Care sunt beneficiile păducelului și ce remedii se pot pregăti din acesta

Care sunt beneficiile păducelului și ce remedii se pot pregăti din acesta

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

În septembrie, puteți vedea deseori tufe de păducel pline cu fructe roșii mari. Nu le neglija. Ele nu sunt doar frumoase, ci și vindecătoare. Iar gustul este de neegalat.

Acest arbust mare de foioase, ale cărui ramuri sunt „decorate” cu spini ascuțiți, este bine cunoscut de mulți oameni. În grădină, păducelul este cel mai adesea folosit ca gard viu: nu este pretențios, tolerează tăierea și, datorită spinilor săi, se transformă într-un obstacol de netrecut.

Dar, în plus, este și decorativ: în timpul înfloririi, sunt capabili să concureze cu mulți alți arbuști, inclusiv faimosul sakura. Și, pe lângă toate acestea, poate aduce beneficii mari pentru sănătate.

Beneficii

Fructul de păducel este adesea numit panaceul lui Dioscoride: acest medic și farmacolog grec antic a folosit proprietățile curative ale păducelului în multe dintre rețetele sale. Medicii moderni împărtășesc părerea omului de știință grec: florile și fructele unor specii ale acestei plante (păducel, roșu-sânge etc.) sunt folosite și astăzi pentru prepararea medicamentelor farmaceutice. Și totul pentru că păducelul este bogat în nutrienți.

Conține vitamine (A, C, E, K) și minerale, acizi organici, ulei esențial și, cel mai important, componente care au un efect de vindecare asupra sistemului cardiovascular. Cu toate acestea, pentru a obține un efect terapeutic, este necesar să consumați medicamentele pentru o lungă perioadă de timp, dar, spre deosebire de medicamentele pe bază de substanțe chimice, acestea nu dăunează organismului și nu au efecte secundare. Păducelul este indicat în special persoanelor în vârstă, care suferă de angină pectorală, ateroscleroză și hipertensiune arterială.

Păducelul ajută:

Sistem digestiv. Ameliorează flatulența, gastrita, stomacul dureros, protejează ficatul și îmbunătățește secreția biliară.

Sistemul cardiovascular. Normalizează coagularea sângelui, circulația cerebrală, colesterolul, ritmul cardiac, dilată vasele de sânge, previne vasospasmul, infarctul miocardic, tahicardia, scade tensiunea arterială, ajută la asigurarea oxigenului miocardului și neuronilor creierului.

Sistem nervos. Ajută la eliminarea insomniei, la normalizarea somnului și are un efect calmant general.

Pregătirea păducelului pentru remedii

Fructele de păducel sunt recoltate în septembrie, după coacere, când dobândesc o culoare roșie aprinsă și suculentă. Pot fi consumate proaspete (care de altfel este foarte gustoase) și uscate sau congelate. Fructe se usucă la o temperatură de 40-50 ° C (nu mai mare!). Fructele uscate pot fi depozitate cel mult doi ani. Sunt preparate ca ceai, decocturi, infuzii și tinctură de alcool.

În plus, păducelul poate fi pregătit pentru iarnă sub formă de gem, marmeladă, dulceață și chiar compot.

Infuzie

Fructele uscate de păducel se pun într-un termos cu gât larg peste care se toarnă apă clocotită la o rată de 1 lingură de păducel la un pahar de apă clocotită.

Ajută la aritmie, angină, stare nervoasă. Poate fi luat și noaptea ca remediu pentru insomnie.

Gem

La 1 kg de păducel:

  • zahăr – 1 kg
  • apă – 300 ml
  • acid citric – ½ linguriță
  • vanilie după gust.

Sortați fructele, spălați-le și curățați-le de coajă. Dacă aveți mult timp liber și suficientă răbdare, curățați-le tăind fiecare boabe în jumătate și îndepărtând semințele cu un cuțit mic. În caz contrar, păducelul poate fi gătit întreg. Puneți fructele pregătite într-o tavă de email și turnați siropul format din apă și zahăr. Se lasă 8 ore. Apoi adăugați acid citric, vanilie după gust și fierbeți, ca gemul obișnuit, până se îngroașă.

Suc de păducel (folosind un storcător)

Sortează fructele, spală-le și toacă-le în orice mod convenabil. Apoi se dau la storcător. Sucul rezultat este filtrat prin tifon, fiert timp de 3-4 minute și turnat în borcane curate încălzite. Pasteurizați sucul în borcane la 85-90 ° C: borcane de 0,5 litri timp de 15 minute, 1 litru – 20 minute.

Întărește pereții vaselor de sânge, previne suprasolicitarea mușchiului inimii, îmbunătățește somnul.

Păducel în zahăr

Boabele se sortează, spală, usucă și rulează în zahăr pudră. Puneți-le într-un borcan cu gât larg, lăsând aproximativ 5 -7 cm deasupra pentru a acoperi cu zahăr. Acoperiți gâtul borcanelor cu hârtie. „Bomboanele” vor fi gata în două luni.

Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!