Care sunt cele două gânduri diabolice pe care oamenii nici măcar nu le observă? – Avertismentul bătrânului Siluan Athonitul

Care sunt cele două gânduri diabolice pe care oamenii nici măcar nu le observă? – Avertismentul bătrânului Siluan Athonitul

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 November 2023 in CredințăLecții de viațăSpiritualitate

Odată, o tânără în vârstă de douăzeci de ani a venit în sat la bunica ei. Avea o povară pe suflet. În universitate, aproape toți râdeau de ea. Tânăra nu era rea, dar, într-un fel, a devenit oaia neagră în grup.

Era considerată ciudată și nu voiau să aibă de-a face cu ea. Îi plăcea să citească opere de literatură clasică, era pasionată de romane, mergea la teatru și la expoziții. Mama ei predă muzică la liceu. Aceasta iubea diferite forme de artă și i-a transmis această dragoste și fiicei sale. Dar adolescenții moderni nu erau prea impresionați de astfel de lucruri. Au exclus-o imediat din cercul lor. Era respinsă la școală.

Situația nu s-a schimbat nici la universitate. Cu toate că a reușit să se înscrie la facultatea de filologie. Credea că acolo va fi o lume complet diferită, cu oameni complet diferiți. Dar oamenii sunt la fel peste tot. Bineînțeles, există oameni buni și bine intenționați printre ei. Dar se tem să se opună celor mai puternici.

Așa că și ei au încercat să evite să interacționeze cu tânăra ciudată. Cu toate acestea, ea atrăgea atenția bărbaților. Imaginea ei părea neobișnuită și misterioasă.

Odată, doi bărbați au pariat pe tânăra aceasta. Ceva ce aproape toți în universitate știau. Unul dintre tineri era destul de popular și era sufletul petrecerii.

În șase luni, a reușit să cucerească inima tinerei. Aceasta credea că fericirea a sosit în sfârșit în viața ei. Mai ales că romanele de dragoste au avut un anumit impact asupra sufletului ei.

Când băiatul a obținut ce dorea, a părăsit-o. Tânăra a trecut cu greu sesiunea și a plecat să-și viziteze bunica. În sat, și-a dorit să-și refacă puterile sufletești.

Tânăra a început imediat să exploreze zona. Era încântată de tot ceea ce vedea și nu înțelegea de ce mama ei nu iubea satul. Dar îi plăcea totul în zona rurală. Regreta doar că nu a vizitat-o pe bunica ei mai devreme. Biserica locală i-a atras atenția. A vrut să participe la slujba religioasă.

Împreună cu bunica ei, au mers la Liturghie duminica. Tânăra a fost foarte impresionată de biserică. Cu toate că era destul de veche, era bine îngrijită. Privea în continuu icoanele și frescele. Cel mai mult a fost impresionată de numărul credincioșilor. Erau în jur de douăzeci de oameni.

Nu erau tineri sau oameni de mijloc de vârstă. Acolo erau doar bunici. Atunci, tânăra s-a întrebat de ce, în principal, oamenii în vârstă merg la biserică. Acest lucru este mai evident în parohiile rurale.

Slujba era condusă de bunici care citeau rugăciuni. Cu toate acestea, exista ceva special în aceste servicii religioase. Poți sta liniștit și să reflectezi la viață, nimeni nu se agită, copiii nu plâng.

Așa că tânăra stătea acolo și medita. După această călătorie, viața ei s-a îmbunătățit. Acest băiat a fost exmatriculat pentru slaba performanță școlară. Însă ea a întâlnit alt tânăr.

De ce merg oamenii la biserică în vârstă înaintată?

Desigur, nu toți credincioșii sunt bătrâni. În special în bisericile urbane, poți întâlni mulți tineri. Cu toate acestea, majoritatea care se duc la spovedanie și împărtășanie sunt bunici și bunicuțe. Poate că acest lucru se datorează faptului că simt apropierea morții.

Același lucru se aplică și persoanelor bolnave. Unele boli ucid încet, dar sigur. Atunci, în mintea lor, apar gânduri că este timpul să se pregătească. Trebuie să-ți cureți sufletul de păcate și să încetezi să le comiți. În această perioadă, diavolul își activează toate forțele.

El nu vrea să-și piardă sufletele păcătoșilor. În mintea oamenilor apar gânduri care îi îndepărtează de Dumnezeu. Părintele Siluan Athonitul a avertizat toți creștinii cu privire la gândurile periculoase de care ar trebui să se ferească.

Amintește-ți cele două gânduri și teme-te de ele. Unul spune: “Ești sfânt”, celălalt: “Nu te vei mântui”. Ambele aceste gânduri vin de la vrăjmaș și nu conțin niciun adevăr. Tu gândește-te așa: “Sunt un mare păcătos, dar Domnul este milostiv, El iubește mult oamenii și îmi va ierta păcatele”. Crede astfel, și Domnul te va ierta. – Părintele Siluan AthonitulDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!