abilitatea de a percepe frumusețea artei și a naturii

Arta este un produs al culturii creat de om, al cărui sens depășește noțiunile de estetică. Fiecare operă de artă conține, de asemenea, esența creatorului său. Indivizii creativi își transpun emoția, creativitatea, idealismul, inovația și priceperea în lucrurile pe care le creează. Trebuie să învățăm să apreciem frumusețile create de mintea omului, lucrurile pe care ne place să le privim.

Același lucru este valabil și pentru capacitatea de a aprecia natura. Cu toții suntem copii ai naturii. Fiecare creatură și loc de pe planeta noastră vă poate oferi cunoștințe valoroase, trebuie doar să știți unde să căutați.

4. Credeți în orice vreți, fie că este religie sau filozofie

Potrivit lui Carl Jung, fericirea este imposibilă fără o componentă spirituală. Nu contează dacă este o doctrină religioasă sau o tendință filozofică, dar credința în „ceva” poate servi drept temei al bunăstării tale. Oferă conținut și sens oricărei experiențe, făcându-vă să simțiți că lumea este departe de ceea ce pare a fi. Credința îți umple existența cu sens și scop.

5. Alege o profesie care îți place

Jung a vorbit mult despre cât de mult și-a dorit să devină arheolog în copilărie. Cu toate acestea, viața l-a condus pe calea medicinei și apoi a sferei sale mai înguste – psihiatria. Dar Jung era încă îndrăgostit de istorie, antropologie și a dorit întotdeauna să „insiste” pe diferite părți ale studiului omului. Și a reușit să facă acest lucru dedicându-se psihologiei analitice.

Socrate a spus odată: pentru a fi fericit, trebuie mai întâi să privești în tine. Într-un anumit sens, acest lucru coincide cu declarațiile lui Jung. Trebuie doar să-ți auzi vocea interioară. Atunci te vei simți liber să-ți modelezi viața așa cum vrei.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!